METOO

Δεν είναι απλά μία ιστορία, είναι ομολογία

Με μια σοκαριστική καμπάνια, η γνωστή μάρκα προφυλακτικών DUO στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η νέα καμπάνια του DUO ήρθε και μας λέει μία ιστορία. Πρόκειται για την ιστορία ενός καθώς πρέπει νέου και σεξουαλικά ενεργού άνδρα που με χαλαρό ύφος αφηγείται στους φίλους του μία σεξουαλική περιπέτεια.Ο νεαρός συνεχίζει να περιγράφει, ενώ η ιστορία του σταδιακά γίνεται όλο και πιο σκοτεινή. «Βρίσκω την ευκαιρία και τη φιλάω» λέει, πριν παραδεχθεί ότι η κοπέλα τού έκανε σαφές το ότι δεν ήθελε να συνεχίσει.

 

Τα πράγματα όμως σταδιακά αρχίζουν να σκοτεινιάζουν. Αυτό που φαινόταν ότι είναι μία ερωτική εμπειρία ξεθωριάζει σταδιακά. Γίνεται πια ομολογία. Η ομολογία ενός βιασμού. Με έναν απλό αλλά και πολύ έξυπνα δοσμένο τρόπο, η καμπάνια έρχεται και μας δείχνει κατάμουτρα μία άβολη αλήθεια. Κλείνοντας με το μήνυμα «Δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι ομολογία.», η νέα καμπάνια του DUO μάς υπενθυμίζει ότι μπροστά στη σεξουαλική κακοποίηση είμαστε όλοι υπεύθυνοι, αφού η αντιμετώπιση και η πρόληψή της, εξαρτώνται από τις αντιλήψεις μας.

Γιώργος Ρομπόλας

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που συμβαίνει μακριά από εδώ, σε κάποιον άλλον πλανήτη, από κάποιους άλλους ανθρώπους που δε βλέπουμε παρά μονάχα στα δελτία ειδήσεων. Έτσι, νομίζουμε. Ή μάλλον καλύτερα, αυτό είναι που θέλουμε, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε. Δυστυχώς, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «Εκείνη τρώει φρίκη. Τι είναι αυτά που νομίζεις και δε θέλω και τέτοια» λέει ο ανώνυμος αφηγητής της νέας καμπάνιας του DUO, καθώς καθισμένος σε ένα μπαρ εξιστορεί τι ακριβώς έγινε χθες βράδυ στους κολλητούς του. Το ραντεβού του δεν ήταν έτοιμο να ενδώσει, εκείνος όμως δεν ήθελε για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο να το βάλει κάτω.

Όχι, δε μοιάζει με σεσημασμένο κακοποιητή. Πόσοι όμως από τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν παγκοσμίως, και για όλους τους λάθους λόγους, σε σκάνδαλα παρενόχλησης έμοιαζαν με ανθρώπους ικανούς να παραβούν τα όρια; Θα μπορούσε, εύκολα, να είναι κάποιος γνωστός μας, κάποιος συνάδελφος ή ακόμα και ένα από τα παιδιά της παρέας. Αλήθεια, πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε υπάρξει ακροατές σε μία αφήγηση, όπου κάποιος φίλος πίεσε πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε μία γυναίκα;

Το «όχι» θα πει «όχι». Αυτή είναι μία παραδοχή που καλό είναι να έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Μία λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει το τρομερά διεκδικητικό φλερτ από την παραβιαστική συμπεριφορά. Αν δεν μπορείς να το δεχθείς, το επόμενο βήμα βρίσκεται μερικά εκατοστά μακριά: Δεν είναι καθόλου απίθανο να πιέσεις υπερβολικά ή ακόμα και να απλώσεις χέρι.Οι ατάκες του τύπου «έλα μωρέ και τι έγινε;» δεν ταιριάζουν καθόλου σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ΟΚ να ξεπερνά κανείς αυτά τα όρια – τόσο ηθικά όσο και νομικά. Διότι, αν δεν αντιλαμβάνεται αυτήν τη λεπτή κόκκινη γραμμή τότε όλα είναι πιθανά.

Εύκολα, μπορεί κάποιος να φτάσει σε ένα σημείο δίχως επιστροφή. Να γίνει, δηλαδή, ο ανώνυμος αφηγητής της νέας καμπάνιας του DUO. Να πει μία ιστορία που δεν είναι απλά μία ιστορία αλλά, αντίθετα, η ωμή ομολογία μίας σεξουαλικής παρενόχλησης.

