ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Ναι, αλλά οι λαμαρίνες στα Εξάρχεια είναι ακόμα ασφαλείς

Ακόμη ένα επεισόδιο της τυφλής οπαδικής βίας με θύμα έναν 29χρονο, γράφτηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτω από τη μύτη της ελληνικής αστυνομίας.

Να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Το θέμα της οπαδικής βίας δεν πρόκειται να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν πρόκειται άλλωστε για ζήτημα καθαρά αθλητικό, αλλά αγγίζει πιο βαθιά κομμάτια της κοινωνίας.

Εκτός αν πιστεύει κανείς πως οι φασίστες Κροάτες με τα ξυρισμένα κεφάλια που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα για να φτάσουν μέχρι την Αγία Σοφία το βράδυ της Δευτέρας, λατρεύουν την ομάδα τους και αγαπάνε τον αθλητισμό. Τη βία λατρεύουν, το ξύλο, τα τρεξίματα και τις παιδικές χουλιγκανικές περηφάνιες, όπως και τα εν Ελλάδι αδέρφια τους που τους βοήθησαν. Κάθε ομάδα έχει τους δικούς της αλήτες μέσα στις τάξεις της και δυστυχώς, σπάνια κάνει κάτι γι’ αυτό.

Την πρώτη ευθύνη λοιπόν, την έχουν προφανώς οι φυσικοί αυτουργοί. Δεν μπορείς όμως να περιμένεις ότι άνθρωποι βαθιά άρρωστοι θα αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Η αντιμετώπιση και η εξεύρεση λύσης απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και σχέδιο.

Αυτό που μπορείς να περιμένεις όμως, είναι τουλάχιστον η ελληνική αστυνομία να κάνει για μια φορά τη δουλειά της. Η οποία δεν είναι ούτε να φυλάει τις λαμαρίνες και τα πάρκα στο κέντρο της Αθήνας, ούτε να κυνηγάει τον κόσμο στις πορείες ή όταν κρατάει πανό που ενοχλούν.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, ανήκε στη λίστα υψηλής επικινδυνότητας της UEFA, η οποία απαγόρευσε τη μετακίνηση των οπαδών. Οι πληροφορίες για έλευση των χούλιγκαν είχαν αρχίσει να διαρρέονται από το Σαββατοκύριακο, ενώ τα βίντεο με την αυτοκινητοπομπή ανέβαιναν στα social media από νωρίς τη Δευτέρα.

Κι όμως, η αστυνομία τους έθεσε υπό διακριτική παρακολούθηση(!) όπως μας ενημέρωσε στην ανακοίνωσή της, τους άφησε να πάρουν τον ηλεκτρικό με καδρόνια στα χέρια και να φτάσουν ανενόχλητοι στο ραντεβού τους. Ο τραγικός απολογισμός: Ένας νεκρός, άλλο ένα ανήλικο κορίτσι βαριά τραυματισμένο και πολλοί ακόμη τραυματίες.

Θα ακολουθήσουν μεγάλα λόγια, απολογισμοί, υποσχέσεις, η κοινωνία θα παρακολουθήσει μουδιασμένη και στη συνέχεια θα ξεχάσουμε. Μέχρι την επόμενη φορά. Όπως συνέβη και με τον Άλκη Καμπανό, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στο παρελθόν.

Κι οι ελληνικές αρχές, θα τρέξουν να στείλουν πίσω στις χώρες τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα της χώρας μας, αλλά όταν έρθουν ξανά ξένοι χούλιγκανς, θα τους παρακολουθήσουν διακριτικά να φτάνουν μέχρι το κέντρο της πόλης και να σκοτώνουν.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις υποκρισίες και ας αποφύγουμε τα μεγάλα λόγια. Ξέρουμε όλοι, ότι όπως δεν ήταν πρώτη φορά, έτσι δε θα είναι και η τελευταία.