Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Jurgen Klopp και η σημασία της πίστης

Ο Jurgen Klopp, έκανε όσους γυρίζουν γύρω από τον πλανήτη Liverpool να πιστέψουν, γιατί εκείνος ξέρει πολύ καλά πως, όσο πιστεύεις, συνεχίζεις.

Καπέλο, φόρμα και ένα μπουφάν που συνήθως καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της. Έχουν προηγηθεί πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, πανηγυρισμοί, συνομιλίες, εντάσεις και κινήσεις που, σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος, υποδηλώνουν εξάντληση, κυρίως ψυχική.

Στη συνέχεια, ειδικά αν το παιχνίδι έχει λήξει με την Λίβερπουλ νικήτρια, πλησιάζει τους φίλους της ομάδας, σφίγγει τη γροθιά του, σημαδεύει το άπειρο και κάθε του χτύπημα, αποφέρει μία ανταποδοτική ιαχή. Η σύνδεση προπονητή-κόσμου στο ανώτατο στάδιο, στην κορυφή της πυραμίδας με τις επιτυχίες, εκεί όπου, τα αποτελέσματα, νικηφόρα ή άσχημα, δεν επηρεάζουν τη σχέση τους. Άλλωστε, αυτή βασίζεται σε ένα ταξίδι και για τον Jurgen Klopp, αυτή η μικροσκοπική λάμψη με τις καλές και κακές στιγμές στο χωροχρονικό συνεχές του ποδοσφαίρου, είναι το μόνο μετράει.

«Θα μπορούσα να είχα πάει στην Μπάγερν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια», δήλωσε το 2022. «Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τότε θα είχα κερδίσει περισσότερους τίτλους. Δεν το έκανα. Ο κόσμος δεν είναι γεμάτος νικητές. Είναι γεμάτος ανθρώπους που προσπαθούν. Έτσι κι εγώ προσπαθώ και κάποιες φορές μαζί και με τη βοήθεια άλλων κερδίζω. Είμαι καλά με αυτό. Όταν λέω ότι πρέπει να απολαμβάνεις το ταξίδι, το εννοώ».

Διάβασα πρόσφατα το εξής: «Ό,τι είναι αναπόφευκτο, μπορεί να είναι και ψυχικά αφόρητο. Ίσως είναι μια αλήθεια που αγγίζει πολλούς τομείς στη ζωή μας. Στην περίπτωση του Klopp, το αναπόφευκτο -η λήξη της συνεργασίας του με τη Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν δηλαδή- και ψυχική φθορά που προκαλεί, μάλλον θα λειτουργήσει υπέρ του. Η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει μόλις τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Άλλα όχι, ήρθε τώρα, όσο η ομάδα του βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο. Το έχει προβλέψει και αυτό. Με όση ενέργεια του έχει απομείνει, προσπαθεί να προκαλέσει μία ακόμα, από αυτές που μόνο εκείνος μπορεί να προκαλέσει, αναστάτωση, ένα τελευταίο ηλεκτροσόκ που θα τους κρατήσει όλους σε εγρήγορση μέχρι ο διαιτητής, στο τελευταίο του ματς στον πάγκο της Λίβερπουλ, σφυρίξει τη λήξη για να κατευθυνθεί με τη γροθιά του σφιγμένη στους οπαδούς για το γνωστό τους παιχνίδι.

Στο βίντεο για τον μελλοντικό αποχωρισμό, είπε μεταξύ άλλων: «Ξεμένω από ενέργεια. Δεν έχω πρόβλημα τώρα, προφανώς, το ήξερα ήδη από καιρό ότι θα πρέπει να το ανακοινώσω κάποια στιγμή, αλλά τώρα είμαι απολύτως καλά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά ξανά και ξανά και ξανά και ξανά.

Μετά από τα χρόνια που ήμασταν μαζί και μετά από τόσο χρόνο που περάσαμε μαζί και μετά από όλα όσα περάσαμε μαζί, ο σεβασμός μεγάλωσε για σένα, η αγάπη μεγάλωσε για σένα και το λιγότερο που σου οφείλω είναι η αλήθεια -και αυτή είναι η αλήθεια».

Μία ακόμη αλήθεια από αυτές που δεν έχουν ειπωθεί εφόσον η Λίβερπουλ διεκδικεί φέτος τέσσερα τρόπαια, είναι πως δε θα συμβεί απολύτως τίποτα αν δεν κερδίσει κανένα. Ακόμα και να κάνει το 4/4, η προσοχή που θα δώσει ο μέσος οπαδός των Reds στους πανηγυρισμούς θα είναι η ελάχιστη καθώς όλοι γνωρίζουν πως η επόμενη μέρα, θα είναι διαφορετική. Αυτή η χρονιά είναι του Klopp, άσχετα αν ο ίδιος δε θέλει να εξελιχθεί ως τέτοια. Και αυτό είναι το μεγαλύτερό του κατόρθωμα.

Κέρδισε τα πάντα, έχασε πολλά και πλέον, το μόνο που μετράει, είναι αυτή η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ πολλών και διαφορετικών οργανισμών με έναν και μόνο σκοπό: να περάσουν καλά στο ταξίδι. Τα τρόπαια, οι μεγάλες νίκες και τα ρεκόρ μοιάζουν συμπληρωματικά διότι, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν. Αρκεί να πιστεύεις.

Και ο Klopp, έκανε όσους γυρίζουν γύρω από τον πλανήτη Λίβερπουλ να πιστέψουν γιατί ξέρει πολύ καλά πως, όσο πιστεύεις, συνεχίζεις, είτε έχεις έναν Γερμανό στον πάγκο σου είτε έναν Ισπανό. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει ο περίεργος τύπος με το καπέλο, είναι αυτή: η δύναμη της πίστης. Ήταν ένα μέρος του DNA της Λίβερπουλ, πλέον είναι ο πυρήνας του.