ΠΟΛΗ

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα μέσα από 20 φωτογραφίες

Από την Δυτική Αττική στο κέντρο της Αθήνας. Μία φωτογραφική βόλτα στην πόλη την ημέρα που όλα νεκρώνουν.

 Δεκαπενταύγουστος. Οι δρόμοι της Αθήνας άδειοι. Η σιωπή απέραντη. Για κάποιους, το σκηνικό μοιάζει με εφιάλτη. Για άλλους, ένα χαλαρωτικό διάλειμμα. 

Έχω υπάρξει αρκετές χρονιές στην Αθήνα τη συγκεκριμένη ημέρα. Άλλοτε απολαμβάνω την ηρεμία της και άλλοτε με στοιχειώνει. Την αντιλαμβάνομαι σαν την αποκορύφωση της παύσης που επικρατεί πάνω-κάτω όλο τον μήνα του Αυγούστου στην πόλη. 

Είναι η ημέρα που όλα νεκρώνουν· που ακόμα και τα στέκια σου μοιάζουν αγνώριστα και κατά κάποιο τρόπο σου δημιουργείται η αίσθηση ότι σταμάτησες να ζεις. Σουρεαλιστική εικόνα, αν φανταστείς ότι την ίδια στιγμή τα περισσότερα μέρη της χώρας σφύζουν από κόσμο με τα πανηγύρια να πρωταγωνιστούν, ενώ ακόμα και στο εξωτερικό ο Δεκαπενταύγουστος είναι σαν οποιαδήποτε ημέρα της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν έχεις «ξεμείνει» αυγουστιάτικα στην Αθήνα λόγω υποχρεώσεων, είτε από επιλογή, είτε εξαιτίας χαμηλού budget, η 15η Αυγούστου είναι μία ευκαιρία να επανεξετάσεις την πόλη και ίσως να εστιάσεις σε λεπτομέρειές της που άλλοτε να μην είχες προσέξει. Αυτό έκανα κι εγώ. 

Ξεκίνησα τον περίπατό μου από την Δυτική Αττική σε ώρα αιχμής, όπου οποιαδήποτε άλλη Δευτέρα δεν θα πέρναγε δευτερόλεπτο χωρίς να ακούσω κάποιο αυτοκίνητο ή κάποια μηχανή να περνάει.

Το πιο γεμάτο σημείο από κόσμο ήταν το πάρκινγκ γύρω από την Εκκλησία, όπου είχαν μαζευτεί δεκάδες για την Λειτουργία.

Η βόλτα μου κατέληξε στο κέντρο της Αθήνας και γνώριζα εξαρχής ότι δε θα θύμιζε καμία άλλη που έκανα μέσα στον χρόνο. 

Με αφετηρία τον Εθνικό Κήπο συνειδητοποίησα αμέσως ότι στα πολύ κεντρικά σημεία μόνο τουρίστες θα έβλεπα. Πράγματι, έτσι ήταν. Το ποσοστό σε σχέση με τους ντόπιους ήταν δυσανάλογο καθ’ όλη τη διαδρομή από το Σύνταγμα έως και το Μοναστηράκι.

Όσο περπατούσα προς τα Εξάρχεια όμως το κέντρο έμοιαζε ακόμα πιο έρημο. Πολλά μαγαζιά στην Βαλτετσίου και γνωστά στέκια ήταν προσωρινά κλειστά.

Κοιτάζοντας τους άδειους δρόμους και τους κλειστούς χώρους εστίασης, αναπόφευκτα υπήρξαν πολλές στιγμές που μου ήρθαν στο μυαλό σκηνές από το ολικό lockdown που ζήσαμε το 2020. 

Σαν να μπήκε η Αθήνα σε ηθελημένη καραντίνα. Κάπως έτσι μοιάζει τελικά ο Δεκαπενταύγουστος στην πρωτεύουσα. 

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα, το φωτογραφικό άλμπουμ