© iStock
ΕΡΕΥΝΑ

Πόσο επικίνδυνη είναι η Αθήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ανατρέχουμε στους δείκτες εγκληματικότητας και τις σχετικές λίστες διεθνών κέντρων ποσοτικής ανάλυσης, ψάχνοντας τη θέση της Αθήνας για το 2023.

Πόσο λογικό και ωφέλιμο είναι να εξάγουμε συμπεράσματα για το επίπεδο ασφάλειας εντός πόλεων σε παγκόσμια κλίμακα, όταν παραμένει σε εξέλιξη ένας πόλεμος μακράς διαρκείας (που έχει ξεπεράσει από καιρό τα όρια της εξάντλησης) στην Ουκρανία, ενώ κάτω από τη Μεσόγειο συμβαίνει ένα σφυροκόπημα άνευ προηγουμένου με μέσο όρο 10,1 θανάτους Παλαιστινίων ανά ρίψη βόμβας, όπως έδειξε έρευνα για τις επιθέσεις στη Γάζα; Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία της παγκόσμιας πραγματικότητας αποκρυσταλλώνονται και στο Global Peace Index (GPI), την πιο αξιόπιστη ποσοτική ανάλυση σε παγκόσμια κλίμακα για τους δείκτες βίας και φόβου ανά χώρα που δείχνουν τελικά κατά πόσο ασφαλείς είναι ή όχι.

Πρόκειται για έρευνα που παραδοσιακά επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο και τα δεδομένα τα οποία έφερε στην επιφάνεια το νεότερο report δείχνουν μείωση στο γενικό ποσοστό ασφάλειας κατά 0,42%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που καταγράφεται στους παγκόσμιους δείκτες τα τελευταία 9 χρόνια, ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, πριν κι απ’ τον πόλεμο στη Συρία, ίσως ως απόρροια της συνολικότερης κρίσης που περνάει ο ύστερος καπιταλισμός, με την διογκούμενη ανισότητα να αποτυπώνεται στα εγκλήματα και τις παραβάσεις.

Ειδικότερα για την Ευρώπη, που παραδοσιακά «αποτελεί την πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο και περιλαμβάνει επτά από τις πιο ασφαλείς χώρες διεθνώς», όπως αναγράφεται στο πρόσφατο report της ποσοτικής έρευνας, οι ανακατατάξεις αφορούσαν μόνο τις χώρες που εμπλέκονται (άμεσα ή λόγω γεωγραφικής θέσης) με τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η Τουρκία παραμένει στο τέλος της λίστας (μόνη χώρα στην Ευρώπη με ποσοστό ειρήνης χαμηλότερο από τον μέσο όρο του Global Peace Index), στην κορυφή παραμένει η Ισλανδία (πρώτη σε επίπεδο ειρήνης από την εποχή που ξεκίνησε ετούτη η καταγραφή), ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 30η θέση κατά σειρά, καταγράφοντας μείωση της τάξης 0.047%.

Για την εξαγωγή αυτών των αριθμών λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως το ποσοστό εγκλημάτων, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι διαδηλώσεις και η εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις, αλλά αφορούν πάντοτε ολόκληρα κράτη.

Για να δούμε στοιχεία ασφάλειας προσδιορισμένα σε επίπεδο πόλεων, οδηγούμαστε στο Numbeo Crime Index, μια αντίστοιχα εμπεριστατωμένη πλατφόρμα που ανανεώνει δύο φορές τον χρόνο τις λίστες της με βάση στοιχεία τα οποία προκύπτουν μέσω διάφορων δημογραφικών εργαλείων, όπως ερωτηματολόγια στους κατοίκους και επισκέπτες.

Στις 20 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Να επισημάνουμε ότι στην επικείμενη λίστα που δημοσιεύεται από το 1991 περιλαμβάνονται μονάχα οι πόλεις που παρουσιάζουν κίνδυνο, άρα και μόνο ότι περιλαμβάνεται σε αυτές η Αθήνα είναι ατιμωτικό, ή μάλλον ενδεικτικό των ανισοτήτων που διαχρονικά μαστίζουν την πρωτεύουσα. Το θετικό είναι πως σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, σημειώθηκε μια ανεπαίσθητη βελτίωση: η πρωτεύουσα κατέβηκε στην 14η θέση επικινδυνότητας στην Ευρώπη (από την 13η), ενώ η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 21η Θέση.

Η λίστα χρησιμεύει κυρίως σε υποψήφιους τουρίστες, τους οποίους και συμβουλεύει το Numbeo Crime Index σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην Αθήνα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, «σε επιφυλακή» για επιτήδειους πορτοφολάδες που κινούνται στις πολυσύχναστες περιοχές. «Η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, έχει κάποιες ζητήματα ασφάλειας», σημειώνει ο οδηγός, δείχνοντας «μέτριο επίπεδο εγκληματικότητας». Στο συμπέρασμα αυτό παίζουν ρόλο περιστατικά μικροκλοπών, επιθέσεων και βανδαλισμών, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εγκληματικότητας είναι στο 56.23, σε σχέση με το 69,2 του Μπράντφορντ της Μ. Βρετανίας και το 64,7 της Μαρσέιγ (πρώτα στις επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης για το 2023).

Περισσότερες πληροφορίες για τα επιμέρους εγκλήματα στην Αθήνα εδώ.