ΠΟΛΗ

Το Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ είναι ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο για όλη την οικογένεια

Λίγα λόγια για ένα μουσείο στην καρδιά της Μαρίνας Φλοίσβου, ένα πλωτό μουσείο που θα λατρέψουν τα παιδιά και θα αγαπήσουν οι μεγάλοι.

Πολλές φορές αντικρίζοντας σε μία ακτοπλοϊκή γραμμή ένα πλοίο που μετρά μερικές δεκαετίες ζωής, αναρωτιέμαι τι τα κάνουν όταν “γεράσουν” και αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Αν θα τα δεις σε κάποιο ναυπηγείο αραγμένα, αν τα υλικά βρίσκουν δρόμο προς την ανακύκλωση και άλλα τετοια υποθετικά. Αυτό όμως που συνέβη στο ιστορικότερο πλοίο της γραμμής του Αργοσαρωνικού είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Κι αυτό γιατί κάνοντας μερικά βήματα στη Μαρίνα Φλοίσβου βλέπεις μπροστά σου τη «ΝΕΡΑΪΔΑ» σαν να μπήκε χθες για πρώτη φορά στο νερό, να στολίζει με το διαχρονικό της στιλ και το χαρακτηριστικό κίτρινο φουγάρο ένα μέρος στο οποίο συρρέουν κάθε απόγευμα οικογένειες και παιδιά. Άλλοι για τη βόλτα τους δίπλα στα ιστιοπλοϊκά, άλλοι για παιχνίδι και άλλοι για φαγητό και ποτό.

Κι ομολογώ ότι κι εγώ τις προηγούμενες φορές που περνούσα από το σημείο, θαύμαζα τη “ΝΕΡΑΪΔΑ”, έβγαζα φωτογραφίες τα παιδιά μου από μακριά με το όμορφο σκαρί για background αλλά ποτέ δεν είχα προσέξει ότι η είσοδος στο ιστορικό πλοίο όχι απλά επιτρέπεται αλλά είναι και εντελώς δωρεάν για μικρούς και μεγάλους.

Οπότε σε αυτή τη βόλτα με τα 2 παιδιά και το κορίτσι μου κάναμε στον εαυτό μας ένα ωραίο δώρο και “επιβιβαστήκαμε” στο Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ για να αντιληφθούμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε μπροστά μας κάτι ξεχωριστό. Στην πρώτη αίθουσα που επισκέπτεσαι υπάρχει ένα timeline με μια διπλή κεντρική αφήγηση.

Αρχικά έχουμε μία ιστορική διαδρομή στην επιχειρηματική πορεία του Γιάννη Λάτση μέχρι το 1990 οπότε και αποσύρθηκε από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Σε αυτή μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες, αντικείμενα και φυσικά τα αντίγραφα πλοίων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος, μαθαίνεις μεν την ιστορία του επιχειρηματία αλλά ταυτόχρονα νιώθεις ότι κάνεις συνολικά ένα ταξίδι στην σύγχρονη ελληνική ναυτιλία, μέσα από έναν σπουδαίο εκφραστή της.

Παράλληλα, έχεις την ευκαιρία να δεις την ιστορία του πλοίου ΝΕΡΑΪΔΑ από τη ναυπήγησή του το 1939 μέχρι και την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του το 2010.

Και σε αυτό το σημείο, θα αφήσω για λίγο τα γυαλιά του γονιού και θα προσπαθήσω να δω το μουσείο μέσα από τα μάτια των δύο αγοριών, ετών 2,5 και 10. Κι αυτό γιατί ο καθένας ζούσε αυτή την όμορφη περιπέτεια με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ο μικρός στεκόταν και θαύμαζε τις μινιατούρες των πλοίων και όσα ναυτικά έβλεπε τριγύρω του και εκστασιασμένος φώναζε κι εμένα και τη μαμά του να μας δείξει αυτόν τον θαυμαστό κόσμο που ανακάλυπτε. Ναι, είναι πολύ μικρός για να αντιληφθεί αυτό που βλέπει αλλά τα ερεθίσματα μέσα στο πλοίου είχαν υπέροχη επίδραση πάνω του και μας τράβαγε δεξιά κι αριστερά σαν να ανακάλυπτε συνεχώς κάτι καινούριο.

Ο μεγαλύτερος, ο οποίος είναι και στην ιδανική ηλικία για επίσκεψη στο Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ, περιτριγύριζε τα εκθέματα, κοιτούσε τις λεπτομέρειες, διάβαζε τα πάντα και μας φώναζε περήφανα να μας δείξει κάτι που είχε προσέξει, κάτι που του είχε κάνει εντύπωση. Πρέπει να περάσαμε γεμάτη μισή ώρα σε αυτή την αίθουσα. Και η μικρή ανυπομονησία της αρχής για το αν θα αρέσει στα παιδιά, αν θα ενδιαφερθούν για τα εκθέματα είχε σβήσει από τα πρώτα δευτερόλεπτα και τον ενθουσιασμό τους.

Η συνέχεια είχε βόλτα στο υπόλοιπο πλοίο αλλά και μια ωραία έκπληξη για τα παιδιά. Στο σαλόνι του πλοίου έχει στηθεί ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά που επισκέπτονται από δημοτικά σχολεία αλλά και τα παιδιά που θα βρεθούν στον χώρο της Κυριακές έχουν τη δυνατότητα για ένα πολύ δημιουργικό παιχνίδι. Το κάθε παιδί λαμβάνει ένα δικό του μικρό κουτί με εκπαιδευτικές κάρτες και εκεί ξεκινά ένα πολύ παραγωγικό ταξίδι στα μέρη του πλοίου, τη ναυτική ορολογία και τη ΝΕΡΑΪΔΑ.

Κάθε κάρτα έκρυβε και μια ξεχωριστή δραστηριότητα. Εντάξει, ο μικρός ήθελε απλά να ζωγραφίζει αλλά ο μεγάλος πέρασε πολλή ώρα προσπαθώντας να λύσει τους γρίφους, να βρει τις λέξεις, να θυμηθεί όσα διάβαζε νωρίτερα.

Και κάπως έτσι πέρασε υπέροχα ένα απόγευμα όχι με τη συνηθισμένη μας βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου αλλά με μία εμπειρία που μας έκανε να αναζητάμε νέες ανάλογες περιπέτειες. Το Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ είναι από μόνο του ένας όμορφος προορισμός για κάθε οικογένεια αλλά μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με κάθε άλλη δραστηριότητα που έχετε αποφασίσει να κάνετε στην περιοχή.

Μία επίσκεψη στο Πλωτό Μουσείο ΝΕΡΑΪΔΑ θα σας πείσει ότι τα μουσεία μπορούν να είναι υπέροχα και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά, ιδίως όταν είναι πλωτά!

INFO:

  • Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: Ένα Παιχνίδι εν Πλω” για μαθήτριες και μαθητές δημοτικών σχολείων κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  • Επιπλέον, το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα αποστέλλει σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας εκπαιδευτικούς φακέλους για υλοποίηση μέσα στη σχολική τάξη και προγραμματίζει διαδικτυακές ξεναγήσεις κατόπιν αίτησης από τις/τους εκπαιδευτικούς.

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα: Ένα Παιχνίδι εν Πλω” απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών. Υλοποιείται κάθε Κυριακή στις 11:00-12:00 (χειμερινό ωράριο) και κάθε Παρασκευή στις 18:30-19:30 (θερινό ωράριο). Η κράτηση θέσης γίνεται μέσω του email: [email protected].

Όλες οι δράσεις του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.neraida.org