ΠΟΛΗ

Στο Rock & Roll Circus θα βρεις δίσκους που δεν θα βγάλει καμία αναζήτηση στην Google

Μιλήσαμε με τον Άγγελο Κυρούση για το ξάναμμα του digging και την ομορφιά της μουσικής ανακάλυψης, με αφορμή το παζάρι Super Dynamic Sale που διοργανώνει το δισκάδικο για τα 22α γενέθλιά του.

Αγαπάμε τα ορίτζιναλ δισκάδικα και ιδιαίτερα εκείνα που υπήρχαν προτού τα LPs γίνουνε μόδα, διότι δεν είδαν φως και μπήκαν. Πίσω απ’ το γκισέ τους κάθονται άνθρωποι με μεράκι, που έχουν ακούσει όντως τα πάντα (είναι οι μόνοι στους οποίους δικαιολογείται τούτη η απάντηση στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;»). Έτσι, είναι σε θέση με μια σου πρόταση -ένα γκρουβαριστό άλμπουμ που άκουσες και κόλλησες για παράδειγμα- να σε οδηγήσουν σε νέους δρόμους, ξεκλειδώνοντας αποτελέσματα που καμία αναζήτηση στην Google δε θα έβγαζε.

Μία τέτοια περίπτωση είναι το Rock & Roll Circus στην οδό Σίνα. Άνοιξε τέτοια εποχή το 2000 με έμφαση στη «μαύρη μουσική», διότι πολύ απλά «αυτή είναι η αρχή των πάντων», όπως λέει ο Άγγελος Κυρούσης που βρίσκεται στο πηδάλιο του μαγαζιού τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον ιδρυτή και πτυχιούχο Εθνικού Ωδείου Δήμο Πασά.

Και οι δύο έγραφαν σε μουσικά περιοδικά, ενώ το ξάναμμα του digging -το αίσθημα δηλαδή της ανακάλυψης, όταν ξεφυλλίζεις δίσκους, μέχρι να πετύχεις τυχαία ένα επόμενο διαμάντι να σε ταξιδέψει- δεν τους άφησε ποτέ.

Ειδικά προ πανδημίας που οι μετακινήσεις ήταν ανεμπόδιστες, κάθε τόσο έμπαιναν στο αεροπλάνο για τα μεγάλα παζάρια του εξωτερικού, σε Αμερική κι Ευρώπη, όπως το φημισμένο παζάρι της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Είτε έψαχναν και έβρισκαν μικρές δισκογραφικές εταιρείες για να πάρουν χέρι με χέρι το υλικό τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τίτλοι αυξάνονταν συνεχώς (από jazz, funk και soul μέχρι indie, afro και μεταγενέστερα ρεύματα, αρκεί να ταιριάζει στα αυτιά τους), ενώ τα τετραγωνικά του καταστήματος παρέμεναν απαράλλαχτα, οπότε η λύση βρέθηκε με το Super Dynamic Sale.

Τι είναι το Super Dynamic Sale;

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το καθιερωμένο πάρτι γενεθλίων συνοδεύεται από ολιγοήμερο μπαζάρ, με έκπτωση 50% στα μεταχειρισμένα και 30% στα καινούργια άλμπουμ, «για να αδειάσουν τα ράφια και να έρθουν οι νέες παραλαβές».

Μετά το κενό της περσινής χρονιάς -η οποία «παραδόξως δεν πήγε όσο άσχημα έδιναν τα προγνωστικά», όπως αναφέρει ο Άγγελος- δίνει και πάλι το «παρών» για τρεις ημέρες, στις 3, 4 και 5 Μαρτίου, προσκαλώντας νέους και παλιούς ακροατές να ορμήσουν στο digging δίχως αναστολές.

Μόνη συμβουλή είναι να απεμπλακούμε απ’ τα φετίχ των καιρών μας για να κοιτάξουμε την πραγματική ομορφιά των δισκάδικων. «Ένας πελάτης μπορεί εδώ να βρει πράγματα που δεν υπάρχουν σε digital μορφή, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να έρθει έχοντας κάτι στο μυαλό του αλλά να ανακαλύψει τελικά κάτι άλλο στα ράφια, που δεν φανταζόταν», λέει ο Άγγελος.

«Συμβαίνει για παράδειγμα νεότεροι ακροατές να ξέρουν τον Kamasi Washington και να έχουν φτάσει στο σήμερα, χωρίς να έχουν ακούσει John Coltrane». Κι όμως.

Ο ίδιος έχει ήδη κάποιες προτάσεις κατά νου που ποντάρει ότι θα σε εκπλήξουν: παίζει συλλεκτικό box των Beatles με δεκατέσσερα LPs (έκδοση του 1979), το νέο άλμπουμ της Cat Power με διασκευές, το Crescent του John Coltrane, που βγήκε σε μια πολύ ωραία, φροντισμένη αναλογική έκδοση από την Acoustic Sounds, είτε την επανέκδοση ενός παλιού δίσκου των Magic De Spell, το Cpt Blind (1985) σε μόλις 250 αντίτυπα.

ROCK & ROLL CIRCUS

*Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!