OPINIONS

Κάνουμε τις πόλεις μας πιο όμορφες πατώντας απλά το κουμπί ‘remake’

Μία άποψη για το πώς οι πόλεις της Ελλάδας μπορούν να αλλάξουν όψη, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και όρεξη να δώσουν στα ιστορικά κτίρια αυτού του τόπου μια σύγχρονη μορφή.

Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο, Βερολίνο, Μπριζ, Λονδίνο. Μπορώ για ώρες να μιλώ για ευρωπαϊκές πόλεις τις οποίες έχω επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια και στις οποίες συναντώ την ίδια εικόνα. Κάποια από τα ιστορικά κτίρια των πόλεων αυτών καλυμμένα με σκαλωσιές, με πινακίδες να στέκουν περήφανα δίπλα τους δηλώνοντας πόσα χρήματα δαπανόνται για την ανακατασκευή των κτιρίων, για την αναπαλαίωσή τους ή για την ανακαίνισή τους. Συνήθως μάλιστα στο πλαίσιο κάποιου ευρύτερου προγράμματος ανάπλασης μιας συνοικίας ή ενός ιστορικού κέντρου.

Κι αυτές οι εικόνες με κάνουν κάθε φορά να αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι για μία χώρα να σεβαστεί την αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά; Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσουμε ότι το να δαπανάς κονδύλια για να δώσεις νέα πνοή σε ιστορικά κτίσματα της πόλης είναι ουσιαστικά μία επένδυση στον πολιτισμό και την ευημερία μιας πόλης;

Το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος ανακαίνισης, REMAKE, του MAKEDONIA PALACE. Μιλάμε για το ιστορικότερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κτίριο το οποίο έχει συνδεθεί με σημαίνουσες ημερομηνίες και πολύ σημαντικά γεγονότα της πόλης.

 

Συγκεκριμένα, πλέον, το ξενοδοχείο διαθέτει τρεις ανακαινισμένους ορόφους (6ος, 7ος και 8ος όροφος) που συνδυάζουν αρμονικά το σύγχρονο design με τη λιτή πολυτέλεια, χαρακτηριστικά αναπόσπαστα του DNA του ξενοδοχείου. Τα εκσυγχρονισμένα δωμάτια διαθέτουν κρεβάτια Coco-mat και ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου, resting-chair και laptop-table με το σύνολο των επίπλων να διαθέτει λιτές γραμμές, χρωματική ισορροπία και γεωμετρίες, καθώς επίσης και ζεστά, γήινα υλικά.

 

Τα πλήρως ανακαινισμένα μπάνια διαθέτουν σύγχρονες παροχές όπως θερμαινόμενο κεντρικό καθρέφτη, πλευρικό φωτιζόμενο μεγεθυντικό καθρέφτη, μπανιέρα, walk-in ντουζιέρα και shower-rainfall. Μερικά μόνο χαρακτηριστικά για να αντιληφθεί κανείς την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο ξενοδοχείο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017, με το ξενοδοχείο να αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά στα τέλη του 2016.

 

Ποιο είναι το θέμα εδώ; Ότι όπως και στα μεγαλύτερα θέματα ανάπλασης και υποδομών στη χώρα την τελευταία πενταετία, είναι απαραίτητη η ιδιωτική επένδυση. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, μπορούμε σίγουρα να αισιοδοξούμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένουν τα δεκάδες ιστορικά μνημεία αυτής της χώρας να βρεθεί ιδιωτική πρωτοβουλία. Η επένδυση του έργου REMAKE για το MAKEDONIA PALACE αναμένεται να ξεπεράσει τα 12.400.000€, καθιστώντας το έργο αυτό ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Το να ανακαινίζεις το MAKEDONIA PALACE δεν επιδρά απλά στις χιλιάδες κόσμου που το εμπιστεύεται κάθε μήνα για τη διαμονή του στην πόλη. Επιδρά ακόμα σημαντικότερα στη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που ζουν καθημερινά αυτό το ξενοδοχείο. Αλλάζει η εικόνα της πόλης, της παραλίας, του κέντρου της πόλης. Κι όσο θλιβερό είναι να βλέπεις ιστορικά κτίρια να εγκαταλείπονται και να ερημώνουν, τόσο υπέροχο είναι να βλέπεις αυτά τα ιστορικά κτίρια να ανανεώνονται, να ανακαινίζονται και να αποκτούν ξανά πνοή.

 

Ειδικά στο συγκεκριμένο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, το πιο όμορφο κομμάτι πλέον της πόλης εδώ και μερικά χρόνια, η ανακαίνιση του MAKEDONIA PALACE ολοκληρώνει την ανάπλαση μίας ολόκληρης γειτονιάς και δίνει έναυσμα για παρόμοιες ενέργειες στην υπόλοιπη πόλη. Το θέμα είναι ποιοι και πώς θα παραδειγματιστούν για να ξοδέψουν όχι απαραίτητα 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά όσα χρειάζεται κάθε ιστορικής σημασίας κτίριο για να ανακαινιστεί.

Παρατηρούμε στο κέντρο της Αθήνας πολλά αναπαλαιωμένα κτίρια να έχουν κρατήσει τον χαρακτήρα τους, να κοσμούν την πόλη και να φιλοξενούν τώρα επιχειρήσεις με το βλέμμα στο μέλλον. Bar, εστιατόρια, πολυκαταστήματα και ξενοδοχεία βρίσκουν καταφύγιο σε πανέμορφα κτίρια της πόλης, με την ευθύνη ανακατασκευής να βαραίνει και πάλι τους ιδιώτες.

 

Το REMAKE project του MAKEDONIA PALACE είναι άλλη μία απόδειξη ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη που θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας αλλά και ο θεματοφύλακας όχι απλά της οικονομίας μας αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η δεύτερη και τελική φάση του προγράμματος ανακαίνισης του MAKEDONIA PALACE, REMAKE, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση των απομεινάντων ορόφων (από τον πρώτο έως τον πέμπτο), των υπόλοιπων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς επίσης και όλων των εξωτερικών όψεων του ξενοδοχείου.

Το Oneman είναι κοντά σε αυτή την πρωτοβουλία όπως και σε κάθε πρωτοβουλία που σέβεται την ιστορία των κτιρίων και δίνει στις πόλεις μας την όψη που θέλουμε να έχουν.