OPINIONS

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερη γιορτή από το Πάσχα

Μια δημοσιογράφος του ONEMAN δείχνει ξεκάθαρη προτίμηση στα Χριστούγεννα και εξηγεί τους λόγους.

Μα δεν χωράει συζήτηση επ’ αυτού. Τα Χριστούγεννα είναι πολύ ανώτερη φάση από το Πάσχα. Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος μέσα σε μία επαγγελματική ή σχολική χρονιά. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο για παιδιά, είναι κυρίως για μας, όχι αυτούς που αισθάνονται παιδιά, (σιχαίνομαι αυτήν την έκφραση), αλλά όλους εμάς που είμαστε πιο ανώριμοι από τα παιδιά και δεν περιμένουμε τα Χριστούγεννα για τα δώρα, αλλά για να αράξουμε, να σκάσουμε στον ύπνο και να βογκάμε από το πολύ φαγητό.

Τα Χριστούγεννα είναι καλύτερα από το Πάσχα αρχικά, γιατί έχουν περισσότερες αργίες. Ξεκάθαρο πλεονέκτημα που δεν χωρά συζήτηση και αμφισβήτηση.  Μαζί με τα Θεοφάνια, μιλάμε για τέσσερις επίσημες αργίες, αν δε, «κολλήσουν» όμορφα και σε κάποιο σαββατοκύριακο, τότε είναι ακόμα πιο πολλές οι μέρες καθισιού. Το Πάσχα πάντα οι αργίες είναι δύο. Πάντα. Και η μία είναι πάντα Κυριακή, που είναι ούτως ή άλλως μέρα καθισιού. Άρα μία μέρα, και μία ίσον καμία.

 

Το να έχεις περισσότερες αργίες σημαίνει να έχεις και περισσότερες ευκαιρίες για κραιπάλη, φαγητό, ποτό και ξάπλες. Από την Παραμονή των Χριστουγέννων μπορείς να επιδοθείς σε ένα τριήμερο φαγητού, αλκοόλ και ύπνου και μόλις λίγο ξεκουραστείς, να έρθει και η Παραμονή Πρωτοχρονιάς για να έχεις άλλες δύο μερούλες, πάλι για το ίδιο πετυχημένο τρίπτυχο, φαϊ ποτό, ύπνος. Και εκεί που νομίζεις ότι όλα τελείωσαν, ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στη δουλειά και στην καθημερινότητα, τσουπ, σκάνε τα Θεοφάνια, μια τελευταία ευκαιρία για να ξεκουράσεις λίγο ακόμα το πονεμένο κορμάκι σου. Το Πάσχα, φυσικά δεν έχεις ευκαιρία για τίποτα από τα παραπάνω. Το φαγητό και η κραιπάλη περιορίζεται στις δύο μέρες, γιατί την Τρίτη μετά το Πάσχα, πρέπει να είσαι κύριος και έτοιμος για τη δουλειά. Μπορεί οι διακοπές να συνεχίζονται για τους φοιτητές, αλλά εσύ θα γυρίσεις σύντομα στην ρουτίνα της δουλειάς.

 

Τα Χριστούγεννα δεν θα χρειαστεί να μπεις σε πρωτοβουλίες ψησίματος, λόγω καιρού. Το Πάσχα, σαν άντρας θα πρέπει να συμμετέχεις ενεργά στο ψήσιμο του αρνιού είτε χειροκίνητα, είτε με μοτέρ, πάντως θα πρέπει να δώσεις το παρών όπως και να’χει, ενώ τα Χριστούγεννα θα μπορείς να κοιμάσαι μέχρι αργά, μέχρι που να είναι έτοιμο και στρωμένο το τραπέζι, καθώς αυτή τη φορά, οι γυναίκες θα αναλάβουν την μαγειρική εντός σπιτιού.

