Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης πάντα είχε μία δικαιολογία για όλα

Η Νέα Σμύρνη έγινε το επίκεντρο των εξελίξεων την Κυριακή 7/3, όταν άνδρες της ΕΛΑΣ μπήκαν με τις μηχανές στην πλατεία, όπου έπαιζαν παιδιά, για να μοιράσουν κλήσεις για συγχρωτισμό. Έναν χρόνο απλά παρακολουθούσαν το «φαινόμενο». Και η αστυνομία, αλλά και ο Δήμος που είχε μια δικαιολογία για όλα.

Συγκριτικά με όσα συμβαίνουν διαπλανητικώς, σε επίπεδο lockdown μετά την εμφάνιση του Covid-19 στη ζωή μας, στην Ελλάδα έχουμε κάνει ζωή χαρισάμενη.

Ως λαός, που θα συμφωνείς ότι δεν ανήκουμε στους πιο υπάκουους (έχουμε ένα θέμα με την αμφισβήτηση των όποιων κανονισμών εφαρμόζονται -μάλλον γιατί το σύστημα μας έχει απογοητεύσει αναρίθμητες φορές), εν καιρώ πανδημίας δοκιμάζουμε καθημερινά τα όρια του τι μπορούμε να κάνουμε -και τι όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που παρ’ ότι ζω στη Νέα Σμύρνη, αποφεύγω να πηγαίνω στην Πλατεία, γιατί ξέρω τι θα αντικρίσω. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα καταφέρω να το διαχειριστώ. Βλέπεις, από το πρώτο lockdown, επειδή πηγαίνω στη δουλειά -όπου προφανώς τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είμαι μέσα στο σπίτι μου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, απόλυτα βέβαιη πως είμαι και υγιής- ζω το προσωπικό μου Κωσταλέξι.

Δηλαδή, έχω υποβάλει τον εαυτό μου στη διαδικασία των πλέον απαραίτητων συναναστροφών, από απόσταση, φοβούμενη μην τυχόν έχω τον ιό -και δεν το ξέρω γιατί δεν έχω συμπτώματα- και τον μεταδώσω σε ανθρώπους που ενδεχομένως να μην τον «αντέξουν». Θα μου πεις, δική μου απόφαση είναι αυτή, δε θα την πληρώσουν άλλοι. Θα σου πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο. Θα μου επιτρέψεις ωστόσο, να προσθέσω ότι αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες των οικογενειών που έχουν παιδιά. Αυτό που δε θα δεχθώ ποτέ είναι η εικόνα δέκα γονέων, να κάθονται κολλητά ο ένας στον άλλον, χωρίς μάσκες, ενόσω παίζουν τα παιδιά τους. Στο μυαλό μου, σε αυτήν την επικίνδυνη για όλους περίοδο, θα ήταν χρήσιμο να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και έτσι οι πέντε παρέες γονέων να είναι δύο. Ό,τι δηλαδή, συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό ωστόσο, είναι κάτι που δε συμβαίνει όπου υπάρχει πλατεία σε αυτήν τη χώρα. Και εκείνη της Νέας Σμύρνης δεν έγινε η εξαίρεση του κανόνα. Τουναντίον.

Από την αρχή της πανδημίας υπήρχαν καθημερινά πληρώματα της αστυνομίας -περιπολικά ή μηχανές- στην πλατεία. Περιμετρικά. Ποτέ δεν μπήκαν μέσα στην πλατεία, μολονότι μπορούσαν να δουν ξεκάθαρα ότι γινόταν λαϊκό προσκύνημα, ειδικά τις ημέρες που είχε ήλιο. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν μπήκαν και στις εκκλησίες όπου μπορούσαν να δουν ότι μέσα έχει κόσμο. Προφανώς, όχι από επιλογή, αλλά από εντολή παρακολουθούσαν από κοντά όσα συνέβαιναν, με αποκορύφωμα όσα έγιναν ανήμερα των Φώτων.  Και πάλι η Αγία Φωτεινή, της Νέας Σμύρνης δεν μπήκε στις εξαιρέσεις του κανόνα.

