ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σουλτάνος στην Αθήνα

«Ευκαιρία για νέα εποχή» χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC / EUROKINISSI

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η Αθήνα σήμερα θύμιζε όντως φρούριο ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουν περάσει εφτά χρόνια από την τελευταία φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη χώρα μας και όπως ήταν φυσικό, η επίσκεψή του αυτή κρίνεται ως υψηλής σημασίας.

Λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Σουλτάνος όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ανέφερε αρχικά πως: «Τα τραγικά συμβάντα των χωρών μας έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Πρέπει να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα  στην Ελλάδα  μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα. Με τις σκέψεις αυτές διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη κι ευημερία».

© Aris Oikonomou/SOOC

Από τη μεριά του ο Ερντογάν δήλωσε πως, «Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας. Βέβαια, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για ευρείς συνομιλίες. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα.

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. Βάζοντας όλες τις απαραίτητες υπογραφές, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον των δύο χωρών να μιλήσουμε βλέποντας γεμάτο το ποτήρι».

© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISS
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Λίγο μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πολυπληθής συνοδεία του κατευθυνθήκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους περίμενε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου δύο ώρες και αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα ήταν αρκετά καλό. Μεταξύ άλλων οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως, «Η θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για τούρκικη μειονότητα, δηλώνοντας πως, «Η τουρκική μειονότητα και η ρωμέικη μειονότητα είναι στοιχεία του πολιτιστικού πλούτου. Η επίτευξη μίας μόνομης λύσης στο κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί θα δώσει τις απαντήσεις. Μιλήσαμε και για το δράμα στη Γάζα. Ως Τουρκία δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Ο λαός της Γάζας τιμωρείται συλλογικά, η διεθνής κοινότητα δε θα πρέπει να σιωπά».

© Dimitris Kapantais/SOOC

Βέβαια, εκείνος που έκλεψε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις ήταν ο Πίνατ, το σκυλάκι του Έλληνα Πρωθυπυργού που υποδέχτηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορώντας μαντήλι στον λαιμό.

Λίγο πριν το τέλος των κοινών τους δηλώσεων, οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Άγκυρα μέσα στην άνοιξη όπως δεσμεύτηκαν αμφότεροι.

© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI