Φωτο: Athens City Festival
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πάρτι, θερινό σινεμά και υπόγεια Αθήνα: 10 δράσεις από το Athens City Festival

Μια ανοιχτή γιορτή που γεμίζει με δωρεάν δράσεις την πόλη, ξαφνιάζοντας ακόμη και τον πιο περπατημένο Αθηναίο. Ακολουθούν όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Θα μπορούσε να έχει για υπότιτλο το «ζήσε την πόλη σου σαν τουρίστας». Γιατί για ένα μήνα, η Αθήνα γίνεται αγνώριστη· ανεβάζει παλμούς, φουντώνει τις δράσεις της όπως το φύλλωμα των δέντρων την άνοιξη και παρουσιάζει πολλά υπαίθρια πάρτι, ξεναγήσεις σε γνωστά και άγνωστα σημεία, κινηματογραφικές προβολές σε απρόσμενα μέρη, συναυλίες σε μουσεία, ποδηλατικές διαδρομές, εικαστικές παρεμβάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και πολλά ακόμη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το Athens City Festival, το φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο που εγκαινίασε πέρσι ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως στόχο να κάνει αυτή την ανοιχτή γιορτή θεσμό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πάνω από 200 δράσεις (συμπεριλαμβανομένων και εκθέσεων ή άλλων φεστιβάλ που είναι ήδη σε εξέλιξη) και θα μπορούσε να συνοψιστούν στους εξής τέσσερις άξονες: εκθέσεις, γαστρονομία, ψυχαγωγία και υπαίθριες δράσεις.

Παρακάτω ακολουθούν όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Οι Cinematic Orchestra στην Πλατεία Κοτζιά

Μια εμπειρία γλυκόπικρη σαν γλυκό του κουταλιού, γεμάτη συναισθήματα και ονειρικά ταξίδια επάνω στις παρτιτούρες του instrumental electronica, όπως οι Cinematic Orchestra ξέρουν να κάνουν άριστα, περιμένει τον κόσμο του Athens City Festival. Ξεχωρίζουν κομμάτια όπως το Arrival of The Birds, To Build A Home και Transformation, αλλά μιλάμε για γκρουπ με διαδρομή άνω των δύο δεκαετιών.

6/5. Ώρα έναρξης: 21:20

Φωτο: Athens City Festival

Στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών

Ανάμεσα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών «κείτονται» μερικά από τα πιο άξια δείγματα της κλασικιστικής γλυπτικής (όπως είναι η Κοιμωμένη του Γιανούλη Χαλεπά), δείγματα μιας εποχής που τα ταφικά μνημεία ήταν εισιτήριο για την υστεροφημία και το κλέος. Το νήμα της ξενάγησης σε αυτό το σημείο πιάνει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γιοχάλας, αποκαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβονται σιωπηλά στις μαρμάρινες μορφές.

6/5. Ώρα συνάντησης: 11:00

Ένα τουρ στην υπόγεια Αθήνα

Είναι γνωστό πια πως για διάφορους λόγους, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, οι κάτοικοι αυτής της πόλης διατηρούσαν στα έγκατα της γης διαδρομές και μια σειρά από καταφύγια – πράγματα τα οποία μένουν σήμερα κλειδωμένα και μόνο με τέτοιου είδους ξεναγήσεις αποκαλύπτονται, πλάι στα ρέματα που ακόμη διασχίζουν την Αθήνα υπόγεια. Ο σπηλαιολόγος Παναγιώτης Δευτεραίος αναλαμβάνει χρέη οδηγού.

7, 21 & 27. Ώρα έναρξης: 10:30 (το σημείο συνάντησης θα γνωστοποιηθεί μέσω email στους συμμετέχοντες)

Ένα υβριδικό παιχνίδι στην Οθωμανική Αθήνα

Έχεις ακούσει για παιχνίδια αστικής εξερεύνησης που λειτουργούν μέσω application; Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα προϊόντα της ομάδας Narratologies και στο πλαίσιο του Athens City Festival προσκαλεί για μια διαδρομή στην οθωμανική Αθήνα: η ιστορία πραγματεύεται έναν φλογερό αλλά απαγορευμένο έρωτα, ανάμεσα στη Φλόγα και τον ρεμπέτη Μάγκα που απήγαγε ο Σουλτάνος – οι παίκτες πρέπει να λύσουν γρίφους ιστορικού χαρακτήρα για να σμίξει το ζευγάρι, με τη βοήθεια των διοργανωτών που θα συναντήσουν απρόσμενα στη διαδρομή τους.

