Γιατί να θες να είσαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;
Το ONEMAN συνομίλησε με τρεις δικούς του ανθρώπους για να βγάλει πόρισμα. Συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, θα τα πούμε στις κάλπες και με τους τρεις.
- 13 ΜΑΙ 2014
Αν στα social και τις παρέες ο κόσμος αστειεύεται για όλους εκείνους που είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στην 24Media στην οποία ανήκει το ONEMAN το αστείο είναι πιο εσωτερικό, πιο δικό μας. Κι αυτό γιατί τρεις άνθρωποι της εταιρείας είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, οι δύο μάλιστα είναι “αντίπαλοι” στον ίδιο Δήμο.
Ο Γρηγόρης Μπάτης είναι υποψήφιος στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού με τον συνδυασμό “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” και υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Κομματά. Οι Φιλέρης και Ασβεστάς κατεβαίνουν και οι δύο στο Δήμο Βύρωνα. Ο Γιάννης Φιλέρης με τον συνδυασμό “Στάση Βύρωνα” και υποψήφιο Δήμαρχο τον Άκη Κατοπώδη και ο Άρης Ασβεστάς με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή Βύρωνα” και υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Γώγο.
Πριν και πάνω όμως από αυτόν τον γλωσσοδέτη, ο Άρης, ο Γιάννης και ο Γρηγόρης είναι δημοσιογράφοι και άνθρωποι τους οποίους ζω καθημερινά. Άλλον περισσότερο, άλλον λιγότερο. Δεν θα διαχωρίσω κανέναν γιατί αυτό το κείμενο δεν είναι τόσο για να προβάλλουμε τις προτιμήσεις μας ή ακόμα ακόμα και τις δικές τους θέσεις όσο για να προσπαθήσω να καταλάβω και να καταλάβουμε όλοι ποια είναι αυτή η κινητήριος δύναμη που κάνει έναν άνθρωπο να ασχολείται με τα κοινά, εν έτει 2014 και με τον κόσμο στα μαχαίρια με τους πολιτικούς.
Γιατί, ναι, οκ, κι εγώ λέω ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με τον Δήμο μου. Κι εγώ θα ήθελα να στρέψω τους Δημότες προς τον συνάνθρωπο, να φτιάξω τους δρόμους, να ανοίξω τα γήπεδα στον κόσμο, να υπάρχει κοινωνική μέριμνα για τους αδύναμους, να μοιράζουν στο δρόμο σοκολάτες υγείας (και τις Κυριακές πραλίνες – τόσο large) και να γεμίσω τις πλατείες με κόκκινες λουλίπες. Αλλά κάπως έτσι ονειροπόλα νομίζω μπαίνουν όλοι σε αυτή τη διαδικασία της υποψηφιότητας πριν βρουν σε βράχο σκάβοντας. Την προσωπική μου άποψη τέλος πάντων δεν θα την εκφράσω εδώ, σήμερα, περί της αναγκαιότητας της πολιτικής έκφανσης του καθενός μας στην καθημερινότητά μας. Θα τα πούμε άλλη φορά. Πάμε να δούμε τι συζητήσαμε με τους τρεις υποψηφίους.
Καλή επιτυχία και στους τρεις από μεριάς μας. Και οι τρεις θα αποτελέσουν χρήσιμα μυαλά και χέρια για τους Δήμους τους.
Κάποτε υπήρχε αίγλη στην πολιτική, υπήρχαν λεφτά τα οποία να προσμένεις. Σε μία εποχή που η ενασχόληση με τα κοινά είναι δαιμονοποιημένη, γιατί να αποφασίσει κάποιος να μπει ενεργά στην πολιτική;
Φιλέρης: Μα είναι η εποχή, που υποχρεωτικά σε στέλνει να ασχολείσαι με τα κοινά, ή να εκφράζεις πολιτική σκέψη. Αν μετά από όσα έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να καθόμαστε σπίτι, απαξιώνοντας γενικώς και αορίστως τους πολιτικούς, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Το να ζητάμε μια διαφορετική κοινωνία, ένα διαφορετικό μέλλον, απ’ αυτό που μας σερβίρεται ως υποχρεωτικό μενού, δεν μπορεί να δαιμονοποιηθεί από κανέναν.
