© Dimitris Kapantais / SOOC
ΠΟΛΗ

Πού θα βρεις την πιο φτηνή βενζίνη στην Αθήνα

Δοκιμάσαμε 3 διαφορετικά apps με την ελπίδα να βρούμε κάποια χρυσή ευκαιρία, τώρα που τα καύσιμα έχουν γίνει περισσότερα πολύτιμα από ποτέ.

Αυτή τη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο πρατήριο στη Δάφνη μπορείς να βρεις αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων με 1,869 Ευρώ. Ακούγεται σαν θαύμα, αφού όπου σχεδόν και να κοιτάξεις οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ, είναι όμως πραγματικότητα και όχι όνειρο θερινής νυχτός. Ναι, μόνο φτηνή δεν είναι η συγκεκριμένη τιμή αλλά εδώ που φτάσαμε ακούγεται σαν χρυσή ευκαιρία. Πώς όμως έφτασε στα χέρια μας η συγκεκριμένη πληροφορία;

 

Στην εποχή της ψηφιακής πληροφορίας, ο πιο σύντομος δρόμος για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι -τι άλλο;- το ίντερνετ. Έτσι, ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε 3 διαφορετικά apps που αναζητούν την πιο φτηνή βενζίνη στην Αθήνα.

Στο κυνήγι για την πιο φτηνή βενζίνη

Ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας που, δυστυχώς, δεν είναι τρομερά ενθαρρυντικά. Αμόλυβδη βενζίνη 95 Οκτανίων με τιμή μικρότερη του 1,75 ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά στην πρωτεύουσα. Ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη ακρίβεια έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικά εκρηκτικό τοπίο (και) στην τσέπη μας.

fuelGR

FuelGR βενζίνη

Downloads: Περισσότερες από 100 χιλιάδες

Οι τιμές προέρχονται από τα Παρατηρητήριο Καυσίμων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η εφαρμογή, βέβαια, εφιστά την προσοχή στους χρήστες: οι τιμές τον τελευταίο καιρό αλλάζουν συνεχώς και πολλά πρατήρια δε φροντίζουν να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο Καυσίμων και ως εκ τούτου και την εφαρμογή.

Οπότε, δεν υπάρχει λόγος εκνευρισμού αν βρεθείς σε κάποιο βενζινάδικο και δεις άλλη τιμή. Απλά, λίγη ακόμα υπομονή, άλλωστε παντού ακριβά είναι πια.

Μάλιστα, τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι εκτός από τις ενδεικτικές τιμές υπάρχουν και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα πρατήρια: η ποιότητα του καυσίμου, το service καθώς και οι εγκαταστάσεις βαθμολογούνται με αστεράκια (με τα 5 να είναι το άριστο) από τους χρήστες/οδηγούς, ενώ πολύ χρήσιμη μπορεί να φανεί και η ένδειξη για το ποια βενζινάδικα λειτουργούν όλο το 24ωρο και ποια όχι.

H εφαρμογή δεν είναι ακριβώς καινούργια, αφού υπάρχει από το 2015. Όσο για τη βαθμολογία της; Με 4.6 στα 5 δείχνει να εξυπηρετεί και να κρατά χαρούμενους όσους την έχουν επιλέξει, ενώ οι πραγματικά αρνητικές κριτικές μοιάζουν να αποτελούν παρελθόν, μιας και δεν εμφανίζονται από το 2017 και μετά.

Fuel Daddy

Fuel Daddy βενζίνη

Downloads: Περισσότερες από 10 χιλιάδες

Τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ παρόμοια με το προηγούμενο app, με τη διαφορά ότι νιώθεις να λείπει κάπως η εγκυρότητα. Σε αντίθεση με το fuel.gr, εδώ δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για το πώς ακριβώς και από ποιον φορέα ενημερώνονται οι τιμές. Ή τουλάχιστον κάτι τέτοιο δε γίνεται φανερό στον χρήστη.

Σίγουρα πάντως ο αντίστοιχος χάρτης με τις τιμές είναι πολύ βοηθητικός, καθώς βγαίνεις στο κυνήγι της χαμηλότερης τιμής. Στα υπέρ της εφαρμογής το γεγονός ότι σε ενημερώνει για τις εξτρά παροχές του εκάστοτε πρατηρίου. Έτσι, μπορεί να επιλέξεις εκείνα τα βενζινάδικα που διαθέτουν μίνι μάρκετ, θέσεις parking ή τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν φορτηγά πολλών τόνων.

Η βαθμολογία, λοιπόν, του 4.4 στα 5 είναι χαρακτηριστική: δεν είναι άριστο, είναι όμως μία χαρά για να κάνεις τη δουλειά σου. Άλλωστε από τις 147 κριτικές των χρηστών μονάχα μία έχει «τιμωρήσει» το Fuel Daddy (που ξεκίνησε τη διαδρομή του τον Ιούνιο του 2021) με ένα αστεράκι.

Fuel Prices in Greece

Βενζίνη

Downloads: Περισσότερα από 100 χιλιάδες

Σίγουρα το λιγότερο εντυπωσιακό από πλευράς σχεδιασμού και interface, αφού ακροβατεί ανάμεσα στο minimal και το βασικό. Εδώ δεν υπάρχουν ενδείξεις στον χάρτη για το ποια πρατήρια ανήκουν σε ποια εταιρεία, αλλά μονάχα οι τιμές της βενζίνης. Τώρα, μάλιστα, που έχουν πάει στο Θεό το να βλέπεις τιμές άνω των 2 ευρώ παντού δε βοηθά στην ψυχολογία κανενός.

Άλλες λεπτομέρειες ή πληροφορίες δεν παρέχονται στον χρήστη, παρά μόνο το ποια βενζινάδικα βρίσκονται κοντά του (σημείωση: εδώ γίνεται και αναφορά στην εκάστοτε εταιρεία), το σύνολο των πρατηρίων στην Αθήνα αλλά και την Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τα άλλα δύο apps, εδώ έχουμε μία κάποια γκρίνια από το κοινό η οποία μεταφράζεται σε βαθμολογία 3.7 στα 5. Πάντως, οι κριτικές με 1 αστεράκι απουσιάζουν σχεδόν τελείως ενώ τα προβλήματα που αναφέρουν οι χρήστες έχουν να κάνουν κυρίως με τα updates.

Το γεγονός πάντως ότι οι κριτικές ξεκινούν το μακρινό 2012 και σταματούν το 2020 δεν είναι ακριβώς ενθαρρυντικό. Αντίθετα, μας βάζει σε σκέψεις για το αν πρέπει να εμπιστευτούμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κυνήγι για την πιο φτηνή βενζίνη.