OPINIONS

Η μάχη της Γυναίκας για την ισότητα δεν έχει τελειώσει ακόμα

Μια δημοσιογράφος του ONEMAN, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, εκφράζει την δυσπιστία της για το αν στην πράξη τελικά η Γυναίκα κατόρθωσε το αυτονόητο της ισότητάς της.

Η Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε από την μάχη, για τα δικαιώματα των γυναικών, τη μάχη κατά της ανισότητας και των διακρίσεων και δεν πρέπει ποτέ να επισκιάζεται η πραγματική σημασία αυτής της ημέρας. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η ημέρα ταυτίζεται και με την γυναίκα ως ύπαρξη γενικά. Αποθεώνεται η ομορφιά της, η προσωπικότητά της, το ταλέντο της να αγαπά και να προσφέρει απλόχερα τρυφερότητα και γενναιοδωρία.

Η αλήθεια είναι πως η γυναίκα σαν πλάσμα θα κυνηγά το αυτονόητο της ισότητάς της για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς οι νόμοι αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, όμως οι κοινωνίες είναι πιο δύσκαμπτες για να αποδεχτούν τέτοιες αλλαγές.

Πώς να σβήσεις από μια κοινωνία ξαφνικά όλα αυτά τα στερεότυπα που θέλουν την Γυναίκα, απαραιτήτως όμορφη, γιατί αν δεν είναι όμορφη ποιος θα την παντρευτεί, με ωραίο σώμα και αναλογίες, με πλούσια μαλλιά και υπέροχο δέρμα, μακιγιαρισμένη και χτενισμένη πάντα, καλοντυμένη και σέξι ακόμα και όταν δεν έχει χρόνο; Οι δικαιολογίες δεν χωρούν. Ο άντρας μπορεί να μείνει αξύριστος για μέρες και να κυκλοφορεί ντυμένος με φόρμες για μέρες, όμως η κοινωνία θέλει την γυναίκα πάντα αέρινη και όμορφη, ακόμα και τις μέρες που η ίδια θέλει να σπάσει τον καθρέφτη της χίλια κομμάτια.

 

Η Γυναίκα πρέπει να είναι θηλυκό πάντα, ακόμα και όταν ο χρόνος της είναι ελάχιστος, πρέπει να αποπνέει μία σεξουαλική αύρα στον σύντροφό της συνέχεια, για να είναι συνέχεια ερωτευμένος μαζί της. Να κυκλοφορεί με σέξι εσώρουχα στο σπίτι, να μαγειρεύει με ζαρτιέρες, ικανοποιώντας όλα τα πρότυπα της σούπερ γυναίκας που βομβαρδίζουν καθημερινά το ίντερνετ. Η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει λάθη και να κλειστεί στον εαυτό της και να παραμελήσει τον άντρα της, γιατί αν το κάνει, εκείνος θα την απατήσει και θα έχει και δικαιολογία, «ότι ο άντρας είναι άντρας και θα κερατώσει».

 

Η  Γυναίκα, εκτός από όμορφη και αψεγάδιαστη εμφανισιακά θα πρέπει να είναι και μια τέλεια νοικοκυρά, τουλάχιστον σαν τη μητέρα του συντρόφου της. Γιατί αν είναι κάτι λιγότερο, θα εισπράξει την κριτική του καλομαθημένου αγοριού της. Δεν έχει σημασία αν δουλεύει όλη μέρα, αν δεν προλάβει να μαγειρέψει, θα εισπράξει την απογοήτευση του.

Η Γυναίκα που στη ζωή της θα κοιμηθεί με πολλούς συντρόφους είναι μια του δρόμου, ενώ ο άντρας είναι ο μάγκας , ο περπατημένος και όλοι θα του πούνε «μπράβο». Την περπατημένη γυναίκα θα την κριτικάρει πρώτα ο ίδιος ο άντρας που κοιμήθηκε μαζί της, κολλώντας της την ταμπέλα της «εύκολης» και διαδίδοντας γρήγορα τα νέα στους φίλους του, «ότι εκείνη δεν είναι για σπίτι». Η διάκριση σε όλο της το μεγαλείο. Ο άντρας αποφασίζει και ορίζει ποια κάνει για «σπίτι» και ποια δεν κάνει.