Ασβεστάς: Με το καλημέρα σε αυτή την κουβέντα που κάνουμε, να ξεκαθαρίσουμε ότι από μέρους μου δεν υφίσταται καμία πρόθεση να μπω ενεργά στην πολιτική. Υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος σημαίνει να θες να βοηθήσεις την μικρή κοινωνία που σε περιβάλει, τη γειτονιά σου. Να κάνεις δυο πράγματα να διευκολύνεις την καθημερινότητα ορισμένων ανθρώπων. Δεν πας να σώσεις την Ελλάδα. Υπάρχει κεντρική εξουσία γι’ αυτή τη δουλειά. Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει ότι δεν κοιτάς μόνο τον εαυτό σου. Κανονικά, θα έπρεπε να αποτελεί ιερό καθήκον όλων! Η δαιμονοποίηση έγκειται στη γενικότερη ισοπέδωση των πάντων την οποία βιώνουμε. Θες να ασχοληθείς; Κάποιοι θα σε βρίσουν ή θα σε χλευάσουν. Αδιαφορείς πλήρως; Πάλι κάποιοι θα σε βρίσουν ή θα σε χλευάσουν! Συνεπώς αφήνεις τη συνείδησή σου να σε οδηγήσει και όπου σε βγάλει…
Μπάτης: Είτε τότε, είτε τώρα δεν νομίζω πως κάποιος υποψήφιος από την δημοτική “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” θα ακολουθούσε τη δύσκολη επιλογή της συμμετοχής στα κοινά του δήμου για τα χρήματα. Αν θες να μιλήσω για μένα προσωπικά, έχω τη δουλειά μου και θα συνεχίσω να την έχω, προσφέροντας τον ελεύθερό μου χρόνο στην πόλη μου. Δεν πρόκειται να πάρω ούτε ευρώ από τα χρήματα των δημοτών κι αυτό δεν θα το κάνω επειδή έχω την οικονομική ευκολία, αλλά επειδή έχω επιλέξει, τα χρήματα να τα διεκδικώ μονάχα από τον εκάστοτε εργοδότη μου. Από την πλευρά μου λοιπόν ξεκαθαρίζω πως η ενασχόλησή μου με τα κοινά, έχει μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή μου στην αλλαγή σελίδας και στην αναδιαμόρφωση του παρατημένου δήμου Αγιών Αναργύρων – Καματερού. Οι γειτονιές μας ερήμωσαν, η πόλη μας είναι στα πρόθυρα της απόλυτης εγκατάλειψης, ο δήμος μας παρά τα πολλά δυνατά του σημεία δεν έχει ταυτότητα και αν περιμένουμε λύσεις απ’ όσους μας έφεραν εδώ, τότε μάλλον κάτι κάνουμε στραβά.
(Ο Γρηγόρης Μπάτης, υποψήφιος στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού με τον συνδυασμό “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” και υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Κομματά)
Τη δέχεστε την απογοήτευση του κόσμου; Τη δέχεστε τη γενίκευση που παίρνει και εσάς μαζί εφόσον μπήκατε σε αυτόν τον δρόμο;
Μπάτης: Από τη στιγμή που συμμετέχεις στα κοινά ξέρεις πως θα δεχτείς την κριτική, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Όσοι με γνωρίζουν και ξέρουν τα κίνητρά μου, στηρίζουν την επιλογή μου. Από την άλλη βέβαια, δεν λείπουν και οι καχύποπτοι. Εκείνοι για τους οποίους πρέπει να δώσουμε αγώνα και να τους πείσουμε πως δεν ζητιανούμε τη ψήφο τους στο βωμό της αυτοπροβολής, αλλά είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο και να παλέψουμε για μια καλύτερη γειτονιά. Ο λαός τώρα έχει το πάνω χέρι και ορθά απολογούμαστε σ’ αυτόν για τις προθέσεις μας.
