SOOC
OPINIONS

Ένας πρωθυπουργός που δεν ξέρει ποτέ τίποτα, μάλλον δεν είναι καλός πρωθυπουργός

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της άγνοιας του πρωθυπουργού. Μόνο που η τακτική αυτή κούρασε και μοιάζει τρομερά προβληματική.

Ας συνοψίσουμε μερικές κομβικές στιγμές της τελευταίας τετραετίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας. Ο πρωθυπουργός, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκεται η ΕΥΠ, δε γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν είχε ενδείξεις ότι η θνησιμότητα στις ΜΕΘ ήταν αυξημένη την εποχή της έξαρσης του κορονοϊού, δεν ήταν ενήμερος για το κόστος των εξαγγελιών του «πλήρους κοστολογημένου προγράμματος της ΝΔ», σχετικά με τις ελαφρύνσεις που είχε ανακοινώσει προεκλογικά.

Και τώρα, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να μας ενημερώσει πως ο πρωθυπουργός δε γνώριζε προφανώς τίποτα ούτε για το μπάχαλο στον ΟΣΕ.

Με λίγα λόγια, η επικοινωνιακή γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Για κάθε κρίση και τραγωδία, για κάθε γκάφα ή σκάνδαλο που την πλήττει, πρώτη προτεραιότητα είναι να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα χαμηλότερα κλιμάκια, ώστε να μείνει ανεπηρέαστη η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήξερε τίποτα και τώρα που τον αναγκάσετε να μάθει, θα δώσει εντολή οργισμένος ώστε να διορθωθούν όλα.

Η τακτική αυτή ίσως έχει νόημα για μία χρήση, άντε και δεύτερη σε βάθος τετραετίας. Όταν όμως αποτελεί τη μόνιμη καραμέλα των spin doctors, τότε πολύ απλά γυρίζει μπούμερανγκ, αφού προκαλεί το εύλογο ερώτημα: Αν ένας πρωθυπουργός δεν ξέρει ποτέ τίποτα και για κανένα θέμα, τότε τι ακριβώς κάνει και ποιας χώρας ηγείται;

Με το φτωχό μου το μυαλό, σαν αρχισυντάκτης ενός σάιτ, αν ποτέ δε γνωρίζω τα θέματα που ετοιμάζονται και τι δουλεύει κάθε δημοσιογράφος ανά πάσα στιγμή, μάλλον δεν είμαι και τόσο καλός στη δουλειά μου. Αν το αναγάγουμε αυτό σε επίπεδο κράτους, τότε σίγουρα κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τα στοιχεία έρχονται να διαψεύσουν πολύ εύκολα την υπερασπιστική γραμμή του πρωθυπουργού, μιας και ήταν ο ίδιος που προεκλογικά έκανε λόγο για το μπάχαλο του ΟΣΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τους σιδηροδρόμους. Επιμένουμε σε παρεμβάσεις που δεν είναι πολύ ελκυστικές, να το πω πολύ απλά δεν είναι πολύ… σέξι. Δεν αφορούν τρένα τα οποία έρχονται για δέκα ημέρες από την Ιταλία για να μας πείσουν ότι ξαφνικά ως δια μαγείας ότι θα κινούνται με αστρονομικές ταχύτητες σε δίκτυα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Μάλλον θα εκτροχιαζόντουσαν αν επιχειρούσαμε να τα κινήσουμε με αυτές τις ταχύτητες».

Επομένως, στο επόμενο σκάνδαλο ή γκάφα που θα σκάσει μέχρι τις εκλογές, καλό θα είναι οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου να σκεφτούν και κάποια άλλη λύση για damage control που δε θα περιλαμβάνει την πλήρη άγνοια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά όταν τα στοιχεία για να καταρριφθεί αυτό το επιχείρημα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα.

Εκτός κι αν η Νέα Δημοκρατία κατέβει στις εκλογές ζητώντας την ψήφο του κόσμου για έναν πρωθυπουργό που ποτέ δεν ξέρει τι συμβαίνει στο κράτος που εκείνος διευθύνει. Αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση προς τον ίδιον, αλλά φαντάζομαι ότι δεν ξέρει την απάντηση, αλλά θα δώσει εντολή να διαλευκανθεί και αυτό το ζήτημα άμεσα.