© Nick Paleologos / SOOC
ΠΟΛΗ

Το νέο κτίριο του θρυλικού Μινιόν μέσα από 10 αριθμούς

Φωταγωγήθηκε το εμβληματικό κτίριο της Πατησίων και ξύπνησε αναμνήσεις. Παρουσιάζουμε το υπό κατασκευή συγκρότημα μέσα από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την Dimand ΑΕ.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την πυρκαγιά που σήμανε την αρχή του τέλους για το «μεγαλύτερο μεγάλο πολυκατάστημα» στη χώρα και όχι τυχαία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν έλαμψε μέσα στη νύχτα, προκαλώντας ωστόσο αμφίθυμα συναισθήματα στους παλιούς Αθηναίους:

Από τη μία, έδωσε την ελπίδα και την αισιοδοξία για μια πόλη που αλλάζει προς το καλύτερο, δείχνοντας συμβολικά ότι ξυπνάει σταδιακά από το σκότος της εγκατάλειψης και η πλευρά του κέντρου περιμετρικά της Ομόνοιας, ενώ από την άλλη αρκετοί πρόσεξαν ότι τίποτα από τη νέα εικόνα του κτιρίου δεν έχει προβλεφθεί για να θυμίζει τις ένδοξες δεκαετίες του πολυκαταστήματος, που κόσμος συνέρρεε όχι απλά για να ψωνίσει, αλλά για να διασκεδάσει.

Και πρώτα-πρώτα τα μικρά παιδιά, τα οποία αδημονούσαν κάθε τέλος του έτους για να δουν από κοντά τον Άη Βασίλη, στον 7ο όροφο του θεόρατου κτιρίου στη γωνία Πατησίων και Βερανζέρου. Ανάλογη είναι η ανυπομονησία και για τα εγκαίνια του κτιρίου μέσα στο επόμενο έτος, αλλά για διαφορετικούς λόγους που σχετίζονται φυσικά με την επιχειρηματική αναγέννηση και την ανάπτυξη της περιοχής.

Παρακάτω το υπό κατασκευή συγκρότημα μέσα από 10 αριθμούς.

  • Με την ανάληψη του ακινήτου από τη γνωστή real estate εταιρεία Dimand Α.Ε. (κατόπιν διαγωνισμού το 2021), το ακίνητο προβλέφθηκε να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό και πράσινης φιλοσοφίας συγκρότημα με μικτές χρήσεις και συνολική αξιοποιήσιμη επιφάνεια στα 18.500 τ.μ. (μετρώντας και τα υπόγεια επίπεδα). Χώροι εστίασης, εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κατοικίες θα διαμορφώσουν τη νέα ταυτότητα του χώρου.
  • Στο εσωτερικό του συγκροτήματος, θα αποκαλύπτεται στον επισκέπτη 1 αίθριο για το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η χρήση του. Πάντως, συνδυαστικά με τα φυτεμένα δώματα (μια συνηθισμένη πρακτική στα έργα της Dimand) αλλά και την εξωτερική επένδυση εξοικονόμησης ενέργειας με υαλοστάσια και σκιάδια, το κτίριο προσβλέπει σε πιστοποίηση LEED Gold.
  • Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο, αλλά για 4 διαδοχικά κτίρια στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείονται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Το γενικό πλάνο είναι ότι στο ισόγειο και τους πρώτους ορόφους θα αναπτύσσεται η εμπορική δραστηριότητα και στους επόμενους ορόφους θα υπάρχουν γραφεία. Φήμες λένε για εγκατάσταση παραρτήματος Primark.
  • Αναλυτικότερα, οι χρήσεις στο νέο συγκρότημα θα κατανέμονται αριθμητικά ως εξής: 6.500 τ.μ. για καταστήματα, 6.500 τ.μ. για γραφεία και 1.000 τ.μ. για χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
  • Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα διάρθρωσης θα αποτελεί το κτίριο Α, ένα αυτόνομο σημείο μέσα στο συγκρότημα στη συμβολή Σατωβριάνδου και Δώρου: σε εκείνο το κτίριο το ισόγειο θα δοθεί –και πάλι– για υπενοικίαση σε καταστήματα, διατηρώντας έτσι τον εμπορικό χαρακτήρα τους συγκροτήματος, αλλά οι όροφοι θα αφορούν αποκλειστικά κατοικίες, με τη διαμόρφωση περίπου 30 διαμερισμάτων αλλά και 5 μεζονετών, όλα τους υψηλών προδιαγραφών.
  • Τα διαμερίσματα θα είναι υψηλών προδιαγραφών, έκτασης από 60 έως 125 τ.μ. Η τιμή πώλησης ανά τ.μ. δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
  • Πολλή συζήτηση έχει γίνει για την πρόσοψη του νέου κτιρίου: Όπως έγινε ακόμη περισσότερο αισθητό με τη φωταγώγηση, επιλέχθηκε να κατατομηθεί σε 3 χρωματικές ενότητες (πορτοκαλί κατά μίμηση του ιστορικού Μινιόν, λαδί και λευκό), με πρόθεση να «ελαφρύνει» ο όγκος του (Minos Digenis Arquitectos). Φαίνεται ότι το λογότυπο Μινιόν θα επανέλθει στο ακίνητο για λόγους συναισθηματικούς, όταν πλησιάζει ο καιρός των εγκαινίων.
  • Με την τωρινή φωταγώγηση, δόθηκε το σήμα για το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης ανάπλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη: το κτίριο θα παραδίδεται σταδιακά από την άνοιξη του 2024. Το πλάνο φτάνει τουλάχιστον μέχρι το 2026, συγκεκριμένα για το κτίριο κατοικιών που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται αργότερα του υπόλοιπου συγκροτήματος.
  • Τη στιγμή των μεγάλων εγκαινίων θα συμπληρώνονται επίσης 90 χρόνια από την ανέγερση του ιστορικού κτιρίου, που έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστή στην εντός των συνόρων εξέλιξη της καταναλωτικής συνήθειας: κόσμος από όλη τη χώρα επισκεπτόταν την Αθήνα συγκεκριμένα για το Μινιόν και τα 120.000 προϊόντα (!) τα οποία αριθμούσε στα ράφια του, όταν τα πολυκαταστήματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
  • Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, στα οποία βέβαια περιλαμβάνονται και 26 εκατ. ευρώ της αγοράς του ακινήτου στη φάση του διαγωνισμού του 2021.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι μια νέα εποχή ετοιμάζεται να ανατείλει στον άξονα της Πατησίων, με έμβλημα το νέο Μινιόν. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο χαρακτήρας αυτής της νέας εποχής.