George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΗ

Τα καλύτερα μέρη στην Αθήνα για να πετάξεις χαρταετό

Μικροί και μεγάλοι λόφοι, περαντζάδες δίπλα στη θάλασσα και μητροπολιτικά πάρκα για το τριήμερο, με ή χωρίς χαρταετό στο χέρι.

Παραδοσιακά, τα τριήμερα συνιστούν μικρά κοκτέιλ ευτυχίας για να ξεδώσουμε από την πίεση της καθημερινής ρουτίνας στο κλεινόν άστυ, ειδικά εάν το μπόνους του ελεύθερου χρόνου συνδυαστεί με μία απόδραση στα πέριξ των Αθηνών.

Αλλά λίγο το οικονομικό άγχος από τις συνεχόμενες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και το ντόμινο αλλαγών που έχει πυροδοτήσει η πανδημία, το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε για το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι ότι δεν είναι σαν τα άλλα.

Για τους πολλούς, κατά πώς δείχνουν τα προγνωστικά, που θα μείνουν στην πρωτεύουσα αυτές τις μέρες, υπάρχουν λύσεις για μιαν ανάσα: στο απέραντο χαλί από τσιμέντο της Αθήνας, υπάρχουν μικροί και μεγάλοι λόφοι, περαντζάδες δίπλα στη θάλασσα και μητροπολιτικά πάρκα, όπου ο χρόνος ξεμακραίνει στα Κούλουμα, μαζί με τις καλούμπες από τους χαρταετούς που δοκιμάζουν της πτητικές τους ικανότητες στον ουρανό.

Κλασικά στον Λόφο Φιλοπάππου

© George Vitsaras / SOOC

Είναι εδώ και δεκαετίες ο πρωταγωνιστής της Καθαράς Δευτέρας για την πόλη της Αθήνας, λόγω και του γεγονότος ότι οι αρχές Δήμου και Περιφέρειας ανέκαθεν τον τιμούσαν με εκδηλώσεις αυτή την ημέρα, στήνοντας γλέντια και γαϊτανάκια στα πλακόστρωτα, συνοδεία ζωντανής δημοτικής μουσικής.

Εμείς συστήνουμε να πάτε από νωρίς, για να βρείτε χώρο στα πλατώματα, χωρίς να κινδυνέψει ο χαρταετός σας από τους σπάγκους των διπλανών.

Στον τεχνητό λόφο του ΚΠΙΣΝ

χαρταετό © SNFCC / Nikos Karanikolas

Το «παιδί» του Renzo Piano είναι πάντα ένας πόλος έλξης για οικογένειες που θέλουν να απλώσουν καλούμπα.

Το Ξέφωτο, όπως αποκαλείται το σημείο στην αρχή του τεχνητού λόφου, με την ανοιχτωσιά και το φυσικό γρασίδι να ενθαρρύνουν το ξέγνοιαστο παιχνίδι, αποτελεί παραδοσιακά το μέρος, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι την Καθαρά Δευτέρα.

Στα 1.200 στρέμματα του Τρίτση

Πάρκο Τρίτση χαρταετό © iSTOCK

Η έκτασή του αγγίζει τα 1.200 στρέμματα, περιέχει κανάλια με νερό και λίμνες, όπως έναν πύργο στο κέντρο της έκτασης απ’ την εποχή που διατηρούσε εκεί το «εξοχικό» της η βασίλισσα Αμαλία. Παρ’ όλα αυτά δεν πάει πολύς καιρός που το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έπαψε να είναι παντελώς αφημένο στη μοίρα του από πλευράς της Πολιτείας: έχουν γίνει κάποιες βασικές επιδιορθώσεις που υποβάθμιζαν την εικόνα του πάρκου και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης υλοποιούνται δωρεάν δράσεις, για να μπει ως χώρος πρασίνου στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Καθαρά Δευτέρα είθισται να είναι μια μικρή γιορτή για το μητροπολιτικό πάρκο, αφού το βάζουν στο πρόγραμμά τους κάτοικοι από όλους του δήμους των δυτικών προαστίων και όχι μόνο. Καθόλου άδικα, αφού διαθέτει όλα τα προσόντα: παγκάκια για πικνίκ, απέραντη απλωσιά για πέταγμα χαρταετού, δυο μαγαζιά στο κέντρο για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό και τόσες διαφορετικές διαδρομές που χρειάζεσαι όλη τη μέρα για να τις ανακαλύψεις.