Φιλέρης: Να ξεκαθαρίσω κάτι. Το “όλοι ίδιοι είναι”, αποτελεί μια εύκολη απάντηση, στην ερώτηση “με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις”; Προφανώς δεν είναι ίδιοι όλοι. Απογοήτευση υπάρχει από τον κόσμο. Θα πρόσθετα και αγωνία για την επόμενη μέρα. Ποιος, άλλωστε, δεν έχει;
Ασβεστάς: Μα κι εμείς στους απογοητευμένους ανήκουμε! Δεν ζούσαμε σε γυάλα! Η γενίκευση είναι εξ ορισμού μια λανθασμένη λογική. Όμως θα τη δεχτώ. Ας με πάρει μαζί της. Τι να κάνουμε; Μήπως στη δουλειά μας το ίδιο ακριβώς πράγμα δεν ισχύει; Για παράδειγμα, ο κόσμος θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι γενικά «τα παίρνουν». Δυσκολεύονται να διακρίνουν ποιος είναι αυτός που δεν τα παίρνει. Κι έτσι τους τσουβαλιάζουν όλους! Άρα ότι και να γράψεις, θα θεωρηθεί στημένο. Εσύ όμως πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις τη δουλειά σου, ανεξάρτητα από τη γενίκευση. Δεν έχεις άλλο δρόμο…
Θέλετε να εκλεγείτε ή μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσετε κάποιο κόμμα ή τον υποψήφιο δήμαρχο;
Ασβεστάς: Και τα δύο. Και θέλω να εκλεγώ και θέλω να βοηθήσω τον υποψήφιο Δήμαρχο Βύρωνα, Χρήστο Γώγο να εκλεγεί. Από τη μία δηλαδή θέλω να προσφέρω στην πόλη μου, στη γειτονιά μου, από την άλλη θέλω να βοηθήσω τον Χρήστο Γώγο διότι ανεξάρτητα από το αν θα εκλεγώ, θέλω να είναι αυτός που θα διοικήσει τον Δήμο την επόμενη μέρα. Είναι με διαφορά ο καταλληλότερος, ο πιο ικανός και ο πιο έμπειρος. Και για να είμαι ειλικρινής δεν τα βάζω στη ζυγαριά: εννοείται ότι το σημαντικό είναι να εκλεγεί εκείνος, όχι εγώ. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολύ άξιοι συνυποψήφιοί μου. Πολλοί δε από αυτούς, είναι και πιο ικανοί από μένα.
Φιλέρης: Η εκλογή μου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο η συμμετοχή μου σε ένα αγώνα που δίνει η “Στάση Βύρωνα” με επικεφαλής τον Άκη Κατοπώδη. Κι επειδή στον Βύρωνα, υπάρχουν πολλοί “ανεξάρτητοι” συνδυασμοί, η “Στάση Βύρωνα” είναι η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε πανελλαδικό επίπεδο δίνει τα επόμενα δυο σαββατοκύριακα, μια τριπλή μάχη με ένα στόχο. Την συνολική αλλαγή σελίδας. Όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά στη συνολική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν έχουμε κρύψει την πολιτική μας τοποθέτηση, πολύ περισσότερο δεν ντρεπόμαστε γι αυτήν.
Μπάτης: Μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσω την πόλη μου. Θεωρώ πως ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού πρέπει να αλλάξει σελίδα μετά από 8 χρόνια εγκατάλειψης και η καλύτερη λύση είναι η δημοτική κίνηση “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” με επικεφαλής τον Γιώργο Κομματά. Διεκδικώ λοιπόν τη ψήφο των συνδημοτών μου για να περάσει η πόλη στα χέρια όλων μας.
