OPINIONS

Είναι το Instagram το νέο Tinder;

Με το Instagram chat να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, μία δημοσιογράφος του ONEMAN κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις.

Σαν τώρα θυμάμαι τις εκφράσεις των προσώπων της παρέας μου όταν πριν από ούτε ένα χρόνο τους ζήτησα να μου εξηγήσουν τι είναι επιτέλους αυτό το Tinder. Αμφιβάλλω αν θα είχαν την ίδια αντίδραση σε αντίστοιχη ερώτηση για το ‘τι είναι παγωτό, ωστόσο το προσπέρασα. Αφού τους καθησύχασα ότι το διαδικτυακό φλερτ δεν είναι αυτό που λέμε το δυνατό μου σημείο και τελείωσε η καζούρα (που θέλω να ελπίζω ότι είχε ισχυρές δόσεις ειρωνείας) ένας φίλος αποφάσισε να μου εξηγήσει. Πήρε το κινητό στα χέρια και μου έδειξε τη φωτογραφία μίας κοπέλας. Αν λέει της κάνει like και του κάνει και αυτή, τότε έχουμε match και το Tinder σε ενημερώνει ότι έχεις ένα νέο ταίρι.

Μου ξέφυγε ένα“Α είσαι ο Γρηγόρης από το Είσαι το Ταίρι μου, δηλαδή”, και η φάτσα του έγινε χειρότερη από την αρχή. Είχε το ύφος του ‘τι θέλω και μιλάω’.

Αλλά για μισό λεπτό, δικαίωμα: Εσένα δηλαδή τι όταν διαβάζεις στην οθόνη σου ‘έχεις ένα νέο ταίρι’, τι σου έρχεται στο μυαλό;

Ναι εντάξει μετά που το ξανασκέφτηκα ως ονόματα παίζουν και ο Tom Hanks και η Meg Ryan από το You ve got mail, η Σία Λιαροπούλου και φυσικά, η Βάσια Τριφύλλη. Αλλά εκείνη την ώρα, ο Γρηγόρης το πήρε το credit.

 

Μου φάνηκε τόσο αστείο που θέλησα να γράψω για αυτό. Ωστόσο για να το κάνω, έπρεπε να έχω λογαριασμό. Να έχω μία ιδέα. Έτσι και έγινε. Το κατέβασα και συνδέθηκα μέσω Facebook. Αδυνατώ να σου περιγράψω τη βαρεμάρα που ένιωσα όταν κατάλαβα ότι το μόνο που κάνεις είναι να χαζεύεις φωτογραφίες. Προσπέρασα αρκετούς γνωστούς, παλιούς συμμαθητές και συναδέλφους και αποφάσισα να κάνω το πείραμά μου με έναν άγνωστο. Μη γίνω και εντελώς ρεζίλι. Δεν πρόλαβα να το κάνω και η Βάσια του Tinder με ενημέρωσε ότι έχω ένα καινούριο ταίρι. Τι στο καλό; Συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος που κάνεις like στο Tinder είναι να πετάς τη φωτογραφία προς την κάτω μεριά της οθόνης. Όπως ίσως φαντάζεσαι την είχα κάνει την γκάφα μου.

 

Το καινούριο μου ταίρι, μου είχε ήδη στείλει στο inbox ή όπως αυτό λέγεται, από πού είμαι και τι κάνω. Πες με πουριτανή, πες με περίεργη, μου φάνηκε τόσο αστείο όλο αυτό που δεν αντέξα να το συνεχίσω. Έκλεισα το προφίλ, διέγραψα την εφαρμογή και κοιμήθηκα ήσυχη. Και κάπως έτσι άδοξα έληξε η σχέση μου με το Tinder και με το chat με αγνώστους.

Δεν θα πω ότι με πείραξε και ιδιαίτερα όλο αυτό. Το ψιλοπερίμενα άλλωστε. Γενικά όλο αυτό το διαδικτυακό ‘με κοιτάς σε κοιτώ και μετά σιωπή’ δεν είναι του γούστου μου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που μου αρέσει και ασχολούμαι μαζί του δεν έχει chat. Στο Instagram αναφέρομαι, προφανώς.

 

Εντάξει σαν μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει και αυτό τη βλακεία του με τις καρδούλες ως like και τα σχόλια αλλά μπροστά στο manual των υπολοίπων μέσων, αυτά είναι ψεγάδια. Στην τελική, μπορείς να τα δεις σαν ένα λόγο να βελτιώσεις την οπτική με την οποία απαθανατίζεις τον κόσμο γύρω σου. Εντάξει, το ‘έλουσα’ που λέει και ένας φίλος, αλλά καταλαβαίνεις πώς το εννοώ. Όταν η όποια επαφή σου με τον άλλο είναι δημόσια, τα πράγματα είναι άκρως πιο αθώα και φυσικά, προστατευμένα. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν διαφορετική χρήση είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και μεταξύ μας, δεν με πολυνοιάζει. Εμένα όλη αυτή η αυστηρώς δημόσια επαφή, μου αρκεί για να το υποστηρίζω.

Και τώρα, ας πέσει ο τοίχος της Βάσιας στο κεφάλι μου.

 

Πριν από περίπου ένα μήνα, στην οθόνη του κινητού μου εμφανίστηκε ένα αλλόκοτο μήνυμα. Ήταν από το Instagram αλλά μου θύμιζε πολύ Inbox του Facebook. Βασικά, αυτό ήταν. Ένα direct message αλά Facebook στο Instagram.

 

Με μία μούρη μέχρι το πάτωμα, κατάλαβα ότι και το Instagram το παρέσυρε το ρέμα της εποχής. Θα μπορούσα να το ρίξω και αυτό στο Ζούκερμπερκ άλλωστε κατά καιρούς όλο και κάτι ράμματα ράβω στη γούνα του. Ωστόσο δεν πρόλαβα. Μία σκέψη ήρθε να μου σταματήσει το ρεσιτάλ υπερβολής στη μέση.

 

Όχι για σκέψου το λίγο. Το Instagram έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα πιο μπλογκίστικο Tinder. Φωτογραφίες βλέπεις και στο ένα, φωτογραφίες και στο άλλο. Chat έχει και το ένα, chat έχει και το άλλο. Βάσια έχει το ένα, Βάσια δεν έχει το άλλο.

Κάπου εδώ σταματάω γιατί θα βάλω τα κλάματα από τα γέλια. Το Tinder έχει πια περισσότερη αξιοπιστία από το Instagram στον τομέα της επαφής, αφού στο πρώτο, δεν μπορείς να μιλήσεις σε όσους δεν έχουν πετάξει τη φωτογραφία σου προς το like. Αντίθετα στο δεύτερο (ειδικά αν έχεις ανοιχτό προφίλ) μπορεί πλέον να σου μιλήσει όποιος θέλει.

Τι έγινε ρε παιδιά;