OPINIONS

Ιωάννα Παλιοσπύρου, ένας γενναίος άνθρωπος

Μερικές σημειώσεις για το επεισόδιο των Πρωταγωνιστών όπου η Ιωάννα έβγαλε τη μάσκα και επέστρεψε στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση.

Kαι μόνο ο τίτλος προκάλεσε ναυτία. 35χρονη δέχεται επίθεση στο πρόσωπο με βιτριόλι την ώρα που μπαίνει στο γραφείο της από ερωτική αντίζηλο.

Πέρασαν κιόλας περίπου δύο χρόνια από τη μέρα που η Ιωάννα Παλιοσπύρου είδε τη ζωή της να αλλάζει ριζικά.

Δύο χρόνια που μάθαμε την Ιωάννα, που καταναλώνουμε τις ειδήσεις για αυτή την υπόθεση σχεδόν ηδονοβλεπτικά, ειδικά από τη στιγμή που την είδαμε να κυκλοφορεί με τη μάσκα πάνω από το πρόσωπό της.

Λέω ηδονοβλεπτικά, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που έλκεται από τον κιτρινισμό, από ιστορίες πόνου, από εξωτικά πράγματα που δε συμβαίνουν και όταν συμβαίνουν μένουν στην ιστορία, γίνονται ηθογραφία. Μην πάμε μακριά, ας δούμε τι συμβαίνει τους τελευταίους δύο τρεις μήνες στην Πάτρα. Ας θυμηθούμε ότι μεγαλώσαμε με ιστορίες για την Ελένη από το Κωσταλέξι και τη Σπυριδούλα που τη σιδέρωσαν. Σε αυτές τις ιστορίες από την κόλαση ήρθε μέσα στην πανδημία, το 2020, να προστεθεί η ιστορία της Ιωάννας, που της επιτέθηκαν με βιτριόλι.

Και χτες ήρθε η ώρα που το θύμα αυτής της αδιανόητης βίας, η Ιωάννα, θα έδειχνε το πρόσωπό της στην τηλεόραση, στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη. Στηθήκαμε στην τηλεόραση ηδονοβλεπτικά για να δούμε την αποκάλυψη, να μάθουμε τι υπάρχει κάτω από τη μάσκα.

Η αποκάλυψη έγινε με ενσυναίσθηση, αλήθεια και γενναιότητα. Με αστείρευτη δύναμη, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Μία γυναίκα υπερβατική που πέρασε την ασύλληπτη φρίκη και όμως, στάθηκε μπροστά στην τηλεόραση «γυμνή» για να θυμίσει ανθρώπινες αξίες -που μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ξεχνάμε- που καθρεφτίστηκαν στο καθαρό της βλέμμα, κάνοντάς μας να θαυμάσουμε το πώς σκέφτεται, το πώς ζει, το πώς οριοθετείται σε αυτή την άδικη καθημερινότητα.

«Γύρνα εκεί που έκλαψες, χαμογέλα και άλλαξε την ιστορία». Αυτό είπε την ώρα της συνέντευξης μπροστά στο ασανσέρ που δέχτηκε την επίθεση. Χωρίς κλάψα, χωρίς θυματοποίηση, αλλά με θέληση για ζωή, δύναμη ψυχής και καλοσύνη.

Μείναμε με το στόμα ανοιχτό με αυτή τη σπάνια νοοτροπία που έχει, το καύσιμο για να πάρει αυτή την απόφαση και να εκτεθεί. Αυτό το σθένος ψυχής που την κάνει να ελέγχει πλήρως το αφήγημα της ζωής της σήμερα, με αυτό που ξεχωρίζει τους μεγάλους και σπουδαίους, όσους έχουν λόγο να επηρεάσουν.

Διάβαζα στο Twitter αργά, ότι άτομα σαν αυτή είναι ο ορισμός του ινφλουένσερ. Και με βρήκε απόλυτα σύμφωνο. Ειδικά την εποχή των ανθυποσελέμπριτι που έτυχε με κάποιον τρόπο η ζωή να τους ευνοήσει, η κοινωνία θα στραφεί στην Ιωάννα και θα την τιμήσει για το μέτρο, τη δύναμη, τη λάμψη της. Για το ότι δεν έμεινε αδρανής, για το ότι δε σπατάλησε τη δύναμή της χωρίς νόημα.

Διάβασα επίσης το τι εξυπηρετεί να μας δείξει το πρόσωπό της, γιατί έγινε έτσι σε μία εκπομπή και σκέφτομαι ότι κανένας μας δεν μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον που βίωσε μια τέτοια αδικία. Και αν όλο αυτό βοηθά εκείνη, καλά κάνει και το κάνει.

Ιωάννα Παλιοσπύρου. Λεπτή, ακέραιη, όμορφη. Μία γενναία γυναίκα, που έκανε τον φόβο της ελπίδα, βρήκε το κίνητρο να συνεχίσει, να ανατρέψει τα στερεότυπα, όλα με το κεφάλι ψηλά. Σεβασμός.