Πώς νιώθετε όταν ακούτε όλα αυτά τα αστεία που κυκλοφορούν για τους υποψηφίους; Δεν λέγατε κι εσείς τέτοια αστεία πριν ασχοληθείτε με την πολιτική;
Φιλέρης: Κάθε φορά το ίδιο γίνεται. Ειδικά στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλη η Ελλάδα βάζει υποψηφιότητα. Αναβιώνουν και συνθήματα όπως “θάλασσα στα Τρίκαλα”, ή “τρύπες στα δεκάρικα”. Κάθε εκλογική διαδικασία έχει και την πλάκα της. Το θέμα είναι να έχει “πλάκα” και το αποτέλεσμα
Μπάτης: Γελάω πολύ μ’ αυτά τα αστεία και συμμετέχω γιατί τα περισσότερα τα βρίσκω απολαυστικά. Βέβαια έχω αρχίσει να τα βαριέμαι, όχι γιατί αφορούν κάτι με το οποίο ασχολούμαι, αλλά επειδή πάλιωσε. Μου θυμίζει τη φάση με τον Τσακ Νόρις. Όπως και να ‘χει, ο κόσμος έχει δίκιο, απλά η παγίδα είναι να μην μείνει στα αστεία και να μην τσουβαλιάζει τους πάντες. Δεν είναι όλοι για γέλια, δεν είναι όλοι ίδιοι και διεφθαρμένοι, δεν πάνε όλοι για την καρέκλα, δεν πρέπει να κάνουμε μονάχα αστεία και να παραλείψουμε τη συμμετοχή μας στην κάλπη ως ενεργοί πολίτες. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να δείξουν τη δύναμή τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της πόλης τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Ασβεστάς: Τα ανέκδοτα για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους είναι φανταστικά και το γέλιο πέφτει άφθονο, εννοείται όχι με ειρωνική διάθεση. Το ότι θα είναι πολλοί οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, ήταν επόμενο όμως, διότι ο νόμος θέλει πλέον πολλούς. Κάθε συνδυασμός χρειάζεται –άκουσον άκουσον- 82 υποψηφίους! Συνολικά δηλαδή σε όλο το Δήμο, είναι περίπου 600 υποψήφιοι! Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, σχεδόν το 5% των όσων ψηφίζουν, είναι και υποψήφιοι! Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας: ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και κάποιοι που λες… «μα καλά, είναι δυνατόν τώρα»; Κι εγώ μπορεί να έλεγα κανένα αστείο, αλλά θα αφορούσε υποψήφιο που δεν εκτιμώ, γιατί υπάρχουν και τα «νούμερα», πώς να το κάνουμε; Δεν θα το γενίκευα ποτέ όμως, γιατί είναι λάθος. Και κάτι ακόμα: οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν πάντα αρκετοί. Απλά τώρα λόγω της επικοινωνιακής καταιγίδας μέσω facebook και twitter, αυτό γιγαντώνεται και σου δίνεται η εντύπωση ότι όλοι είναι υποψήφιοι!
(Ο Άρης Ασβεστάς, υποψήφιος στο Δήμο Βύρωνα με τον συνδυασμό “Νέα Εποχή Βύρωνα” και υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Γώγο)
Σίγουρα υπάρχει η αγνή πρόθεση να βοηθήσετε, να κάνετε το καλό. Δεν φοβάται όμως ο καθένας από εσάς ξεχωριστά ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να βουτήξετε τα πόδια στον βούρκο;
Μπάτης: Ας μην κρυβόμαστε. Ο “βούρκος” δεν βρίσκεται μονάχα στον χώρο της πολιτικής, αλλά παντού στην καθημερινότητά μας. Ποιος δεν έχει αντικρύσει την λαμογιά, την πονηριά και την παρανομία στη ζωή του; Όπως θα φερθείς λοιπόν στην καθημερινότητά σου, έτσι θα φερθείς κι όταν θα μπεις στην πολιτική. Γενικότερα δεν παρασύρομαι από τις εύκολες και τις ευνοϊκές λύσεις. Προτιμώ τον δύσκολο δρόμο.
Φιλέρης: Τον βούρκο της αμαρτίας εννοείς Χρήστο; Σε αυτόν έχουμε πέσει από μικροί, όλοι μαζί. Για τον άλλον δε νομίζω ότι τίθεται θέμα. Και προσωπικό, αλλά και σε σχέση με την ιστορία, τη νοοτροπία και τη λογική της παράταξής μας.