12/5. Ώρα και σημείο συνάντησης: 18:00 στην Πλατεία Ομόνοιας

Φωτο: Athens City Festival

Ένα δημόσιο ημερολόγιο-performance στην Πλατεία Συντάγματος

Ντυμένη με τις πιτζάμες της, εκείνη κάθεται σε ένα γραφείο που προσγειώθηκε επάνω στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο εύρημα του Πεισιστράτειου υδραγωγείου, και δακτυλογραφεί σε γραφομηχανή σημειώσεις απ’ όσα αντικρίζει και αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. Έπειτα, τοιχοκολλεί τα φύλλα σε δημόσια θέα και συνεχίζει, ενώ περαστικοί μπορούν ελεύθερα να γράψουν τα δικά τους χαρτιά.

Πρόκειται για την long duration performance της Κατερίνας Κατάκη, με τίτλο Δημόσια Ημερολόγια, που επιτελέστηκε τον περασμένο Φλεβάρη και τώρα επιστρέφει στο πλαίσιο του Athens City Festival.

23, 28 & 30/5. Ώρα έναρξης: 14:00

Πάρτι στον πεζόδρομο Κοτοπούλη στην Ομόνοια

Μεταξύ καλτίλας και ανάπτυξης από τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ανάμεσα στο ιστορικό λουκουματζίδικο της Στάνης αλλά και τα πορνοσινεμά που ακόμη επιβιώνουν, στον πεζόδρομο Κοτοπούλη δίπλα απ’ την πλατεία Ομόνοια στήνεται ένα αναπάντεχο ηλεκτρονικό πάρτι από τους Yucatan, που έχουν παρουσία ως ομάδα απ’ το 2018 με προσεγμένο πάντα αποτέλεσμα.

26/5. Ώρα έναρξης: 17:30

Στο skate contest στην πλατεία Κοτζιά

Μια ανάσα αγνού 90s-00s (συν το θέαμα) επιφυλάσσει το skate fest που διοργανώνεται στη μεταμορφωμένη πλατεία Κοτζιά, με το κυρίως πιάτο της μέρας να είναι το τουρνουά που διοργανώνει στην πίστα με τη συμμετοχή επαγγελματιών και μη το Ministry Of Concrete, μια δραστήρια κοιτίδα του σπορ εδώ στην πόλη, με πρόσημο τη συμπεριληπτικότητα.

27/6. Ώρα έναρξης: 13:00

Φωτο: Athens City Festival

Θερινό σινεμά στο Πάρκο Ελευθερίας

Η κατηφορική πλαγιά με τα γρασίδια στο Πάρκο Ελευθερίας μεταμορφώνεται σε κινηματογραφική πλατεία για λίγες μέρες, δίνοντας για πρώτη φορά αυτή τη διάσταση στο αγαπημένο πάρκο. Μόλις νυχτώσει, στο πανί θα προβληθούν τέσσερις από τις πλέον αγαπημένες ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου: Το μικρό ψάρι, Τα Φτηνά Τσιγάρα, Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ και ο Κυνόδοντας.

26-29/5, Ώρα έναρξης: 21.15

Ζωντανά ο James Lavelle στον Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Είναι ένας κανονικός OG της ανεξάρτητης electro σκηνής των 90s στην Οξφόρδη, ένας τύπος που ξεκίνησε να παίζει μουσική στα 15, έφτιαξε το δικό του label στα 19 (τη θρυλική Mo’ Wax) και λίγο αργότερα ίδρυσε το σχήμα UNKLE, βάζοντας το χέρι του στο μέλι του χιπ χοπ. Τώρα, ο James Lavelle, ένα απ’ τα ονόματα που ποτέ δεν πρόδωσαν ποτέ τη φήμη τους στην παγκόσμια club σκηνή, κλείνει τα πάρτι του προγράμματος στο φετινό Athens City Festival

27/5, Ώρα έναρξης: ΤΒΑ

Φωτο: Athens City Festival

Πάρτι στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού

Δεν αργούν οι μέρες που οι Αθηναίοι θα βρεθούν να ανηφορίζουν στον κεντρικό λόφο της πόλης για νέες εμπειρίες στο ανακαινισμένο Θέατρο Λυκαβηττού, αλλά στα προσεχώς υπάρχει ένα άχαστο πάρτι: στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, στο «μπαλκόνι της Αθήνας» στήνεται ένα Street Outdoors πάρτι, όπως εκείνα που έχουμε απολαύσει δεκάδες φορές στις γειτονιές του κέντρου.

28/5, Ώρα έναρξης: 18:00

***

Info

Athens City Festival 2023

1-31/5

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.