Tim Graham Picture Library/Getty Images
OPINIONS

Για τον Θεό, όχι άλλοι βασιλιάδες και πρίγκιπες

Είναι δυνατόν το 2023 να ασχολούμαστε ακόμα με στέμματα και θρόνους τέως και νυν γαλαζοαίματων; Να μας απασχολεί το αν ο Χάρι έριξε μπουνιές με τον Ουίλιαμ και το αν θα πρέπει να θάψουμε δημοσία δαπάνη έναν άνθρωπο, με τον οποίο αποφασίσαμε 50 χρόνια πριν πως δεν θέλαμε να έχουμε καμία σχέση;

Από χτες το βράδυ (10/01/2023) που ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του τέως ή μάλλον του έκπτωτου, βασιλιά Κωνσταντίνου άρχισε μια μεγάλη συζήτηση στα ελληνικά παραδοσιακά media αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν πρέπει να κηδευτεί δημοσία δαπάνη, αν πρέπει να το αποδοθούν τιμές που αναλογούσαν στον τότε τίτλο του και ένα σωρό άλλα τέτοια, που μοιάζουν τόσο αναχρονιστικά και εκτός τόπου και χρόνου, όσο και εξοργιστικά, αν αναλογιστούμε τα όσα πραγματικά σημαντικά συμβαίνουν γύρω μας.

Η Ελλάδα αποφάσισε με δημοψήφισμα το 1974 ότι δε θέλει κανέναν βασιλιά πάνω από το κεφάλι της κι όμως η οικογένεια του Γλύξμπουργκ ή ντε Γκρέτσια ή όπως αλλιώς είχε αποφασίσει να τον αποκαλούν, αφού δεν ήταν πια βασιλιάς κανενός, είχε το θράσος να ζητήσει η κηδεία του να καλυφθεί από το ελληνικό κράτος. Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: δεν κρίντζαραν όταν το έλεγαν; Καταλαβαίνω το πένθος της οικογένειας, αλλά μου φαίνεται αδιανόητο πως ακόμα και σε αυτή τη στιγμή τους θεωρούν πως η Ελλάδα τους οφείλει το οτιδήποτε.

Ακόμα πιο αδιανόητο βέβαια, μου φαίνεται το γεγονός πως υπάρχουν και «κοινοί θνητοί» που πιστεύουν πως πρέπει ένας τέως μονάρχης να θαφτεί με λεφτά από τους φόρους τους. Κάποιοι μάλιστα το λένε και δημοσίως, όπως ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή υποστήριξε πως «Θα έρθουν Βασιλείς από άλλες χώρες, θα έρθουν Πρίγκιπες, θα έρθουν Δούκες, θα έρθουν πριγκίπισσες, τι θα κάνουμε σ’ αυτήν την περίπτωση; Εμείς θα πούμε “παιδιά μας συγχωρείτε εδώ είναι Ελλάδα, δεν κάνουμε τίποτα φοβόμαστε”; Αυτό θα κάνουμε; Κι αυτό θα συνιστά σοβαρότητα; Τι θα πούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν από το εξωτερικό; Εμείς δεν κάνουμε τέτοια στην Ελλάδα είμαστε άλλο κράτος; Θα έρθει ο Κάρολος, ο βασιλιάς της Αγγλίας, θα έρθουν άλλοι βασιλείς, θα έρθουν πρίγκιπες, δούκες εδώ, πριγκίπισσες, άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών. Εμείς θα πούμε “εδώ είναι Ελλάδα μην ακουμπάτε;».

Ναι κύριε Οικονόμου, αυτό θα πούμε.

Όσο για τον Κάρολο, ας ασχοληθεί με το μπάχαλο της δικής του οικογένειας. Και βασικά ας το λύσει, μπας και δεν χρειαστεί να ξανακούσουμε για τα first world προβλήματα της Μέγκαν και του Χάρυ που μεταφέρουν την γκρίνια τους από κανάλι σε κανάλι. Όπως έχει πει άλλωστε και η σοφή Κόρτνεϊ Καρντάσιαν “There is people that are dying” και εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με το αν δύο αδέρφια που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους τσακώθηκαν και το εάν δύο συννυφάδες που σε γάμους και βαφτίσεις φοράνε τιάρες, βρίζονται στα κρυφά.

Αν μπορούμε να έχουμε ένα συλλογικό news year’s resolution για το 2023, ας είναι το να μην ασχοληθούμε ποτέ ξανά με ανθρώπους και οικογένειες που φυτοζωούν εις βάρος ολόκληρων λαών και απαιτούν να τους υποκλινόμαστε. Άλλωστε στη γαλλική επανάσταση τα είχαν λύσει αυτά με συνοπτικές διαδικασίες.