OPINIONS

Αν ο ανδρισμός σου θίγεται με το marketing ενός σουπερμάρκετ, να το κοιτάξεις

Η καμπάνια του ΑΒ Βασιλόπουλου έφερε ένα κύμα αντιδράσεων και ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα υποστηρικτών.

Χθες ήταν, όπως θα καταλάβατε αν κάνατε έστω και μισή γύρα στα social media, η Γιορτή του Πατέρα. Χθες, λοιπόν, μια γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ επέλεξε να γιορτάσει τη μέρα ανεβάζοντας μια φωτογραφία. Σε αυτή τη φωτογραφία ένας άντρας γύρω στα 45 κράταγε αγκαλιά ένα μικρό κοριτσάκι, προφανώς απεικονίζοντας τη σχέση πατέρα-κόρης. Ο πατέρας αυτός ήταν βαμμένος με make-up, κραγιόν, μάσκαρα κτλ. Προφανώς επίσης απεικονιζόταν ένα κλασικό παιχνίδι-πειραματισμός. Η λογική του σποτ ήταν ότι ο πατέρας θα έκανε για την κόρη του τα πάντα. Θα γινόταν γι’αυτήν ακόμα και Πριγκίπισσα. 

 

Δεν χρειάζεται καν να σας πληροφορήσουμε για τη συνέχεια. Η εικόνα ενός άντρα -και δη πατέρα- ο οποίος φοράει make-up προβλήματισε και εξόργισε θρυμματισμένες αρρενωπότητες. Από πολύ νωρίς το ποστ πλημμύρισε στα σχόλιά του από έξαλλους (κυρίως) άντρες οι οποίοι ξέδιναν. “Ντροπή σας”, “δεν ξαναψωνίζω από εσάς”, “όλα ίσωμα τα κάνατε πια” κλπ. Ξέρετε, σχόλια που αν ήμασταν στο ‘They Live” και τα κοιτάγαμε με γυαλιά ηλίου θα έλεγαν απλά “Κοιτάξτε είμαι αδιαμφισβήτητα άντρας”. Μαζί τους και ο Βασίλης Τσιάρτας, γνωστός πλέον εκτός από το εκπληκτικό αριστερό του πόδι και για την όχι-τόσο-εκπληκτική πολιτική του σκέψη, o οποίος απείλησε ότι δεν θα ξαναψωνίσει από το συγκεκριμένο σούπερ-μάρκετ, αν δεν αποσυρθεί η διαφήμιση.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι διάφοροι θιγμένοι τύποι θα επιτελούν το φύλο τους με το να αγοράζουν ζαμπόν από συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ. Στη σειρά με μπεγλέρια και χτενίζοντας τα μουστάκια τους. Παρότι αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο του South Park. Αντιπαρέρχομαι και ότι, ρε παιδιά, κανένα από τα άλλα σούπερ-μάρκετ δεν έκαναν καμιά καμπάνια του στιλ “εδώ ψωνίζουν μακαρόνια με 20% μόνο οι αυθεντικοί άντρες”. Δηλαδή δεν σας φταίνε και σε τίποτα οι άνθρωποι. Πάντως, έχουμε ούτως ή άλλως πει ότι γενικά οι άντρες φοβούνται να κάνουν διάφορα πολύ περίεργα πράγματα, μήπως φανούν λιγότερο αρρενωποί. Έχουμε όλοι νομίζω ακούσει αυτή την κλασική ατάκα “εγώ είμαι άντρας παλαιάς κοπής” που έχει καταλήξει να είναι μια επίδειξη περηφάνιας του ομιλούντος, επειδή δεν σφουγγαρίζει. Ο καθένας μπορεί να είναι υπερήφανος για ό,τι θέλει.  

