
Ποιες παραλίες της Αττικής έχασαν τη Γαλάζια Σημαία
Σοβαρές ελλείψεις εντόπισαν οι αξιολογητές της επιτροπής σε δύο παραλίες της Αττικής που μέχρι πρότινος κατείχαν βραβείο ποιότητας, αλλά πλέον τους αφαιρέθηκε.
- 21 ΜΑΙ 2025
Αυτή η χώρα που είναι φτιαγμένη «από πέτρα και φως», όπως έλεγε ο Σεφέρης για την Ελλάδα, διατηρεί αν μη τι άλλο το δικαίωμα να παινεύεται για τα νερά της – το ερώτημα είναι, για πόσο ακόμα θα το έχει; Στην ανακοίνωση των φετινών βραβεύσεων για το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» (ένα διεθνές έμβλημα ποιότητας) μάθαμε ότι η Ελλάδα κατέχει μεν σταθερά τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε βραβευμένες ακτές, αλλά μάθαμε και για μια σειρά περιπτώσεων όπου αφαιρέθηκε το βραβείο.
Να εξηγήσουμε πρώτα τη διαδικασία και τις προδιαγραφές της βράβευσης.
Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα (μετρά ιστορία από το 1985), του οποίου εθνικός εταίρος είναι ο ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης), με την υποστήριξη του ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, πρώτα αποστέλλονται οι σχετικές αιτήσεις προς συμπλήρωση από τους διαχειριστές ακτών και μαρίνων (παλιούς και νέους υποψηφίους) και μετά οι αρμόδιοι αξιολογητές του ΕΕΠΦ διενεργούν επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις ακτές, επισκέψεις οι οποίες ως επί το πλείστον γίνονται απροειδοποίητα.
Για την απόκτηση της περιβόητης διάκρισης, πρέπει η ακτή να πληρεί συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όχι μόνο ως προς τα νερά και την προστασία της, αλλά και ως προς τις υπηρεσίες της. Συγκεκριμένα, μερικές από τις παραμέτρους για τη Γαλάζια Σημαία είναι οι εξής:
- Δείγματα των νερών κολύμβησης χωρίς λύματα ή μικροβιακή επιβάρυνση.
- Καθαριότητα και απορρίμματα.
- Οργάνωση παραλίας, όπως ναυαγοσώστες και ενημερωτικές πινακίδες.
- Προσβασιμότητα για ΑμεΑ.
- Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα αριθμεί φέτος 623 βραβευμένες ακτές, κατέχοντας το 15% των βραβευμένων ακτών που υπάρχουν διεθνώς – ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, το οποίο βεβαίως τονώνει συνολικά τη φήμη της χώρας ως καλοκαιρινού προορισμού.
Μάλιστα, ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σταδιακή αύξηση χρόνο με τον χρόνο, σαφώς και όχι λόγω της βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων (είναι γνωστό ότι η ρύπανση των ακτών από αστικά απόβλητα επιβαρύνει τους υδάτινους πόρους τα τελευταία χρόνια), αλλά επειδή περισσότεροι δήμοι, περιφέρειες και διαχειριστές μαρίνων απευθύνονται στην επιτροπή για να εξεταστούν και να λάβουν την πολύτιμη διάκριση. Και, πράγματι, την αποσπούν.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Παρατηρείται ότι ένα (μικρό αλλά και πάλι ανησυχητικό) ποσοστό των ακτών που είχαν βραβευτεί τα προηγούμενα έτη σήμερα δεν πληρούν τις προδιαγραφές και έτσι αποσύρονται απ’ τον κατάλογο της Γαλάζιας Σημαίας. Η διαδικασία αναφέρει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα ή παραλήψεις, γνωστοποιούνται στον διαχειριστή και μπαίνει ένας αστερίσκος, με πρόθεση να επανεξεταστούν. Με την ανακοίνωση λοιπόν των βραβεύσεων για το φετινό έτος, επιβεβαιώθηκε ότι σε συνολικά 22 ήδη βραβευμένες ακτές αφαιρείται το βραβείο, δύο από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική.
Πρόκειται για την παραλία Καράβι στον Σχινιά (Δήμος Μαραθώνα) και το 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού Κερατέας – Solo Pino. Να επισημάνουμε ότι οι παραλίες αυτές είχαν χάσει τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας από το 2024 και στο ενδιάμεσο δεν έπραξαν τα δέοντα για να την ανακτήσουν.
Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερα δημοσιεύματα από τοπικά Μέσα, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους, οι αξιολογητές της ΕΕΠΦ διαπίστωσαν ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και τους επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), ζητήματα καθαριότητας, ορθής πληροφόρησης, ασφάλειας, ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.