© ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΠΟΛΗ

Το Τέρας βρυχάται στον Νέο Κόσμο και στήνει φεστιβάλ

Για μια εβδομάδα, στο γοητευτικό νεοκλασικό του εστιατορίου Τέρας συναντιούνται γείτονες και φίλοι με μουσικές, a la carte μενού, γευσιγνωσίες κρασιών, έργα τέχνης και pop up bar με λουλούδια.

«Σκεφτήκαμε έναν τρόπο για να έρθουμε κοντά με τους γείτονές μας και να δείξουμε από κοινού την ομορφιά του Νέου Κόσμου», μου λέει στο τηλέφωνο η Γκρέης Ηλιοκαύτου, που είναι υπεύθυνη ορόφου στο Τέρας τους τελευταίους μήνες και ζει τη γειτονιά καθημερινά. Για όσους διαμένουμε είτε εργαζόμαστε εκεί κοντά, τα στενά ανάμεσα στη Συγγρού και τη Βουλιαγμένης είναι κάτι σαν κοινό μυστικό: μια φιλόξενη και βολική περιοχή δίπλα στο κέντρο, που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γειτονιές σε αντίστοιχη τοποθεσία, δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα της.

Κάθε Σάββατο έχει τη μεγάλη λαϊκή στη Σαρκουδίνου, τα πρωινά βαράνε τα σφυριά στα συνεργεία αυτοκινήτων και τα εργαστήρια βαρέων υλικών, κόσμος κάθεται σε πλαστικές καρέκλες έξω από την εξώθυρα των σπιτιών στα Προσφυγικά, στο Δουργούτι, για το απαραίτητο απογευματινό κους-κους, και γενικά η ζωή στη γειτονιά κυλάει με «easy going ρυθμούς», όπως μεταφέρει η Γκρέης. «Έχει γίνει στέκι για πολύ κόσμο, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να αλλοτριωθεί από τη βαβούρα».

Πώς τα έχει καταφέρει, άραγε;

«Ένας παράγοντας που σίγουρα παίζει ρόλο είναι το γεγονός ότι όλα τα μαγαζιά και τα στέκια που μαζεύουν κόσμο είναι διάσπαρτα στα στενά του Νέου Κόσμου, δε συνιστούμε πιάτσα με την τυπική έννοια του όρου, δηλαδή». Γι΄ αυτό και η ομάδα του εστιατορίου-πολυχώρου Τέρας είχε την ιδέα για ένα αστικό φεστιβάλ – μια πολυήμερη γιορτή με φίλους, γείτονες και συνεργάτες, ένα φεστιβάλ με μουσικές, θέατρο, έργα τέχνης, εργαστήρια και ομαδικά προγράμματα, όλα στο υπέροχο διώροφο με την κρυφή αυλή στην οδό Θεοδώρητου Βρεσθένης την ερχόμενη εβδομάδα.

Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο

Για το στήσιμο του φεστιβάλ, η ομάδα απευθύνθηκε πρώτα στην Ελένη Ρήγα, καταξιωμένη ανεξάρτητη επιμελήτρια με δράση εντός κι εκτός συνόρων. Απ’ τη δική της συμβολή προκύπτει ο βασικός συνδετικός κρίκος του φεστιβάλ –η εικαστική έκθεση που θα παραμείνει προς θέαση στον όροφο του εστιατορίου Τέρας όλες τις μέρες–, όπως και το όνομα του φεστιβάλ: Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο. Μια εξερεύνηση, δηλαδή, επάνω στον «ρόλο του τέρατος στο τελετουργικό, ως αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνίας διαχρονικά», όπως διευκρινίζεται στο συνοδευτικό κείμενο.

Σε αυτό το concept απάντησε η Σύλβια Σαχίνη, επιμελήτρια και ιδρύτρια του Misc Athens (με στέγη στην απέναντι πλευρά της Συγγρού), στήνοντας έκθεση φωτογραφίας στο ισόγειο της μονοκατοικίας, και με τη σειρά τους ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες δράσεις που προστέθηκαν στο πρόγραμμα:

Θα έχει wine tasting από την Trinity Wines (που προμηθεύει το Τέρας) με τους Στέλιο Ζαχαρία και Γιώργο Παππά, θα έχει a la carte μενού από τις δημιουργικές κουζίνες των Φίτα και Annie Fine Dining με βάση την εποχικότητα, θα έχει γιόγκα από το νεοσύστατο Serenity Hub στον Νέο Κόσμο, αλλά και θεατρική πρεμιέρα για το Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα, λίγο πριν ανέβει στο πατάρι του Θεάτρου Νέου Κόσμου (σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη).

Από τα όμορφα και αναπάντεχα του φεστιβάλ, το pop up flower bar που στήνεται από το αγαπημένο Rizom: για ένα απόγευμα (13/10), οι επισκέπτες της έκθεσης θα δελεάζονται από τα χρώματα και τα αρώματα των μπουκέτων, όσο η Θάλεια Παρασκευά θα καλεί τον κόσμο να φτιάξει το δικό του μπουκέτο, δίνοντας πληροφορίες για την καταγωγή και τα στοιχεία των επιμέρους φυτών.

Tο πρόγραμμα έχει επίσης μια γαργαλιστική περφόρμανς από την Αριάδνη Ζυγομαλά για την εσωτερική σύγκρουση, διαγωνισμό latte art για επαγγελματίες μπαρίστα από το Mr. Bean (που επίσης προμηθεύει το Τέρας), ενώ θα ήταν τουλάχιστον απρεπές να έλειπε ο Μπάτμαν από αυτή τη γιορτή.

Το πρόσωπο-σημείο αναφοράς για τη γειτονιά τα τελευταία 30+ χρόνια θα παίξει μουσική την Παρασκευή το βραδάκι (13/10), μαζί με τον μουσικό παραγωγό Mr. Z.

Πρόκειται συνολικά για 14 δράσεις που θα τρέξουν σε μία μόλις εβδομάδα, από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου. Τα περισσότερα χρειάζονται προκράτηση και αρκετά είναι ήδη sold out, οπότε σπεύσατε.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.