© Dimitris Kapantais / SOOC
ΕΡΕΥΝΑ

Ποιες παραλίες της Αττικής είναι ακατάλληλες για μπάνιο

Τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία, λαχταράς να βουτήξεις στα λιμανάκια της Κερατέας, στις παραλίες στους Αγίους Αποστόλους ή στο Αλεποχώρι; Έχουμε άσχημα νέα.

Τα πεντακάθαρα νερά που χαρακτήριζαν κάποτε όλη την (άνω των 16.000 χλμ.) ελληνική ακτογραμμή και παρείχαν ένα ασύγκριτο ατού στη «μηχανή» του τουρισμού, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όλη η λεκάνη της Μεσογείου βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπολογίζεται ότι το 85% των αστικών λυμάτων ρίχνονται στη θάλασσα χωρίς πρότερη επεξεργασία, ενώ σταθερά, σε ετήσια βάση, το θαλάσσιο οικοσύστημα επιβαρύνεται από επιπλέον 23.000 τόνους φαινολών, 60.000 τόνους χημικών αποβλήτων, 3.800 τόνους μολύβδου, 100 τόνους υδράργυρου, 2.400 τόνους χρωμίου και 21.000 τόνους ψευδάργυρου, με καταστροφικές συνέπειες για τη (πολύτιμη) ζωή μέσα στο νερό, αλλά και όλους εμάς που βουτάμε αμέριμνοι κάθε καλοκαίρι, θεωρώντας ότι οι παραλίες της περιοχής μας είναι ασφαλείς.

Είναι όμως ασφαλείς όλες οι παραλίες;

Με πρόθεση ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αυξανόμενη ρύπανση των θαλασσών, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) δημοσιεύει ετησίως τα αποτελέσματα των μετρήσεων και αναλύσεων του μικροβιακού φορτίου που διενεργεί στα θαλασσινά νερά. Όπως τονίζεται στο σχετικό έντυπο, ο έλεγχος πραγματοποιείται πάντοτε από πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ και με βάση τις παραμέτρους για κολύμπι τις οποίες ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Η περιβαλλοντική ΜΚΟ αποδέχεται ως κατάλληλα νερά για κολύμβηση «μόνο τα νερά εξαιρετικής ποιότητας».

Έτσι, προκύπτει μία αναλυτική λίστα η οποία χωρίζει τα σημεία κολύμβησης σε κατάλληλα και ακατάλληλα, δείχνοντας σε βάθος χρόνου την πτωτική τάση που εμφανίζει ειδικά το Λεκανοπέδιο σε επίπεδο ποιότητας νερών, λόγω της αυξανόμενης ανθρώπινης δραστηριότητας και αλόγιστης επιβάρυνσης π.χ. από δίκτυα αποχέτευσης, πετρελαιοειδή, βιομηχανικά απόβλητα και ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Πόσες και ποιες είναι οι «κόκκινες» παραλίες

© Dimitris Kapantais / SOOC

Η έρευνα του ΠΑΚΟΕ για το τρέχον έτος (που είναι διαθέσιμη διαδικτυακά) κατατάσσει συνολικά 572 παραλίες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 202 δείγματα προέρχονται από παραλίες της ευρύτερης Αττικής και η γενική εικόνα είναι η εξής για τους κατοίκους της πρωτεύουσας: το 76% των νερών πληροί τις μικροβιολογικές παραμέτρους, ενώ το 38% όχι.

Να δούμε τα αποτελέσματα πιο αναλυτικά.

Αθηναϊκή Ριβιέρα (από Πειραιά μέχρι Ανάβυσσο): Το 65% είναι κατάλληλες και 35% ακατάλληλες. Με βάση τα δείγματα, ακατάλληλες για κολύμπι κρίθηκαν το 1ο λιμανάκι Δασκαλειού στην Κερατέα, η παραλία στη λεωφ. Αυλακίου στον Πόρτο Ράφτη (στο σημείο δεξιά του γηπέδου) και ένα σημείο στην παραλία της Νέας Μάκρης, μεταξύ άλλων.

Βορειανατολική Αττική: Το 76% είναι κατάλληλες και 24% ακατάλληλες. Με βάση τα δείγματα, ακατάλληλες για κολύμπι κρίθηκαν η παραλία Βαρνάβα (σε δύο σημεία), η παραλία Αγκώνα στους Αγίους Αποστόλους, η παραλία στο Χαλκούτσι (στο σημείο συμβολής με την οδό Ποσειδώνος), η παραλία Δήλεσι (σε σημείο κοντά στον ναυτικό όμιλο), η παραλία Σκαλάκια στην Αυλίδα (στο σημείο μετά τον οικισμό και στο ύψος της οδού Ποσειδώνος), η παραλία στον Φάρο (σε δύο σημεία), μεταξύ άλλων.

Κορινθιακή Ριβιέρα (από Λουτρόπυργο και Μ. Πεύκο μέχρι Ψάθα): Το 74% είναι κατάλληλες και 26% ακατάλληλες. Με βάση τα δείγματα, ακατάλληλες για κολύμπι κρίθηκαν η παραλία Νεράκι στη Νέα Πέραμο, η παραλία Παπούτσι στον Δήμο Μεγάρων, η παραλία Γλυκιά Ζωή στον Σαρωνικό Κόλπο, η παραλία Κινέτας (σε σημείο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα), η παραλία Καλαμάκι (στο σημείο συμβολής με την οδό Βαρδινογιάννη), η παραλία Αλεποχωρίου (σε δύο σημεία).

 

 

 

Για να βρείτε ακριβώς τις τοποθεσίας από τα σημεία όπου ελήφθησαν τα δείγματα, μπορείτε να ανατρέξετε στους αναλυτικούς χάρτες του έντυπου.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.