Eurokinissi
ΠΟΛΗ

Ο φωτισμός της Ακρόπολης είναι ένας πετυχημένος αντιπερισπασμός

Προσπάθησα να νιώσω μίσος και ειρωνεία ή να πάω στην απέναντι πλευρά και να αποθεώσω το νέο φωτισμό της Ακρόπολης. Δεν κατάφερα τίποτα από τα δυο. Έλα να νιώσουμε μόνοι στην ουδέτερη ζώνη.

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως ναι, ήταν ‘μεγαλειώδης’ ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, προσφορά επώνυμου ιδρύματος των Αθηνών. Στην πραγματικότητα είναι ένας μεγαλειώδης αντιπερισπασμός της προσοχής από τα τρομακτικά προβλήματα της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Εργασίας, της Υγείας που θα βιώνουμε τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς.

Υπέροχοι φωτισμοί

Πάμε να δούμε ορισμένα πανέμορφα κτίρια, μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες που φωτίστηκαν με πανέμορφα χρώματα μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η Πύλη Του Βραδεμβούργου στην Γερμανία φωταγωγείται με αφορμή το ετήσιο Φεστιβαλ του Φωτός. 10 Σεπτεμβριου 2020 / AP Images / Paul Zinken
Η Πύλη Του Βραδεμβούργου στην Γερμανία φωταγωγείται με αφορμή το ετήσιο Φεστιβαλ του Φωτός. 10 Σεπτεμβριου 2020

H γέφυρα της Νέας Υόρκης φωταγωγείται στα χρώματα της transgender σημαίας, με αφορμή τα 50 χρόνια του LGBTQ Pride. 26 Ιουνίου 2020. / AP Images / Aρχείο Andrew Cuomo

Το δημαρχείο της Καλιφόρνια φωταγωγείται για να τιμήσει τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. / Ap Images / Mark Terill
Το δημαρχείο της Καλιφόρνια φωταγωγείται για να τιμήσει τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως οι παραπάνω φωτισμοί είναι πανέμορφοι. Αναδεικνύουν το σχήμα του δημαρχείου της Καλιφόρνια με ένα χρώμα που ‘χαϊδεύει’ και δεν κουράζει τα μάτια και ενδεχομένως προσπαθεί να μας πείσει πως το μέλλον των γιατρών που μάχονται κόντρα στον κορονοϊό στην Καλιφόρνια (μια από τις πιο σκληρά πληγείσες πολιτείες) θα είναι γαλανό σαν τον βυθό που κολουμπούσε η ‘Μικρή Γοργόνα’.

Από την άλλη, και το pride-friendly χρώμα της γέφυρας της Νέας Υόρκης προσπάθησε σκληρά να μας πείσει πως η διαφορετικότητα στην Αμερική είναι τόσο αποδεκτή που χρωματίζει τα πιο κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου της. Όσο για την ‘ζούγκλα’ στην πρόσοψη της Πύλης του Βραδεμβούργου, αυτή ενδεχομένως και να συμβολίζει τις δυνατότητες συνεννόησης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις μεταξύ τους συνομιλίες για τα προγράμματα διάσωσης και ανόρθωσης των οικονομιών από τον κορονοϊό, στον πρόλογο μιας ακόμα οικονομικής κρίσης.

Η πανέμορφη, πλανεύτρα Ακρόπολη

EUROKINISSI
Ū䞫�ᱯ�󧲠�흯��⦆�j񼰯맲 𡱯� �б񯵠�ħ쯪񡴟Რʡ�� ӡꥫ롱ﰯ� ꡩ �б���񩡪ﵠ̧�ᪧ (EUROKINISSI/ ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Ήθελα πάρα πολύ να ξυπνήσω σήμερα το πρωί και να γράψω πώς ο φωτισμός της Ακρόπολης με αυτούς τους προβολείς, μου θυμίζει λίγο την μεγαλεπίβολη αισθητική του ‘Μπράβο’ της Ρούλας Κορομηλά, όταν έκανε έκτακτο επεισόδιο από την Ερμούπολη της Σύρου, τότε που αν θυμάμαι καλά η ίδια είχε τραγουδήσει και το ‘Σαν Ηφαίστειο Ξυπνά’ σε ένα καραόκε γεμάτο κατάνυξη και μυστικισμό. Δεν έχω την αντοχή να το γράψω στα social media μου και με εντυπωσιάζουν ήδη όσοι έχουν το σθένος να μιλούν γι’ αυτό το επιβλητικό light show. Νομίζω παρ’όλα αυτά, πως υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα εκεί έξω, που καμουφλάρονται ιδανικά από τα έντονα φώτα, ώστε να διατηρούν επίμονα το δικό τους σκοτάδι.

Ωδή στους αντιπερισπασμούς

Την ίδια στιγμή που η Ακρόπολη φωτίζεται και οι κυβερνώντες βγάζουν επαινετικούς λόγους γι’ αυτό το γεγονός, περισσότερα από 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη και η Παιδεία βρίσκεται σε μαι διαρκή εποχή κατάθλιψης, καθώς η νέα σχολική σεζόν φαίνεται πως σχεδιάστηκε ‘στο πόδι’, χωρίς να έχουν προβλεφθεί μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών, χωρίς να υπάρχει ενισχυμένο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και ενισχυμένη δύναμη καθηγητών, σε μια τρομακτικά δύσκολη υγειονομική και κοινωνική συγκυρία κυρίως για την Αττική, αλλά και για το σύνολο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πολιτικά πρόσωπα κουνούν το δάκτυλο στους μαθητές, λέγοντας τους ‘από εδώ και στο εξής τηλεργασία, τέλος οι καταλήψεις, αλλιώς μένετε από απουσίες‘. Η λογική πάει περίπατο και η εκπαίδευση μπαίνει στα στενά όρια της πειθαρχίας και της επιβολής τιμωριών, οι μαθητές μένουν μετέωροι ανάμεσα σε μπερδεμένες φωνές του Υπουργείου Παιδείας και κάθε λογής ‘ψεκασμένους’ τυχοδιώκτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή. Όσο για την κατάσταση στον πολιτισμό με σχεδόν το 90% των καλλιτεχνών σε παρατεταμένη ανεργία και για την υγεία, με σταθερές, τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία, σας παρακαλώ πολύ, μην γίνεστε party poopers. Μόνο κοιτάξτε ψηλά.

EUROKINISSI

Νιώθετε λίγο καλύτερα; Μια αγαλλίαση πλημμυρίζει το μέσα σας; Κάποιοι ήδη το ταυτίζουν με ροκ συναυλία, με καζίνο του Las Vegas, κάποιοι θαμπώνονται ακόμα από την ομορφιά του φωτός και νιώθουν γνήσιοι απόγονοι του Περικλέους. Εγώ θα αναθεωρήσω την παραπάνω παρομοίωσή μου. Είναι τόσο εντυπωσιακός ο φωτισμός της Ακρόπολης, που σχεδόν σε κάνει να ξεχνάς πως ζεις στην Ελλάδα του 2020. Όχι, μπράβο.