Ασβεστάς: Μετά από 15 χρόνια στο ρεπορτάζ της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ παλαιότερα και τώρα της Super League, της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης, μετά από 15 χρόνια στους διαδρόμους και στα παρασκήνια του ποδοσφαίρου, να συναναστρέφεσαι τύπους που δεν ξέρεις καν τι επαγγέλλονται αλλά κυκλοφορούν με μια στρατιά από μπράβους… Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν φοβάμαι πως θα αναγκαστώ να βουτήξω τα πόδια στο βούρκο. Πρώτον, διότι δεν γίνεται να αναγκαστώ. Δεύτερον διότι ο ίδιος ο βούρκος δεν θα θέλει πάρε δώσε μαζί μου…
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου στον οποίο είστε υποψήφιος;
Ασβεστάς: Ο Βύρωνας είχε καλό Δήμαρχο τόσα χρόνια, το Νίκο Χαρδαλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι εκλεγόταν επί τρεις τετραετίες και πιθανότατα να εκλεγόταν και τέταρτη αν κατέβαινε. Έχουν γίνει πολλά. Άλλαξαν όμως και πολλά στη χώρα τα τελευταία χρόνια με την κρίση και αυτό επηρέασε ασφαλώς και τον Βύρωνα που ήταν πάντα μια φτωχή γειτονιά. Συνεπώς πρέπει να γίνουν αρκετά, που δεν διαφέρουν δραματικά από τα προβλήματα άλλων Δήμων και έχουν να κάνουν κυρίως με τον οικονομικό μαρασμό των νοικοκυριών. Απαιτούνται δράσεις που είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε ώστε να βοηθηθούν οι νέοι αλλά και οι ηλικιωμένοι, να δοθεί βάρος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στον αδύναμο συμπολίτη μας, αλλά και παράλληλες δράσεις με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας του Δήμου.
Μπάτης: Το σοβαρότερο πρόβλημα όπως προαναφέρα είναι η εγκατάλειψη, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν πλέον οικονομικοί πόροι από το κράτος. Οι Άγοι Ανάργυροι και το Καματερό λειτουργούν πλέον ως ξενοδοχείο ύπνου αφού δεν υπάρχουν μέρη για δραστηριότητες. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι εστίες πρασίνου αντί να αποτελέσουν πόλο έλξης έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και γενικότερα η κατάσταση δίχως υπερβολή είναι αποκαρδιωτική. Ο Δήμος μας διώχνει τα παιδιά του.
Φιλέρης: Ο Βύρωνας είναι μια πόλη, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Το δίκτυο αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε και στηρίχθηκε από την “Στάση Βύρωνα” δίνει συστηματική βοήθεια σε περίπου 700 οικογένειες. Δυστυχώς, ο Δήμος δήλωσε απών, ενώ θα έπρεπε να σταθεί πρώτος στο πλευρό των πιο αδύναμων δημοτών, στηρίζοντας τους θεσμούς της πρωτοβάθμιας υγείας, ή ενισχύοντας το κοινωνικό φαρμακείο που επίσης λειτουργεί με επιτυχία. Προφανώς μια δημοτική αρχή, που δεν μπορεί να αρθρώσει αντίλογο στη μνημονιακή πολιτική, αντιθέτως την ακολουθεί πιστά, δεν είναι δυνατόν να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό των δημοτών, ασχέτως με το τι εξαγγέλλει.
(Ο Γιάννης Φιλέρης, υποψήφιος στο Δήμο Βύρωνα με τον συνδυασμό “Στάση Βύρωνα” και υποψήφιο Δήμαρχο τον Άκη Κατοπώδη)
Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ουτοπικό το να μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος να κάνει τη διαφορά. Δεν θέλω να ακούσω για τη δύναμη του συνόλου και τη δημοκρατία και τη δύναμη του ενός. Πρακτικά, τι μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος για τον τόπο του;
Φιλέρης: Θα συμφωνήσω ότι ένας δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για τους παραπάνω από έναν, έχω αντίρρηση. Πιο πολλές φωνές μαζί, σημαίνει μεγαλύτερη “ενέργεια” μέσα στο γήπεδο. Κανείς, ακόμη και ο Μαραντόνα, δεν κέρδισε μόνος του κάτι. Πήρε βοήθεια απ΄όλους. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι θέμα μόνο ενός ή πέντε, ή δέκα Δημοτικών Συμβούλων. Η ενός “καλού” Δημάρχου. Η συμμετοχική διαδικασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε πράγματα, όλοι μαζί. Η περίπτωση της “Λαμπηδώνας” όπου οι ίδιοι οι πολίτες, φρόντισαν ένα δημόσιο χώρο να μη γίνει …αναψυκτήριο, αλλά κέντρο πολιτισμού, είναι χαρακτηριστική.
Μπάτης: Αναφέρεις τη λέξη ουτοπία που δεν την συμπαθώ καθόλου. Νομίζω πως ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προσφέρει πολλά. Να ασκήσει πιέσεις σε θέματα και ζητήματα που μπορούν να αποδειχθούν μοιραία για την πόλη του, να δώσει αγώνες προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γειτόνων του, να προσφέρει τις ιδέες του για αναδιαμόρφωση του δήμου και πάνω απ’ όλα να παραμείνει για πέντε χρόνια ο εκπρόσωπος των ανθρώπων που τον πίστεψαν, τον ψήφισαν και τώρα ήρθε η στιγμή να τους δικαιώσει.