Πίσω στην πλατεία της Νέας Σμύρνη, ποτέ δεν είδα κάποιον αστυνομικό να πλησιάζει παρέα που δεν τιμούσε ακριβώς τα μέτρα για σύσταση. Και ξαφνικά, την Κυριακή 7/3 έγινε επέμβαση, με μηχανές της ΔΙΑΣ να μπαίνουν με ταχύτητα σε μια πεζοδρομημένη περιοχή, όπου εκείνη την ώρα έπαιζαν δεκάδες παιδιά. Εικάζω ότι δεν επρόκειτο για πρωτοβουλία των πληρωμάτων, αλλά για εντολή -γιατί αν ήταν πρωτοβουλία θα έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα πιο σοβαρό θέμα από αυτό που έχει προκύψει. Επίσης, φαίνεται η εντολή να μην είχε την παραμικρή σχέση με συστάσεις -ή την ουσία της προφύλαξης των πολιτών-, αλλά με πρόστιμα και μηδενική ανοχή στην όποια αντίδραση.

Το βέβαιο είναι ότι υπήρχαν παραβάσεις των κανονισμών. Επίσης, βέβαιο είναι ότι όταν για ένα χρόνο δεν έχεις ασχοληθεί παρά ελάχιστα με όσα συμβαίνουν και δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες, όταν δεν έχεις επενδύσει δευτερόλεπτο στην ενημέρωση και τις συστάσεις, δεν μπορείς να εμφανίζεσαι μια μέρα και να εξαντλείς την αυστηρότητα. Αν με ρωτάς, ο υπερβάλλον ζήλος αυτών που επελέγησαν να φέρουν εις πέρας την -φτωχά οργανωμένη και εκτελεσμένη- αποστολή, ξεγυμνώνει όλα όσα πήγαν λάθος εδώ και ένα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, κανένα παιδί δεν αξίζει να βλέπει όσα είδαν αυτά που ήταν στη Νέα Σμύρνη το μεσημέρι της Κυριακής 7/3. Όπως κανένας ενήλικας δεν πρέπει να υπόκειται σε ακραία βία, ενώ δεν τίθεται καν θέμα καταστολής ποινικής υφής. Έχω δε, να προσθέσω ότι η αστυνομία μπήκε για να κόψει κλήσεις και στο Άλσος.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, για να νιώσουμε όσοι ζούμε στην περιοχή πως κάτι έχει γίνει πάρα πολύ λάθος, εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος της πόλης ένα απέραντο τίποτα.

Δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην, γιατί στα χρόνια που είναι ο Σταύρος Τζουλάκης ανώτατος άρχοντας αυτού του δήμου έχει επιδείξει πολλάκις αδυναμίες, στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών του, σε διάφορα επίπεδα. Από την άκρατη επιθυμία του να μας οδηγήσει όλους να παρκάρουμε στο ιδιωτικό πάρκινγκ της πλατείας (με τοποθέτηση αναρίθμητων πορτοκαλί πλαστικών «κολονακίων» παντού -λες και τα είχε πάρει χονδρική και κάπου έπρεπε να τα βάλει) και την τοποθέτηση κιγκλιδώματος, σε ράμπα για αμαξίδια που κάνει απαγορευτική τη διέλευση σε αυτούς που την έχουν ανάγκη έως πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Που δεν είναι της παρούσης.

Σε τηλεφωνική εμφάνιση του κ. Τζουλάκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open TV είπε τα εξής: «Βγάλαμε μια ανακοίνωση του Δήμου. Καταδικάζουμε τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Οι εικόνες που είδαμε στην πλατεία, δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την αστυνομία. Οι σκηνές αστυνομικής βίας μια Κυριακή μεσημέρι είναι ένα τραύμα στην ψυχή της Νέας Σμύρνης. Δεν έχω βγάλει άκρη, γιατί δεν ήμουν εκεί. Άλλα λέει η αστυνομία -μίλησα με τον διοικητή της ομάδας ΔΙΑΣ και με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά οι πολίτες λένε άλλα».

Υπήρχε πορεία κουκουλοφόρων, το μεσημέρι στην πλατεία; «Δεν το ξέρω». Η αστυνομία λέει πως δέχθηκε επίθεση από 30 κουκουλοφόρους. Υπήρχε πορεία; «Όχι δεν είχαμε πορεία. Δεν έχω πληροφόρηση για πορεία κουκουλοφόρων. Η πορεία έγινε μετά τα επεισόδια. Από τα videos που είδα, πιστεύω ότι η αστυνομία δε διαχειρίστηκε σωστά το θέμα. Για αυτό διατάχθηκε ΕΔΕ. Μπορεί να προκλήθηκε από τους Δημότες, αλλά αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας: να κρατάει την ψυχραιμία της. Δεν μπορεί με το παραμικρό να δέρνει τον κόσμο και μάλιστα, μικρά παιδιά. Δεν έχω δει κουκουλοφόρους στην πλατεία, ούτε στην πορεία που έγινε μετά τα επεισόδια, ήταν κουκουλοφόροι». Παρεμπιπτόντως, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης, για να διαλύσουν την πορεία.

