© EUROKINISSI
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Πότε θα έχει ανανεωθεί πλήρως ο στόλος λεωφορείων στην Αττική

Εδώ και μήνες, οχήματα ηλεκτρικά και υδρογόνου ενσωματώνονται στον στόλο του ΟΑΣΑ, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα μοντέλα. Σε λίγο καιρό, θα έχει ολοκληρωθεί στο 100% η ανανέωση του στόλου.

Όταν τα περισσότερα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι 20+ ετών και αρκετά πλησιάζουν την τριακονταετία εμφανίζοντας εικόνες διάλυσης, όταν λείπουν οι αναγκαίοι σε αριθμό οδηγοί για την κάλυψη του δικτύου και τα δρομολόγια μειώνονται και αραιώνουν με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να εμπιστευθείς το πρόγραμμα του ΟΑΣΑ, δεν είναι να απορείς που το μποτιλιάρισμα στην Αττική γίνεται όλο και χειρότερο – όσο ο κόσμος δηλώνει δυσαρεστημένος με τη δημόσια συγκοινωνία, τόσο αυξάνονται τα ιδιωτικά οχήματα που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους.

Για να το δούμε μέσα από νούμερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαθέσιμη έρευνα αξιολόγησης του επιβατικού κοινού για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής (πηγή: Athens Transport 2021), τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους χρήστες (4,4/10) με βασικότερες αιτίες τις συνθήκες μετακίνησης, την καθαριότητα των οχημάτων και των στάσεων, τη συχνότητα των δρομολογίων, αλλά και τη συνολικότερη σχέση μεταξύ ποιότητας υπηρεσίας και τιμής που προσφέρουν.

Να σημειώσουμε ότι το μέσο αυτό παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση προτίμησης του κοινού, με βάση τα διαχρονικά αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Athens Transport, μάλιστα βαίνοντας μειούμενη.

Την παραπάνω τάση επιδιώκει να αντιστρέψει το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, προχωρώντας σε ένα εκτενές σχέδιο αναδιαμόρφωσης των συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο. Όπως είναι γνωστό τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη η απαραίτητη διαδικασία για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής που πρόκειται να καθορίσει την ευρύτερη οργάνωση των αστικών συγκοινωνιών για την επόμενη εικοσαετία.

Παράλληλα, υπογράφονται συμβάσεις, ακούμε για νέα λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία και σίγουρα θα έχει τύχει να επιβιβαστούμε σε ένα από τα ηλεκτρικά μοντέλα που παίρνουν τη θέση των παλαιότερων, διαπιστώνοντας ίσως με έκπληξη πόσο αθόρυβα είναι.

Σαφώς και η ανοικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης ή των συνηθειών του κοινού δεν είναι εύκολη. Απαιτεί χρόνο, ίσως και συμπληρωματικά κίνητρα από την Πολιτεία, αλλά τουλάχιστον αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα για το πρώτο μεγάλο ζητούμενο – την πλήρη ανανέωση του «υπέργηρου» (και πολλές φορές επικίνδυνου) στόλου που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αττικής. Το πλάνο αναφέρει το κοντινό έτος του 2027.

Πώς θα ανανεωθεί ο στόλος

Συγγρού © iStock

Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, νέας γενιάς λεωφορεία ενσωματώνονται στο δίκτυο του ΟΑΣΑ, αντικαθιστώντας τα πιο παλιά και προβληματικά μοντέλα. Λόγω της επιτακτικής αναγκαιότητας για ανανέωση στόλου, εκτός από την προμήθεια νέων ηλεκτρικών οχημάτων (όπου επελέγη η κινεζική εταιρεία Yotung), έχουν επιστρατευθεί από το Υπουργείο οι ταχύτερες (αλλά αμφιλεγόμενες και δαπανηρές για τα κρατικά ταμεία) μέθοδοι του leasing και παραχώρησης έργου σε ιδιώτες (ΚΤΕΛ), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινούνται στους δρόμους 468 καινούργια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, απ’ το βήμα του συνεδρίου του Economist που διοργανώθηκε πρόσφατα με επίκεντρο τις υποδομές και μεταφορές της χώρας (Greece Transportation and Infrastructure Summit), μέχρι τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση κατά 60% επί του συνολικού στόλου, ενώ το 2026 αναμένονται τα επιπλέον 125 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία (των οποίων ο διαγωνισμός βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη) και τα 50 λεωφορεία υδρογόνου. Τ

ελικός σταθμός για την ανανέωση του στόλου θα είναι το 2027, όταν «τα παλαιότερα οχήματα θα είναι τα πρώτα 140 που ήρθαν τον Ιούνιο του 2024», όπως ανέφερε ο Σ. Αγιάσογλου.

Το ευρύτερο όραμα για τον ΟΑΣΑ, όπως συμπλήρωσε στο συνέδριο από πλευράς του ο Γιώργος Σπηλιόπουλος (διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού), είναι στο μέλλον να αποτελεί την πρώτη επιλογή για τις μετακινήσεις των πολιτών στην Αττική – ένα όραμα φιλόδοξο αλλά αναγκαίο, από τη στιγμή που υπολογίζεται ότι ως το ο 2030, το 70% του κόσμου θα ζει σε αστικά κέντρα με ακόμη εντονότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Βέβαια, εξίσου κομβικό με την ανανέωση του στόλου και του τροχαίου υλικού είναι η μείωση των χρονοαποστάσεων των δρομολογίων μέσα από την αύξηση των οδηγών, όσο όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο. Εάν πράγματι η κυβέρνηση επιθυμεί να βελτιώσει τη συχνότητα (και την ποιότητα) των δημόσιων συγκοινωνιών καλείται μάλλον να δώσει και θελκτικά κίνητρα στους οδηγούς, πέρα από νέα συστήματα ανέπαφων πληρωμών και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.