Το πιο ενδιαφέρον στις αντιδράσεις εδώ όμως είναι το εξής. Το σποτ δείχνει έναν άντρα να κρατάει την κόρη του. Εμφανώς, λοιπόν, ένα άντρα που είναι κανονικά ετεροφυλόφιλος, που είναι πατέρας, κτλ. Παρόλα αυτά όμως είναι βαμμένος και αυτό εκ των πραγμάτων είναι κάτι μη κανονικό, κάτι μη αυθεντικό. Όχι φυσικά γιατί ο άντρας στη φωτογραφία ας πούμε είναι gay. Ο τύπος έχει παιδί και δεν υπονοείται κάτι τέτοιο. Εδώ η φάση είναι άλλη. Ο πατέρας είναι στρέιτ αλλά δεν φαίνεται τέτοιος. Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται “παραδοσιακός πατέρας”. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, σε αυτό το ποστ αφορούν εμάς που είμαστε άντρες. Όχι στους άλλους που είναι gay. Και κρέμεται από πάνω μας το μεγάλο ερώτημα. Στο τέλος θα μας βάλουνε να φορέσουμε και φούστες;

Ο άντρας νέας κοπής

Ο βαμμένος άντρας είναι σε αυτή τη ρητορική ένας άντρας όχι αρκετά ισχυρός. Ένας άντρας που τον κάνουν ό,τι θέλουν οι γυναίκες. Ακόμα και αν αυτή η γυναίκα είναι η ίδια του η κόρη. Το πρότυπο του παραδοσιακού πατέρα προφανώς είναι διαφορετικό. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα κάτσει να τον βάψει παίζοντας η κόρη του. Είναι ότι είναι γενικότερα αποστασιοποιημένος. Λιγομίλητος. Με σχεδόν τυπικές σχέσεις με τα παιδιά του. Ιδίως μάλιστα αν πρόκειται για την κόρη του. Ασχολείται μαζί της όταν έχει να κάνει με μαθήματα ή, αργότερα, όταν γυρνάει αργά. Έτσι είναι οι πατέρες παλαιάς κοπής. Κύρηδες του σπιτιού. Το βάψιμο, λοιπόν, εν προκειμένω δεν φέρνει μόνο μια αντανακλαστική αντίδραση. Είναι μια αντίδραση και μια αντίδραση σε ένα νέο πρότυπο αρρενωπότητας και σε ένα νέο πρότυπο πατρότητας. Στο τέλος θα μας βάλουν και πατεράδες να σφουγγαρίζουν.

Στο πλαίσιο της ιστορίας μας, λοιπόν, ο άντρας που κάνει κάτι που κάνουν οι γυναίκες φαίνεται πιο ανίσχυρος. Ανίκανος να είναι πατέρας. Ή, πιο ακριβές, ανίκανος να παριστάνει τον πατέρα. Και αυτό συμβαίνει προφανώς στο ίδιο πλαίσιο λόγων με εκείνο που λέει ότι τελικά οι γυναίκες είναι πιο αδύναμες από τους άντρες. Όπως διάβασα και κάπου, “ένας άντρας που φοβάται τόσο να μην φανεί εκθηλυμένος είναι ένας άντρας που τελικά φοβάται να μην του συμπεριφερθούν, όπως ο ίδιος συμπεριφέρεται στις γυναίκες”. 

Μήπως υπάρχει πρόβλημα;

Στο facebook του Oneman, ανεβάσαμε τη φωτογραφία του Lebron James με τη μικρή του κόρη η οποία παίζει με το μαλλί του κρατώντας ροζ πιστολάκι. Το αφιερώσαμε σε όλους εκείνους που ο ανδρισμός τους φαίνεται να θίγεται λίγο πιο εύκολα. Ένας αναγνώστης σχολίασε, από ό,τι φάνηκε αργότερα τελείως καλόπιστα “γιατί να θιχτεί η αρρενωπότητα οποιουδήποτε με αυτή τη φώτο;”. Πολύ σωστά. Αλλά ας το πάρουμε και λίγο ακόμα πιο γενικά. Γιατί να θιχτεί η αρρενωπότητα κάποιου με οποιαδήποτε φωτογραφία.

Στο κάτω-κάτω αν η αρρενωπότητά σου θίγεται με την εικόνα ενός μικρού κοριτσιού που έχει βάψει τον πατέρα του, ίσως τελικά να μην νιώθεις και τόσο καλά μαζί της. Ίσως κιόλας να άλλαζες τις προτεραιότητές σου. Υπάρχουν πολύ πιο εξοργιστικά πράγματα στον πλανήτη αυτό.