Το τραπέζι των Χριστουγέννων έχει μεγαλύτερη ποικιλία από το Πασχαλινό. Το Πάσχα οι επιλογές είναι αρνί και κοκορέτσι, και μερικά συνοδευτικά. Τα Χριστούγεννα, το τραπέζι έχει περισσότερες επιλογές, γαλοπούλα, χοιρινό, τηγανιά και πάλι αρνί και φυσικά περισσότερα γλυκά για το τέλος, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

 

Τα Χριστούγεννα τρως γλυκά σχεδόν για ένα μήνα. Ξεκινάς με μελομακάρονα αρχές Δεκέμβρη, συνεχίζεις με βασιλόπιτα αρχές Γενάρηκαι τελειώνεις με κουραμπιέδες. Τρως για πάνω από ένα μήνα γλυκά, ενώ το Πάσχα δεν τρως ποτέ για ένα μήνα τσουρέκι. Ποτέ και το’χω παράπονο αυτό.

 

Τα Χριστούγεννα όλο και κάποιο δωράκι θα τσιμπήσεις. Είναι η εποχή των δώρων και κοντά στα παιδιά, και οι μεγάλοι θα πάρουν το δωράκι τους. Από ένα απλό συμβολικό δώρο, μέχρι ένα νέο παιχνίδι στο xbox one, ή ακόμα καλύτερα το καινούριο elite controller του xbox one, ή ένα ακριβό πουκάμισο, το δώρο είναι δώρο και θα σου αλλάξει τη διάθεση.  Το Πάσχα κανείς δεν σου κάνει δώρο. Ούτε λαμπάδα πια.

 

Ξέρω ότι για αρκετούς η διακόσμηση δεν παίζει κανένα ρόλο. Ωστόσο αυτή η χριστουγεννιάτικη διάθεση και τα φωτάκια από αρχές Δεκέμβρη, όλο και κάποια αλλαγή θα επιφέρουν στην ψυχολογία. Μπορεί μικρή, μπορεί ανεπαίσθητη, ωστόσο κάποια στιγμή χωρίς να το καταλάβεις, θα αρχίσεις να μετράς μέρες αντίστροφα για την πρώτη αργία των Χριστουγέννων που θα περιμένεις πώς και πώς.

 

Προσπέρασα λίγο παραπάνω την κραιπάλη των γιορτών επιφανειακά και δεν θα’πρεπε. Ειδικά αυτά τα χρόνια που έχουν περιοριστεί οι έξοδοι του Σαββάτου δραματικά, που το καλύτερο σαββατόβραδο είναι σπίτι αγκαλιά με την κοπέλα σου, ταινία να παίζει και να μασουλάς νωχελικά ποπ κορν, ή ένα βράδυ στο σπίτι κολλητών με μπύρα και πίτσα, ή ολονύχτιο online gaming, η σημασία της πρώτης κραιπάλης μετά από καιρό είναι μεγάλη. Η αγανάκτηση που αυτή η αναμονή έχει προκαλέσει, είναι μεγάλη. Μεσημέρι Παραμονής Χριστουγέννων, και το πάρτυ ξεκινά, σαν να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα της ζωής σου. Ποτό, φαγητό, δυνατή μουσική στα μαγαζιά και βγαίνει όλη η αγανάκτηση μηνών εκείνη τη στιγμή. Πραγματικά, σκέψου, πότε ήταν η τελευταία φορά που διασκέδασες ανέμελα σαν να μην υπάρχει αύριο;

 

Kαι τέλος, φυσικά ο καιρός. Τα Χριστούγεννα θα κάνει κρύο πάντα, είσαι προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο, έχεις κατεβάσει το καλό μπουφάν και το κασκόλ. Μπορεί να ρίξει και κανένα χιονάκι, να έχεις ακόμα ένα λόγο να βουλιάξεις περισσότερο στον καναπέ με το τζάκι παρέα να καίει. Το Πάσχα μπορεί να πετύχεις από χιόνια, αν πέσει νωρίς το Πάσχα, μέχρι και κόσμο να κάνει βουτιά στη θάλασσα αν το Πάσχα πέσει αργά. Βγαίνει ο ήλιος, στρώνεις το τραπέζι στην αυλή, έρχονται σύννεφα παγώνεις και μετακινείς τα τραπέζια μέσα. Μια μπερδεμένη κατάσταση δηλαδή. Χριστούγεννα και πάλι Χριστούγεννα.