Τα ίδια (ακριβώς τα ίδια και απαράλλαχτα -που σημαίνει ότι διάβαζε έτοιμο κείμενο) είπε και στην εκπομπή της ΕΡΤ, όπου επίσης βγήκε τηλεφωνικά. Για αρχή, διάβασε την ανακοίνωση που εκδόθηκε -αρκετές είναι η αλήθεια- ώρες, μετά το συμβάν. Ο τίτλος ήταν «Καταδικαστέα η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Το περιεχόμενο τώρα, ήταν το εξής: «Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα στην Πλατεία δεν τιμούν ούτε την πόλη μας, ούτε τους πολίτες, ούτε την Αστυνομία. Είναι δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα έχουν κουράσει τον καθένα. Η συνύπαρξη στον δημόσιο χώρο είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, αλλά και οι κανόνες δημόσιας υγείας πρέπει να τηρούνται από όλους για να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η υπομονή όλων μας δοκιμάζεται καθημερινά, κοινός στόχος να ξεπεράσουμε την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες».

Ακολούθως, ο κ. Τζουλάκης είπε ό,τι και στο Open TV. Aν πατήσεις το play θα το διαπιστώσεις κι εσύ. Η μόνη προσθήκη που έκανε αφορούσε το ότι δεν είχε δει video με τους πολίτες να επιτίθενται στην αστυνομία «ενώ έχει δει πολλά στα οποία οι αστυνομικοί δέρνουν τους πολίτες». Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο τελευταίος του είπε πως δεν τηρούνται τα μέτρα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κάτι που όντως συμβαίνει. Αλλά από αυτό έως την ακραία βία, υπάρχει μια τεράστια απόσταση και ουδείς ασχολήθηκε με όσα υπάρχουν στη μέση. Δεν εμφανίστηκε ποτέ κλιμάκιο του Δήμου ή άλλοι να τσεκάρουν όσα συμβαίνουν – και τις όποιες παραβάσεις σε επίπεδο συγχρωτισμού.

Ο κ. Τζουλάκης είπε πως η Νέα Σμύρνη είναι ένας από τους δήμους που δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Εδώ θα σου ορκιστώ ότι έχω φάει κλήση από το Δήμο, τον καιρό που δεν υπάρχει δημοτική Αστυνομία. How about that?

Ο κ. Τζουλάκης συνέχισε λέγοντας ότι «κανείς υπάλληλος του Δήμου δεν μπορεί να κάνει παρατηρήσεις στους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα. Δεν μπορεί να το κάνει η αστυνομία; Θα το κάνει υπάλληλος του Δήμου;». Υπάλληλοι του Δήμου ωστόσο, συνήθιζαν να βγαίνουν για περιπολίες Σάββατο βράδυ, τους παλιούς καλούς καιρούς που δεν υπήρχε Covid-19, με τη μεζούρα στο χέρι, για να μετρούν αν τα τραπεζοκαθίσματα είναι ή όχι στον προβλεπόμενο χώρο. Και μάλλον δε χρειάζεται να σου πω τι βγάζει ο Δήμος από τα τραπεζοκαθίσματα. Αρκεί να σκεφτείς πως όλη η πλατεία είναι γεμάτη τραπέζια και καρέκλες που γεμίζουν (πολλές φορές μέσα στην ημέρα) ένα φυσιολογικό σαββατοκύριακο. Υγεία να υπάρχει.

ΥΓ: Για την Τρίτη 9/3 στις 18.30 έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στην πλατεία. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον τι άλλο θα έχει να πει ο κ. Τζουλάκης και η Αστυνομία, καθώς δεδομένα ο συγχρωτισμός θα κάνει πάρτι, για λόγο που μάλλον δε φταίνε οι πολίτες. Εκτός και αν έχεις διαβάσει μόνο όσα είχε να πει η αστυνομία (παραπέμφθηκαν 11 συλληφθέντες, για πέντε αδικήματα -μεταξύ τους και ο νεαρός πρωταγωνιστής του ανατριχιαστικού video) και δεν έχεις δει την παραμικρή εικόνα εξ όσων πραγματικά συνέβησαν.