OPINIONS

Olympus Hills 90210: Γιατί ο Όλυμπος ήταν μεγαλύτερο κρεβάτι από το Beverly

Ο κωδικός 90210 πρέπει να αλλάξει άμεσα χώρα και να αποδοθεί στο ιερό βουνό του Ολύμπου και το Ελληνικό δωδεκάθεο

Ο Dylan τα έφτιαξε με την Kelly αλλά υπήρχε και η Valerie που την ήθελε ο Brandon, ο οποίος έφτυνε την Άντρεα, η οποία δεν πήγαινε και πολύ την Brenda, η οποία το έπαιζε φίλη στην Donna, η οποία τα είχε με τον Steve. Σιγά τα αυγά. Πολύ πριν πατήσει άνθρωπος το πόδι του στην Καλιφόρνια, οι Θεοί του Ολύμπου είχαν στήσει το δικό τους τεράστιο κρεβάτι. Κάπου εκεί στην Πιερία.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε την χιουμοριστική διάθεση του κειμένου ώστε να αποφύγουμε να βρούμε μαχαιρωμένα αμνοερίφια κάτω από την εταιρία, δέηση στον Θεό Άρη να κατεδαφίσει τα γραφεία μας. Μα το Δία ο Όλυμπος, την περίοδο που βασίλευαν εκεί οι Θεοί, ήταν πιο ερωτικά μπερδεμένος και από τη ζωή του Hank Moody και του Henry Chinaski μαζί.

Το οξύμωρο με τις παρθένες

Διαβάζοντας την Μυθολογία μας, διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά ότι ο Όλυμπος ήταν ένας ταπεινός και σεμνός τόπος, όπου ζούσε μια κλασική ελληνική οικογένεια. Οι περισσότερες γυναίκες Θεότητες ήταν παρθένες. Εστία, Αθηνά και Άρτεμις υποτίθεται ότι δεν είχαν ποτέ ερωτικές περιπέτειες.

Όταν όμως πάρεις χαμπάρι πόσα παιδιά έχουν προκύψει από κάθε πιθανό συνδυασμό και ερωτική σχέση αδερφών με αδερφές, παιδιών με γονείς και ούτω καθεξής, συνειδητοποιείς ότι αποκλείεται τα πράγματα να ήταν τόσο αθώα στο βουνό των Θεών.

Αντιθέτως, οι ερωτικές τους περιπτύξεις αλλά και η συμπεριφορά των Θεών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κλειστή κοινότητα του Ολύμπου ήταν πέρα για πέρα ελληνική και κουτσομπολίστικη. Ακόμα και οι παρθένες της ιστορίας προκαλούσαν τόσες ίντριγκες και τόσους ανεκπλήρωτους έρωτες που μάλλον ήταν πιο δολοπλόκες και δαιμόνιες και από την ξεδιάντροπη Αφροδίτη.

Πώς όμως συμπεριφέρονταν ξεχωριστά ο κάθε Θεός του Ολύμπου, προσθέτοντας στην πλοκή του Olympus Hills 90210;

Δίας ο κλασικός άντρας

Κυρίαρχος, γκρινιάρης, θρασύς και γνήσιος κυνηγός, ο Δίας αποτελεί το κοντινότερο παράδειγμα του κλασικού Έλληνα άντρα. Είχε στην αρχή μια γυναίκα, την Μήτιδα, Θεά της γνώσης. Κάποιος τώρα του είπε ότι δεν θα του βγει σε καλό η σχέση και την τερμάτισε. Καταπίνοντας την Μήτιδα. Το προσπερνάμε αυτό. Ύστερα και πριν δεσμευθεί με την – αδερφή του, να τα λέμε αυτά – Ήρα, τσιλιμπούρδισε αρκετά σκορπώντας παιδιά (Ήβη, Ειλείθυια, Άρης και μάλλον ο Ήφαιστος) δεξιά κι αριστερά. Ε μετά παντρεύτηκε την αδερφή του και ησύχασε λίγο γιατί έτρωγε παντόφλα. Ζηλιάρα η Ήρα, να τα λέμε κι αυτά.
 

Άρτεμις η επίμονη παρθένα

Τι ζητάει ένα κοριτσάκι σαν πρώτο δώρο από τον μπαμπά της; Μια κούκλα. Τι ζήτησε η Άρτεμις από τον Δία; Να μείνει αιώνια αγνή και παρθένα. Επαναλαμβάνω. Το ζήτησε από τον πατέρα της. Τι τα ταίζαν τα παιδιά εκεί στον Όλυμπο; Τι εκπομπές έβλεπαν; Εδώ την είδε κάποτε ο Ακταίωνας (τι όνομα Θεοί) γυμνή κι εκείνη τον μεταμόρφωσε σε ελάφι για να τον κατασπαράξουν 50 σκυλιά. Μόνο και μόνο επειδή την είδε γυμνή. Και σαν να μην έφτανε που αυτή ήθελε να μείνει αγνή, τα έβαζε και με όσες είχαν ερωτικές σχέσεις. Σκότωσε την Αριάδνη, τον Ωρίονα και διάφορους άλλους. Μόνο με τον Ιππόλυτο ζούσε έναν πλατωνικό έρωτα, ο οποίος όμως δεν έφτασε ποτέ στο κρεβάτι. Ο Ιππόλυτος απλά την λάτρευε. Καλός κουραμπιές κι αυτός.
 

