iStock
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Σε ποια κέντρα μπορείς να εξεταστείς δωρεάν

Γιατί η πιο σημαντική θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σε μια εποχή που ο ιός είχε μετατραπεί σε επιδημία και όσοι νοσούσαν από αυτόν έφεραν βαρύ το στίγμα του. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, «AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV.

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στη μνήμη, ή καρκίνους.

Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις (ακόμα και αν τα CD4 είναι πάνω από 200), τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από τη στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV — συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS».

Τρόποι Μετάδοσης του HIV AIDS

  • Με το σεξ χωρίς προφυλάξεις.
  • Με τη χρήση κοινών συνέργων στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
  • Από την οροθετική μητέρα στο έμβρυο, αν και η πιθανότητα αυτή έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί χάρη στην αντιρετροϊκή αγωγή.
  • Με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει πλέον εξαλειφθεί λόγω του σχολαστικού εργαστηριακού ελέγχου των μονάδων αίματος.
  • Με τη χρήση μη αποστειρωμένης βελόνας για τατουάζ ή σκουλαρίκι.
  • Ο HIV δε μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή και μέσω σωματικών υγρών όπως ο ιδρώτας, το σάλιο, τα δάκρυα ή τα ουρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του HIV AIDS;

  • Το πρώτο στάδιο ονομάζεται οξεία λοίμωξη ή πρωτολοίμωξη και ξεκινά συνήθως μέσα σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά την έκθεση. Μπορεί να έχει συμπτώματα γρίπης ή και καθόλου συμπτώματα.
  • Στο δεύτερο στάδιο που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, τα συμπτώματα υποχωρούν. Ο HIV προσβάλει σταδιακά τα CD4 Τ-λεμφοκύτταρα και καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Στο τρίτο στάδιο, ο αριθμός των κυττάρων CD4 έχει μειωθεί κάτω των 200 και το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει διάφορες λοιμώξεις με συνέπεια το θάνατο.

Πώς θεραπεύεται ο HIV AIDS;

  • Για τη θεραπεία του HIV χορηγείται αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού στο αίμα, αλλά δεν τον εκριζώνει.
  • Για το λόγο αυτό, τα οροθετικά άτομα λαμβάνουν αγωγή για όλη τη ζωή τους.
  • Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τακτική παρακολούθηση και εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της επιτυχίας της αντιρετροϊκής αγωγής.

Πού μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν για HIV AIDS

34 χρόνια μετά την θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS, έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσο αφορά στην θεραπεία.

Σύμφωνα με τον  Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, «Η αντιρετροϊκή αγωγή έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο ποιοτική ζωή για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν HIV. Οι περισσότεροι οροθετικοί ζουν μια κανονική ζωή. Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις επειδή είσαι οροθετικός. Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο νόμο, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με HIV. Από το 2005, ισχύει στην Ελλάδα ένας σημαντικός νόμος που ονομάζεται Νόμος για τις Διακρίσεις λόγω Αναπηρίας, ο οποίος έμμεσα έχει καταστήσει παράνομες τις διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων με HIV σε χώρους όπως η εργασία, η στέγαση και η εκπαίδευση. Επίσης ακόμη και στη χώρα μας γίνονται δειλά βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των γκέι, με στόχο να μειωθεί η ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους».

Η πιο σημαντική θεραπεία όμως είναι πάντα η πρόληψη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, όχι μόνο για τον HIV AIDS, αλλά και για τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αν δεν ξέρετε που να απευθυνθείτε για να κάνετε εξετάσεις, μπορείτε να πάτε σε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις και να εξεταστείτε δωρεάν:

Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint:

Πιττάκη 4, Μοναστηράκι, Αθήνα
Τηλ.: 210 33 10 400
Τρ. – Σαβ.: 12:00 – 20:00

Εγνατία οδός 112, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310 282 284
Τρ. – Σαβ.: 12:00 – 20:00

Red Umbrella

Μιχαήλ Βόδα 200, Αθήνα
Κάθε Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 20:00 για σις και τρανς εργαζόμενα άτομα στο σεξ

Εγνατίας 112, Θεσσαλονίκη (3ος όροφος)
Κάθε Δευτέρα από τις 16:00 έως τις 20:00 για σις και τρανς εργαζόμενα άτομα στο σεξ

Praksis – Community Centre

Στουρνάρη 57, Αθήνα
21 0520 5200
Ανοιχτό όλο το 24ωρο

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ

«Πολυκλινική Αθηνών», Πειραιώς 3,
Ομόνοια, Τ.Κ. 10552,  2ος όροφος
Πληροφορίες / ραντεβού: 210 8813615
Ώρες  διενέργειας  γρήγορου ανιχνευτικού  τεστ (rapid test):  
Δευτέρα έως Παρασκευή  09.00 π.μ. -14.00 μ.μ.
Ώρες  διενέργειας  τεστ με αιμοληψία: 
Δευτέρα έως Παρασκευή  10.30 π.μ. -12.30 μ.μ

Αν μένετε εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ποιο είναι το κοντινότερο σε εσάς κέντρο εξέτασης.
(Σημείωση: Κάποια από τα παραπάνω κέντρα ενδέχεται να χρεώνουν την εξέταση 9,00 ευρώ)