Νίκος Σταματίνης

Είχαμε παρεξηγήσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούσαμε για πολλά χρόνια ότι ο βιασμός είναι ένα έγκλημα τόσο πολύ βαρύ που αφορά ελάχιστους ανθρώπους μακριά από την κοινωνία. Η πορεία των χρόνων μας έδειξε ότι δυστυχώς τόσο αυτός όσο και όλη η κουλτούρα που τον στηρίζει δεν έχει έρθει από το σκοτεινό δάσος. Δυστυχώς βρίσκεται μέσα στις πόλεις, ίσως και στις πιο φωτεινές πλευρές της.

Οι παλαιάς κοπής άντρες, οι καψούρηδες, οι άντρες κυνηγοί υπήρξαν πρότυπα μιας συγκεκριμένης μορφής αρρενωπότητας. Όπως λέει ανάμεσα σε αστειάκια ο τελείως καθημερινός άνθρωπος που έχει τον ρόλο του αφηγητή στο βίντεο, «σπίτι της ήμουν». Με κάποιον τρόπο θεώρησε ότι το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί σε ένα σπίτι και ήπιαν ποτό ήταν αυτομάτως και ένα σήμα ότι εκείνη ήθελε να προχωρήσουν. Ακόμα και αν αργότερα το «όχι» ήταν ρητό. Δεν έγινε βέβαια καμία παρανόηση. Ο ίδιος ήξερε από την αρχή ότι εκείνη δεν ήθελε. Οτιδήποτε άλλο λέει μετά είναι μία δικαιολογία.

Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δύσκολο για έναν άντρα να καταλάβει ποια είναι τα όρια. Πότε το φλερτ γίνεται ενοχλητικό ή ακόμα και παραβιαστικό. Αν κάνει ένα βήμα πίσω και δεν σκέφτεται μόνο τι θέλει εκείνος, θα καταλάβει από λέξεις ή ακόμα και από κινήσεις του σώματός. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι απλά ένα ψέμα που λέει στους άλλους ή και καμιά φορά στον εαυτό του.

Κανείς δεν εμποδίζει το φλερτ. Οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να ερωτεύονται επειδή θα γίνουν πιο προσεκτικοί. Έχουμε υποχρέωση όμως να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μη γίνουμε ποτέ ο αφηγητής της καμπάνιας. Να μη γίνουμε όμως ούτε και οι φίλοι του που τον ακούνε γελώντας. Πρέπει επιτέλους η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Δεν θα μας μάθει μόνο να είμαστε σωστοί σε ζητήματα τέτοιου τύπου. Θα μας μάθει ταυτόχρονα πόσο βαρύ είναι να μην είμαστε.

Κωνσταντίνος Αμπατζής

Όλοι οι άντρες μεγαλώνουμε με μια εντελώς λάθος εικόνα του τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στο κεφάλι μας. Θεωρούμε πως βιασμός είναι μόνο όταν ένας άντρας-κυνηγός παραμονεύει στο σκοτάδι για να ικανοποιήσει τα άρρωστα σεξουαλικά του ένστικτα στην πρώτη γυναίκα που θα έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του.

Δυστυχώς, με τον καιρό συνειδητοποιούμε ότι η παρενόχληση ειδικά αλλά ακόμα και ο βιασμός, δεν μοιάζουν βγαλμένα μέσα από αστυνομικές σειρές, αλλά συμβαίνουν δίπλα μας, μπροστά στα μάτιας μας και πολλές φορές ο θύτης είναι κάποιος από το στενό μας περιβάλλον.

Τα σεξουαλικά αστεία όταν κανείς δεν στα έχει ζητήσει, δεν είναι αστεία, είναι παρενόχληση. Όταν μια γυναίκα σου λέει ή σου δείχνει με τον τρόπο της πως δεν σε επιθυμεί, η κουβέντα και οτιδήποτε άλλο πρέπει να λήγει εκεί. Ο βιασμός συμβαίνει συχνά από έναν άνδρα προς μια γυναίκα που ήδη γνωρίζονται, μπορεί να έχουν βγει κάποια ραντεβού ή ακόμα και να έχουν ξεκινήσει μια σχέση.

Δεν υπάρχει άντρας παλαιάς κοπής, άντρας που δεν ξέρει να ακούει τη λέξη όχι. Υπάρχουν μόνο σωστοί άντρες και άντρες εγκληματίες και επικίνδυνοι. Είναι χρέος όλων μας, να παρέχουμε τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα δικά μας παιδιά, ώστε να αποφύγουν τα λάθη της προηγούμενης γενιάς, να μπει επιτέλους στο σχολείο και να γίνει σαφές πως ο βιασμός είναι κάτι πολύ πιο συχνό απ’ όσο πιστεύαμε και έχει δυστυχώς πολλές μορφές. Μέχρι τότε, ευτυχώς που υπάρχει η καμπάνια του DUO για να μας ανοίξει λίγο τα μάτια.