Ασβεστάς: Μόνος του ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά έχει απόλυτη γνώση για τα προβλήματα της περιοχής που ζει. Της γειτονιάς με την πιο στενή έννοια δηλαδή. Ξέρει από την… λακκούβα που μπορεί να έχει ο παρακάτω δρόμος, μέχρι το ποιοι άνθρωποι που ζουν δίπλα του ή απέναντί του αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μπορεί λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να μεταφέρει το πρόβλημα. Παράλληλα να προτείνει λύση και να πιέσει για την υλοποίησή της. Αυτά, τα απλά και μικρά, που βελτιώνουν την καθημερινότητα.
Πώς μπορεί ο καθένας από εσάς να βοηθήσει; Ποια είναι τα δικά σας καλά στοιχεία τα οποία θα ήταν χρήσιμα στον Δήμο;
Μπάτης: Δεν είναι εύκολο κανείς να μιλά για τον εαυτό του και τα θετικά του στοιχεία. Θα σταθώ στην μεγάλη μου επιθυμία για να ξαναζωντανέψει η πόλη μου, στις γνώσεις μου για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω και φυσικά στον αθλητισμό που δεν είναι απλό χόμπι για μένα, αλλά και το επάγγελμά μου.
Φιλέρης: Εντάξει, δεν θα μπορούσα να κάνω οικονομικές μελέτες. Ο αθλητισμός είναι πιο γνώριμο πεδίο. Και το πεδίο της ενημέρωσης…
Ασβεστάς: Αν πούμε η διάθεση για προσφορά (ασχέτως αν ισχύει), θα μας πάρουν στο ψιλό. Μη με βάζεις στη διαδικασία να πω ότι διαθέτω το τάδε στοιχείο ή το δείνα. Θα πω μόνο πως θεωρώ τον εαυτό μου ηθικό στοιχείο και ότι είμαι καθαρός. Κάποτε ίσχυε το… «να είσαι έξυπνος και ικανός και ας είσαι και λαμόγιο». Όχι, το σημαντικό είναι να είσαι έντιμος και πεντακάθαρος και ας κάνεις και λάθη.
Είναι πολλοί εκείνοι οι δημοσιογράφοι που στράφηκαν στην πολιτική. Κυρίως εκμεταλλευόμενοι την όποια δημόσια εικόνα τους. Υπάρχουν κάποιες ποιότητες, κάποια στοιχεία σε έναν δημοσιογράφο που να τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο;
Ασβεστάς: Δεν ισχύει ακριβώς έτσι αυτό. Λειτουργεί συνήθως αντίστροφα. Τα κόμματα είναι αυτά που διαλέγουν τον δημοσιογράφο για υποψήφιο προκειμένου να εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά τη δημόσια εικόνα του. Όπως γίνεται με τον ηθοποιό, τον τραγουδιστή ή τον αθλητή. Βέβαια δεν κακόπεφτε ποτέ ούτε στον δημοσιογράφο, ούτε στον αθλητή, ούτε στον ηθοποιό! Συγκεκριμένα για τον δημοσιογράφο, όχι, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες… ποιότητες ή στοιχεία που τον καθιστούν ιδανικότερο υποψήφιο από κάποιον άλλο. Το αντίθετο ίσως: μπορεί να ήταν διαπλεκόμενος από πριν και με την υποψηφιότητά του να το… τερματίσει τελείως! Προσωπικά, δεν αποφάσισα να είμαι υποψήφιος λόγω του επαγγέλματος μου. Θα το τολμούσα όποια δουλειά και να έκανα. Αν κάποιος συνδυασμός ή κόμμα θεωρεί ότι μπορεί να πάρει δυο ψήφους παραπάνω λόγω αναγνωρισιμότητας του υποψηφίου, οκέι, είναι παθογένεια αλλά μέσα σε ένα θεμιτό πλαίσιο.
Φιλέρης: Μάλλον είναι περισσότερο αναγνωρίσιμοι, λόγω της δουλειάς αλλά και έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.
