Eurokinnisi/Κωνσταντίνος Μπαντούνας
OPINIONS

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο Έλληνας αθλητής που έχουμε ανάγκη

Ο μπασκετμπολίστας του Ιωνικού έκανε το αυτονόητο, το οποίο δυστυχώς στη χώρα μας σπανίζει: Πήρε ξεκάθαρη θέση όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις για το ζήτημα των ημερών.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είναι ένας αθλητής που στα 38 του έχει να επιδείξει μια πολύ γεμάτη καριέρα. Στο βιογραφικό του συναντάμε τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την Μπαρτσελόνα(!), την ΑΕΚ, μετάλλια με τις μικρές εθνικές και συμμετοχές στην εθνική αντρών. Συνεπής σκόρερ, ψηλός που ξέρει μπάσκετ, δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, ακόμη και σε αυτή την προχωρημένη μπασκετικά ηλικία.

Θα μπορούσε με λίγα λόγια, να παίζει το μπασκετάκι του, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, να παίρνει τα λεφτά του και να πηγαίνει σπίτι του χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει γύρω του. Όπως, κακά τα ψέμματα, κάνουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του σε όλα τα αθλήματα σε αυτή τη χώρα.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης όμως επέλεξε τον άλλο δρόμο. Όταν για κάποιο λόγο που μόνο εκείνοι ξέρουν, οι διαιτητές ζήτησαν να κατέβει το πανό διαμαρτυρίας των φίλων του Ιωνικού για την τραγωδία στα Τέμπη, το οποίο έγραφε «Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, αλλά ούτε και ατύχημα, την κρατική δολοφονία βαφτίσατε δυστύχημα. Τέμπη 1/3/23 Θύρα 3», ο αρχηγός της ομάδας έκανε ένα βήμα μπροστά.

Πήγε στην εξέδρα και ζήτησε από τον κόσμο να μην το κατεβάσει, εξηγώντας ότι «όφειλε να στηρίξει την κίνηση ως ένδειξη πένθους προς τα θύματα». Με λίγα λόγια, έκανε απλά το αυτονόητο, το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Πήρε θέση, έβγαλε μία αντίδραση και δεν περιορίστηκε απλά σε κλισέ δηλώσεις και ευχολόγια.

Αυτό που κάθε αθλητής με προσωπικότητα, επιρροή και ακροατήριο, οφείλει να πράττει σε ανάλογες περιστάσεις. Καλώς ή κακώς, οι αθλητές των δημοφιλών σπορ, χτίζουν άκοπα ένα σεβαστό κοινό που τους ακολουθεί, τους ακούει και τους θαυμάζει και αυτόματα αποκτούν την ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους. Δεν πρέπει απλά να αποφεύγουν να δίνουν το κακό παράδειγμα, πρέπει να γίνονται εκείνοι το καλό παράδειγμα.

Στις ΗΠΑ, οι συνάδελφοί τους είναι πολύ συχνά στην πρώτη γραμμή των κινημάτων. Από τον Colin Kaepernick που γονάτιζε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, μέχρι την απεργία των παικτών του NBA μετά τη δολοφονία του George Floyd και το κίνημα του Black Lives Matter, οι αθλητές προσπαθούν να αγνοήσουν το shut up and dribble που κατά καιρούς ακούγεται και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την αλλαγή.

Στα μέρη μας, δυστυχώς αυτό το βλέπουμε πολύ σπάνια και οι λίγοι που το τολμούν, αποτελούν κάτι σαν μουσειακό έκθεμα. Ευθύνη έχουμε και οι δημοσιογράφοι, αφού στις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών των γηπέδων, σπάνια θίγονται κοινωνικά θέματα. Μας νοιάζει μόνο το επόμενο παιχνίδι, η προετοιμασία, τα πρωταθλήματα, το κλίμα στα αποδυτήρια και τα λοιπά τετριμμένα. Τους αντιμετωπίζουμε κι εμείς απλά σαν αθλητές και ξεχνάμε τη δύναμη και την επιρροή που μπορούν να έχουν προσωπικότητες με τόση δημοφιλία.

Μακάρι λοιπόν όλο και περισσότεροι αθλητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Να μιλήσουν, αλλά κυρίως να δείξουν με πράξεις ότι δε ζουν στη δική τους φούσκα. Αφουγκράζονται τι γίνεται στην κοινωνία και είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτά που δεν τους αρέσουν και να αποτελέσουν παράδειγμα, κυρίως για τη νέα γενιά.

Και να είναι σίγουροι, ότι περισσότεροι θα τους θυμούνται για αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως του Λουκά, παρά για κάποιο μεγάλο τρίποντο.