ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τα πρώτα νυχτερινά δρομολόγια του Μετρό στην Αθήνα

Μια πόλη πιο βολική, άνετη και βιώσιμη: δοκιμαστικά, για ένα βράδυ, οι συρμοί του Μετρό παρέμειναν το βράδυ σε λειτουργία εξυπηρετώντας περίπου 30.000 κόσμου, κυρίως νέους και παρέες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, όταν κόπηκε η κορδέλα και κύλησαν για πρώτη φορά συρμοί στις υπόγειες ράγες της Αττικό Μετρό, η πρωτεύουσα αριθμούσε λιγότερους κατοίκους, η τουριστική κίνηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη (περίπου -136% αφίξεων δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα) και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα στοίχιζαν τα ενοίκια σε μερικά χρόνια. Σήμερα, ενώ όλα τα παραπάνω έχουν αλλάξει άρδην, το Μετρό της Αθήνας έχει περάσει στο επόμενο ορόσημο: τη δοκιμή της 24ωρης λειτουργίας, το βράδυ του Σαββάτου 5/7.

Ένα ορόσημο το οποίο είχε αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης στο παρελθόν, αλλά δεν είχε φτάσει στην υλοποίηση. Αντίθετα, οι ανάγκες του κοινού για μεταμεσονύχτια μετακίνηση καλύπτονταν όλο αυτό το διάστημα αποκλειστικά από συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές, ενώ να θυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τη μετα-covid περίοδο που το ωράριο του Μετρό είχε περιοριστεί ακόμη περισσότερο, έχοντας χάσει για μήνες (και χωρίς κάποια λογική) την παράταση της λειτουργίας που ίσχυε για Παρασκευή και Σάββατο.

Αλλά, αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Αθήνα κατέστη λίγο πιο σύγχρονη, πιο βιώσιμη και βολική, για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της, όταν το δίκτυο του Μετρό παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το ξημέρωμα, εξυπηρετώντας χιλιάδες κόσμου με ασφάλεια μετά τη βραδινή έξοδο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιβατικής κίνησης τα οποία δημοσίευσε η διεύθυνση της ΣΤΑ.ΣΥ., περίπου 30.000 επιπλέον επιβάτες χρησιμοποίησαν τα δοκιμαστικά νυχτερινά δρομολόγια, επιβεβαιώνοντας πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για ασφαλή και άνετη μετακίνηση από τα μεσάνυχτα ως το ξημέρωμα.

Μια ανάγκη η οποία συνδέεται δευτερογενώς με τα ατυχήματα και το επίπεδο ασφάλειας στους δρόμους τη νύχτα, τη χαλάρωση (και την κατανάλωση) κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και τη διευκόλυνση ειδικά του κόσμου που κατοικεί στα προάστια.

 

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Θανάσης Κοτταράς, «αυτό το Σάββατο έγιναν συνολικά 26 παραπάνω δρομολόγια σε κάθε γραμμή [σ.σ. σε κόκκινη και μπλε γραμμή]», ευχαριστώντας το προσωπικό που εργάστηκε.

Η μεταμεσονύχτια λειτουργία του Μετρό, όπως επεσήμανε, «είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί απ’ το φθινόπωρο, τουλάχιστον κάθε Σάββατο». Για την ακρίβεια, το πείραμα που έγινε αυτό το διήμερο δεν αφορούσε αποκλειστικά στο Μετρό (αν και αυτή είναι η πιο κομβική αλλαγή, όσον αφορά το επιβατικό αποτύπωμα), αλλά ένα ευρύτερο σχέδιο δημόσιας συγκοινωνίας προς κάλυψη των μεταμεσονύχτιων αναγκών για μεταφορά, με 24ωρη λειτουργία σε Μετρό, Τραμ και επιπλέον λεωφορειακές γραμμές.

Ο γενικός στόχος είναι «μια Αθήνα που κινείται με ασφάλεια, κάθε Σάββατο, όλη νύχτα». Όπως μετέφερε σε ρεπορτάζ το News24/7, ο κόσμος αγκάλιασε με θερμότητα την επέκταση του ωραρίου, αμέσως μετά τη βραδινή του έξοδο που (επιτέλους) είχε το ελεύθερο να απολαύσει χωρίς άγχος για το πόσο μπορεί να πιει και πώς θα επιστρέψει σπίτι.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, νέοι και παρέες. Ζευγάρια, φίλοι, φίλες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει το παραπάνω η νέα κανονικότητα στις μεταφορικές συνήθειες της πόλης είναι ένα: περισσότερο προσωπικό. Άλλωστε, από τις ανακοινώσεις των σωματείων γνωρίζαμε ήδη το πρόβλημα υποστελέχωσης σε συρμούς και (ακόμη περισσότερο) λεωφορεία και τρόλεϊ. Η πιλοτική λειτουργία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ήταν ένα τεστ: μια ευκαιρία να εντοπιστούν κενά, ελλείψεις, ανάγκες. «Θα πάρουμε τα νέα δεδομένα και θα εισηγηθούμε στην πολιτική ηγεσία, στο υπουργείο Μεταφορών και στον κύριο Κυρανάκη και μαζί με τους εργαζόμενους θα το συζητήσουμε».

Αυτή τη στιγμή, η ΣΤΑ.ΣΥ βρίσκεται στη διαδικασία προσλήψεων (αορίστου χρόνου) 350 ατόμων για διαφορετικές αρμοδιότητες – μεταξύ άλλων, οδηγοί, σταθμάρχες, τεχνίτες.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Παύλο Μαρινάκη τη Δευτέρα (7/7), επιβεβαιώθηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει τα βραδινά δρομολόγια του Σαββάτο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως διευκρίνισε, στη δοκιμαστική εφαρμογή της νυχτερινής κάλυψης χρησιμοποιήθηκαν 70 λεωφορεία με 490 δρομολόγια, 26 δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και 30 στο Τραμ, με επωφελούμενους συνολικά 50.000 πολίτες.