Βέβαια, μην υψώσετε τρομερά τις προσδοκίες σας για τις εγκαταστάσεις: είναι περισσότερο βόλτα στη φύση με κάποια κομφόρ.

Τα δυτικά πάνε «Μπαρουτάδικο»

Το όνομα δε σε προϊδεάζει για αυτό που θα συναντήσεις, εάν δε γνωρίζεις την ιστορία του χώρου: από τον 19ο αιώνα και για δεκαετίες εκεί υπήρχε το εργοστάσιο πυρίτιδας κι αργότερα έγινε περισσότερο γνωστό με την επωνυμία «ΠΥΡ-ΚΑΛ», έχοντας αφήσει στην εργατική ιστορία τρομερά ατυχήματα και πολλούς νεκρούς, ενώ από τη δεκαετία του ’70 κι έπειτα, όταν πλέον είχαν ερημώσει οι εγκαταστάσεις, η έκταση των 137 στρεμμάτων μεταξύ Ιεράς Οδού και λεωφόρου Αθηνών συστήθηκε ξανά στην Αθήνα ως χώρος πρασίνου.

Είναι το σταθερό σημείο που δίνει ραντεβού κάθε Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Αιγάλεω, αλλά και ένα πολύ αγαπητό μέρος στους κατοίκους των πέριξ περιοχών, αφού προσεγγίζεται πολύ εύκολα και διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μια οικογενειακή βόλτα, όπως καφέ, καλό φαγητό και ωραίες γωνιές για χάζι.

Παρέα με τα ξωτικά στο Άλσος Συγγρού

Λίγο λιγότερο σε έκταση από το Πάρκο Τρίτση, αλλά εξίσου άγνωστο και συγγενικό με βόλτα στην παρθένα φύση, το Άλσος Συγγρού σε περιμένει στο Μαρούσι, με την κεντρική του είσοδο να βρίσκεται έναντι του ΚΑΤ (διαθέτει και χώρο για πάρκινγκ).

Έχει ψηλά πεύκα, πολλά φυτά και χαραγμένα μονοπάτια να εξερευνήσεις, ενώ δε λείπουν τα ανοίγματα για να πετάξεις άνετα χαρταετό.

Παρεμπιπτόντως, μην παραξενευτείς εάν πετύχεις ξωτικά και μεσαιωνικούς πολεμιστές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους: το Άλσος Συγγρού είναι το μόνο σημείο που δίνει ραντεβού η LARP κοινότητα της Αθήνας, διαδραματίζοντας με φαντασία το ρόλο τους εντός κάποιου gaming σεναρίου. Όλα τα όπλα είναι φτιαγμένα με diy τεχνικές (φελιζόλ, PVC κλπ), οπότε αν χρειαστείτε βοήθεια με τις ουρές και το ζύγιασμα του χαρταετού σας, κάτι θα έχουν να βοηθήσουν.

Στην ευχάριστη περατζάδα στα Λιπάσματα

Μετά την ανάπλαση του 2020, η περιοχή δίπλα στο ιστορικό Εργοστάσιο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι, μετά το δρόμο των Σφαγείων, έχει εκτινάξει τη δημοτικότητα της στους κατοίκους του Πειραιά, αλλά και όσους ψάχνουν έναν ξεχωριστό τόπο: συνδυάζει βιομηχανική ιστορία, θάλασσα και αρκετή απλωσιά. Τι καλύτερο για να τον ανακαλύψεις, με έναν χαρταετό επ’ ώμου;

Υπάρχει ένα καφέ για όλα τα απαραίτητα και, συνολικά, η περατζάδα θα σας γεμίσει σίγουρα τις μπαταρίες.