© George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΗ

Τι αλλάζει στα εισιτήρια μετρό και λεωφορείων το 2024

Μια νέα δυνατότητα πληρωμής ανοίγεται στους επιβαίνοντες: τα μηχανήματα του ΟΑΣΑ πρόκειται να εξοπλιστούν με ειδικούς αναγνώστες και περνώντας από πάνω την τραπεζική κάρτα, θα έχεις αγοράσει και επικυρώσει το εισιτήριό σου.

Ποιο δαιμόνιο τρόπο θα μπορούσε να σκεφτεί μια κυβέρνηση για να αυξήσει κατακόρυφα το ποσοστό χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα, που υποφέρει από το κυκλοφοριακό χάος και την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Να χαμηλώσει την τιμή κομίστρου συνολικά, προσφέροντας παράλληλα ειδικά εκπτωτικά πακέτα για τις πρωινές μετακινήσεις από και προς τους χώρους εργασίας, τα οποία και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μποτιλιάρισμα; Να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις του στόλου ειδικά στα λεωφορεία, που οδηγούν σε μεγαλύτερη αναμονή και ταλαιπωρία τους επιβάτες καθημερινά, αλλά και φαινόμενα όπως αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ωραία πρωία ξεκόλλησε η οροφή του 040 ενώ βρισκόταν σε κίνηση; Μήπως να δει κάποιος τα βαγόνια που κινούνται τις ώρες αιχμής και δεν πέφτει καρφίτσα;

Καλά όλα αυτά, αλλά το σημαντικό που μπαίνει σε προτεραιότητα είναι το εξής: Καθιέρωση συστήματος ανέπαφης πληρωμής εισιτηρίων.

Όπως προανήγγειλε μέσα στο σαββατοκύριακο ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή, από το νέο έτος θα έχουμε τη δυνατότητα πληρωμής μέσω wallet στα εκδοτήρια, κάτι το οποίο αναμένεται να μειώσει τις ουρές στα εκδοτήρια, να μειώσεις τους λαθρεπιβάτες, αλλά και να αναβαθμίσει γενικότερα την καθημερινή εμπειρία μετακίνησης με τα μέσα συγκοινωνίας. Ελλάδα 2.0 και στις αστικές μετακινήσεις.

Το νέο σύστημα πληρωμών

Έχουν συμπληρωθεί έξι χρόνια από τότε που αφήσαμε πίσω τα χάρτινα εισιτήρια που επικυρώνονταν με μελάνι. Το επόμενο βήμα είναι να περιοριστεί ο χάρτινος διάδοχος στην εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (το επαναφορτιζόμενο Ath.ena Ticket), υιοθετώντας την άυλη εκδοχή του. Συγκεκριμένα, όπως είχε αναγγελθεί πρώτη φορά στα μέσα της χρονιάς, το νέο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών στα ΜΜΜ της Αθήνας θα φέρει την υπηρεσία Tap ‘n Pay – μια υπηρεσία που με δύο λόγια επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, με άμεση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος στη χρεωστική κάρτα του καταναλωτή.

Μέσα στο 2024, τα μηχανήματα του ΟΑΣΑ πρόκειται να εξοπλιστούν με τους ειδικούς αναγνώστες (contactless readers) και έτσι θα πάψει να χρειάζεται αναμονή στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Το μόνο που θα έχει να κάνει ο επιβάτης θα είναι να πλησιάσει την κάρτα ή το κινητό του (εφόσον έχει εκεί περασμένη την κάρτα σε ψηφιακή μορφή στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι) στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών στο μηχάνημα (POS), και αυτόματα θα έχει αγοράσει και επικυρώσει το εισιτήριό του, με τις μπάρες να ανοίγουν για να εισέλθει.

Όπως διευκρινίστηκε, το νέο σύστημα ανέπαφων συναλλαγών στο δίκτυο του ΟΑΣΑ πρόκειται να εφαρμοστεί αρχικά στα λεωφορεία του αεροδρομίου (πράγμα σωτήριο, αφού συχνά ήταν επιπλέον πονοκέφαλος το να βρεις εισιτήριο αεροδρομίου ή να είχες το ακριβές αντίτιμο για την αγορά του από τον οδηγό), με στόχο να επεκταθεί σε όλες τις γραμμές αλλά και το μετρό μέσα στο 2024.

Φυσικά, το χάρτινο εισιτήριο θα παραμείνει διαθέσιμο. Το πλάνο της πλήρους μετάβασης στα ψηφιακά κόμιστρα είναι μελλοντικό.