OPINIONS

Γιατί έτσι ρε Clint;

Το όνομα Eastwood σύρεται στην λάσπη. Δυστυχώς όχι άδικα.

Ένα από τα μεγαλύτερα qualities ενός άνδρα είναι το να γνωρίζει πότε είναι η ώρα να αποσυρθεί. Είτε αυτός λέγεται Michael Schumacher είτε Rivaldo είτε (sorry, ακολουθεί γελοιότητα) Τέρενς Κουικ. Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησα, μόνο τυχαία δεν είναι μιας και οι τρεις αυτοί άνδρες έκαναν το σφάλμα να “ξεχάσουν” να κλείσουν την πόρτα. Όπως και ο Clint Eastwood.

Και αν εκείνον δεν τον νοιάζει τόσο πολύ η άποψη του κόσμου για τα τωρινά του καμώματα, εμένα τουλάχιστον με θλίβει η εικόνα ενός ανθρώπου που – ποιος ξέρει γιατί – όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την τέχνη που τον ανέβασε στο πάνθεον αλλά την χρησιμοποιεί σε ποταπές και γελοιοδέστατες υποθέσεις.

Ο Clint Eastwood όπως θα γνωρίζεις πιθανότατα ήδη, αποφάσισε να στηρίξει τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνει στην προεκλογική του εκστρατεία για την θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Με έναν αρκετά φαιδρό τρόπο μιας και ο 82χρονος ηθοποιός – σκηνοθέτης δημιούργησε ένα σκετσάκι για να φέρει σε δύσκολη θέση τον (φυσικά) απόντα Obama.

 

Ωραίο το intro του Eastwood από τον Καλό τον Κακό και τον Άσχημο. Οκ και τα εναρκτήρια σχόλιά του. Αλλά από την στιγμή που ξεκίνησε το “κωμικό μέρος”, ήθελα να κρυφτώ πίσω από μια κουρτίνα από την ντροπή μου. Εκείνο το συναίσθημα που νιώθεις ότι ο άλλος γελοιοποιείται σε παγκόσμια μετάδοση και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σταματήσεις.

Το θέμα είναι ότι δεν έκανε τίποτα ο ίδιος για να το αποτρέψει. Και πολύ δίκαια, σε αυτό το γεροντικό παραλήρημα έλαβε μία από τις πλέον προβεβλημένες πολιτικές απαντήσεις του 2012. 4 λέξεις που διέλυσαν κατηγορηματικά μια κακοστημένη φάρσα πάνω από μια άδεια καρέκλα στην οποία υποτίθεται καθόταν ο Obama όταν μιλούσε ο Eastwood. “This chair is taken” απάντησε ο Obama Μέσω Twitter παρέα με μια εικόνα του να κάθεται στην προεδρική καρέκλα. Η ομάδα επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου έκανε πάρτι.

 

4 λέξεις αρκούσαν για να καταλάβει κάποιος ότι είναι σε λάθος χωράφια. Γιατί ο Clint Eastwood ήταν σε λάθος χωράφια. Και σιχαίνομαι να τον βλέπω στην θέση του underdog αλλά όταν παίρνεις τέτοιες πρωτοβουλίες, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τις συνέπειες. Οι φανατικοί Ρεπουμπλικανοί μπορεί και να τον λάτρεψαν, όπως λατρεύει ένας πορωμένος Παναθηναϊκός τις σέντρες του Βύντρα. Αλλά ο πολιτικά σκεπτόμενος κόσμος έβλεπε απλά ένα κινηματογραφικό είδωλο να καταρρέει.

Μοιραία σχεδόν εκείνη την μέρα, γυρνώντας στο σπίτι άνοιξα το E! Entratainment. Για να πέσω πάνω στην εκπομπή “Mrs Eastwood and company”. Μία reality εκπομπή αφιερωμένη στη ζωή της γυναίκας και των παιδιών του Clint Eastwood.

 

Το όνομα Eastwood είναι τόσο χωμένο στη λάσπη αυτό τον καιρό που νιώθεις ότι ακυρώνεται κάθε προσπάθεια του Clint, έστω και στα γεράματα, να προσφέρει στον κινηματογράφο. Είμαι από εκείνους που λατρεύουν τις σκηνοθετικές του απόπειρες. Αλλά δεν μπορώ πια παρά να τον βλέπω με άλλο μάτι.

Και να στέκομαι πίσω από την κουρτίνα, τρέμοντας από ντροπή για το είδωλο που πέφτει…