Μπάτης: Δεν είναι θέμα επαγγέλματος και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αν κάποιος είναι δημοσιογράφος ξέρει περισσότερα πράγματα από έναν γιατρό ή έναν μηχανικό ας πούμε. Όλα είναι θέμα προθέσεων, αξιών και όρεξης. Θέμα ανθρώπων.
Σας φοβίζει η σύνδεση με ένα συγκεκριμένο κόμμα; Είναι χρόνια η σύνδεσή σας με το κόμμα το οποίο στηρίζει τον δήμαρχο της επιλογής σας;
Φιλέρης: Όχι δεν με φοβίζει. Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η σύνδεσή μου με την αριστερά υπάρχει από πολύ νωρίς στην ζωή μου. Είναι κι ένα είδος οικογενειακής παράδοσης…
Μπάτης: Αν είχα και την παραμικρή υπόνοια φόβου για τη σύνδεσή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έμπαινε σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεν είμαι μέλος του κόμματος γιατί προτιμώ να παραμένω ανένταχτος και γενικά είμαι πολιτικοποιημένος και όχι κομματικοποιημένος. Από την άλλη, δεν κρύβω την στήριξή μου στην προσπάθεια που γίνεται για να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια αριστερή κυβέρνηση. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη, γι’ αυτό και δίνουμε αγώνα όχι για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια κυβέρνηση της αριστέρας, που ο λαός θα την στηρίζει, γιατί πρώτα εκείνη θα στηρίζει τον λαό.
Ασβεστάς: Όχι, δεν με φοβίζει η σύνδεση με ένα συγκεκριμένο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, πάνε πολλά χρόνια από τότε που ήμουν συνδεδεμένος με κάποιο κόμμα, όπως πολλοί της γενιάς μου. Τον υποψήφιο Δήμαρχο τον οποίο στηρίζω, τον Χρήστο Γώγο, δεν τον στηρίζει κανένα κόμμα. Αντίθετα, απολαμβάνει της στήριξης ανθρώπων που προέρχονται απ’ όλους τους χώρους. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές αν έχεις στήριξη από κάποιο κόμμα, μάλλον περισσότερο κακό σου κάνει παρά καλό…
Για το τέλος, πείτε μου ο καθένας για τους άλλους δύο, ένα στοιχείο για το οποίο θα τον ψηφίζατε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μπάτης: Ο Φιλέρης είναι ο επαγγελματικός μου πατέρας. Είναι από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Παρόλα αυτά δεν θα τον ψήφιζα επειδή τον ξέρω, αλλά γιατί κάθε φορά που χρειάστηκε, μπήκε μπροστά και προτίμησε να εκθέσει τον εαυτό του. Είναι αγνός, καθαρός, δίκαιος και αλτρουιστής. Από την άλλη, τον Άρη θα τον ψήφιζα γιατί είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να μιλήσει και να εκφράσει τη γνώμη του, ακόμα κι όταν κάποιοι θα σιωπούσαν.
Φιλέρης: Ο Γρηγόρης είναι ο πιο νέος, άρα μπορεί να τρέξει περισσότερο. Έχει εξαιρετικές ικανότητες στην προώθηση του προϊόντος (στα social media, δηλαδή). Ο Άρης είναι σοβαρός, πιστός στις αρχές του και μπορεί κανείς να τον εμπιστευτεί, αρκεί να μη τσακώνεται με τον Καραΐνδρο…
Ασβεστάς: Τον Γρηγόρη θα τον ψήφιζα χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι είναι ένα πολύ φιλότιμο παιδί με ειλικρινές πάθος για προσφορά προς τους συνανθρώπους του και όχι για την πάρτη του. Είσαι τυχερός αν τον έχεις φίλο σου. Για τον Φιλέρη θα έκανα και δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Βλέπεις, πρόκειται για μπασκετικό «μασόνο» και δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό. Θα τον ψήφιζα όμως, νομίζω. Πρώτον, διότι είναι τρομερός τύπος και δεύτερον, για να μην ξαναρχίσει το κάπνισμα και το φαί από τη στεναχώρια του στην περίπτωση που δεν εκλεγεί. Αν και εδώ που τα λέμε… πώς να εκλεγεί; Αφού κατεβαίνει αντίπαλός μου!