 

Η Γυναίκα θα πρέπει να τρέξει να τα προλάβει όλα πριν μεγαλώσει και μετά δεν θα την θέλει κανείς. Θα πρέπει να σπουδάσει γρήγορα, να κάνει το μεταπτυχιακό της, να βρει δουλειά, να βρει άντρα όσο θα είναι ακόμη νέα και να κάνει παιδιά πριν περάσουν τα χρόνια. Και όταν γίνει μητέρα, θα θυσιάσει όλα αυτά που έχτιζε τόσα χρόνια, την καριέρα της, τα όνειρά της, για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Μπορεί να της κοστίσει την ίδια της την δουλειά, να μην μπορέσει να επιστρέψει πίσω. Οι γυναίκες που κάνουν παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μετά από εγκυμοσύνη. Και οι άντρες δικαιούνται πλέον άδεια για να μεγαλώσουν το παιδί τους, αν η γυναίκα τους θέλει να επιστρέψει στην δουλειά, αλλά πραγματικά πόσες περιπτώσεις τέτοιες θα δούμε να συμβαίνουν;  Πόσοι σύζυγοι θα καθίσουν σπίτι ένα χρόνο να φροντίσουν το μωρό, αφήνοντας τις πιθανότητες μιας προαγωγής σε κάποιον άλλο, μόνο και μόνο για να επιστρέψει η γυναίκα τους στην δουλειά;

Το δυστύχημα είναι ότι οι ύπουλες απαιτήσεις της κοινωνίας για το ρόλο που πρέπει να έχει η Γυναίκα μέσα σε αυτή, επηρεάζουν μια μερίδα γυναικών, που αποδέχονται, ασυνείδητα αυτόν τον ρόλο. Το ρόλο της αθεράπευτα γοητευτικής, πανέμορφης, χωρίς ιδιαίτερα επαγγελματικά προσόντα και όνειρα. Φτάνουν έτσι να διαστρεβλώνουν τόσο άσχημα το νόημα της ύπαρξής τους, υπονομεύοντας την προσωπικότητά τους, καθώς αναλώνονται στο να ανταγωνίζονται η μία την άλλη, για το ποια αγόρασε την ακριβότερη τσάντα, ποια ήταν η πιο ωραία του πάρτι, ποια «τσίμπησε» το κελεπούρι με τα λεφτά, ποια κατάφερε και «τύλιξε» τον σύντροφό της αφού έμεινε πρώτα έγκυος. Και αφού καταφέρουν να τυλίξουν αυτόν που ήθελαν και μετά όταν ο γάμος δεν πετυχαίνει, κοιτούν πώς να πετύχουν την αφαίμαξη του «κορόιδου» ζητώντας μια μεγάλη διατροφή, για να μην χρειαστεί να ποτέ να δουλέψουν.

 

Η Γυναίκα είναι ένα υπέροχο πλάσμα από την φύση της, με τα ελαττώματά της σαφώς, αλλά υπέροχη όπως και να το δεις. Μπορεί η πολιτεία να της αναγνώρισε τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, ωστόσο η κοινωνία ακόμα επιμένει να της συμπεριφέρεται ως κατώτερη. Ας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, μέσα στην οικογένειά μας, στους ίδιους μας τους εαυτούς, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Οι νόμοι αλλάζουν εύκολα, όμως τα μυαλά αλλάζουν πολύ αργά. Την αλλαγή θα την πετύχει ο καθένας με τον τρόπο του, όμως την διαφορά θα την κάνουν και τα δύο φύλα μαζί.