Ήφαιστος ο κερατάς

Τίμιος, δουλευταράς αλλά άσχημος, ο Ήφαιστος έριξε τα δίχτυα του πολλές φορές στις γυναίκες Θεούς αλλά δεν είχε και μεγάλη επιτυχία. Η Ήρα του έκανε προξενιό με την Αφροδίτη την οποία και παντρεύτηκε. Ωραία γυναίκα διάλεξε ο Ήφαιστος. Η Αφροδίτη τον κεράτωνε με τον Άρη και ο Ήφαιστος τους έπιασε να το κάνουν στο κρεβάτι του. Τους εξέθεσε στους υπόλοιπους Θεούς αλλά δεν νομίζω να εντυπωσιάστηκε κανένας. Στην συνέχεια προσπάθησε να προσεγγίσει την Αθηνά αλλά εκείνη δεν τον δέχτηκε οπότε αφοσιώθηκε στην τέχνη του.

Αφροδίτη η νυμφομανής

Εύγε, μπράβο, συγχαρητήρια και όλα τα λόγια τα καλά για την γυναίκα που δόθηκε όσο καμιά άλλη στους άνδρες του Ολύμπου και όχι μόνο. Ήφαιστος, Άρης, Ποσειδώνας, Διόνυσος και Ερμής ήταν μόνο οι θεοί που πέρασαν από το κρεβάτι της και της έκαναν παιδιά. Μόνο που η ίδια η Θεά δεν φέρθηκε και πολύ σωστά στον έρμο τον Ήφαιστο με τον οποίο ήταν παντρεμένη. Βασικά του συμπεριφέρθηκε σαν κλασική προικοθήρας αφού τον είχε να δουλεύει και να της φέρνει κοσμήματα, την στιγμή που εκείνη γλεντούσε όλο τον Όλυμπο.
 

Ήρα η Λαϊκοκαπάτσα

Ζηλιάρα και γκρινιάρα σαν κλασική γυναίκα αλλά δυναμική και διεκδικητική, η σύζυγος του Δία. Και εντάξει δεν ήταν τόσο κακή όσο μας την εμφάνιζε η τηλεοπτική σειρά του Ηρακλή. Αλλά μέχρι να του κάτσει του Δία τού έβγαλε το λάδι. Αρχικά απέρριψε την πρόταση γάμου που της έκανε αλλά μετά έπεσε στην παγίδα του. Μια μέρα ο Δίας εμφανίστηκε στον δρόμο της με τη μορφή ενός κούκου. Η θεά λυπήθηκε το πληγωμένο πουλί και το πήρε στην αγκαλιά της. Τότε ο Δίας πήρε την πραγματική του μορφή και την έβαλε κάτω. Αλλά φυσικά πριν του δοθεί, τον έβαλε να της τάξει γάμο. Εκεί, μην κάνει λίγο sex χωρίς να κερδίσει κάτι.
 

Απόλλωνας ο bisexual

Ταλαιπωρημένη ψυχή κατά βάθος μιας και δεν του έκατσε η Δάφνη. Παρά τον ανεκπλήρωτο έρωτά του εκείνος την τίμησε κάνοντάς την το γνωστότερο ιερό φυτό. Μετά από αυτή την περιπέτεια ο Απόλλωνας το γύρισε και ερωτεύτηκε τον Υάκινθο. Η σχέση του με τον Υάκινθο δεν άρεσε στον Ζέφυρο ο οποίος επιτέθηκε στον εραστή του Απόλλωνα και τον σκότωσε. Τα υπόλοιπα είναι μια δακρύβρεχτη ιστορία πένθους.

Δήμητρα η δύσκολη

Μεγάλη μυξοπαρθένα. Η μυθολογία αναφέρει ότι ήταν πάντα απόμακρη και ακατάδεκτη με τους άνδρες. Πρώτος ο Δίας προσπάθησε να την κουτουπώσει, μεταμορφωμένος σε ταύρο. Εκείνη τον αντέκρουσε και ως ένδειξη μετάνοιας άφησε τα όργανα ενός ευνουχισμένου κριαριού στην αγκαλιά της. Το πώς γεννήθηκε από αυτή την κίνηση η κόρη της Περσεφόνη, το αφήνω στην φαντασία σας. Ύστερα ακολούθησε ο έρωτας του Ποσειδώνα για εκείνη. Η παρθενόπη μεταμορφώθηκε σε φοράδα για να μην την βρει ο Ποσειδώνας αλλά εκείνος μεταμορφώθηκε σε άλογο και της την έφερε. Ήταν που το έπαιζε δύσκολη. Ε στο τέλος ερωτεύτηκε επιτέλους τον Ιασίωνα (έλα σταματήστε με αυτά τα ονόματα, really), με τον οποίο γνωρίστηκε σε έναν γάμο. Κλασικά πράγματα.
 

Ερμής το σιγανό ποταμάκι

Παντού άφηνε το στίγμα του αν και δεν τον ακολουθεί η φήμη του μεγάλου ερωτίλου. Η πιο γνωστή του ερωμένη ήταν η Πελοπεία, μητέρα του Πάνα. Μετά είχε σχέση με διάφορες υπηρέτριες σαν κάθε άντρα που τριγυρνά δεξιά κι αριστερά και δεν μπορεί να δοθεί σε καμία γυναίκα επειδή δεν έχει σταθερή βάση. Δικαιολογίες θα μου πεις αλλά ο Ερμής την έκανε μια χαρά τη δουλειά του και αρκετά αθόρυβα. Μόνο μελανό σημείο ο έρωτάς του για τον Κρόκο, αντίστοιχος με εκείνο του Απόλλωνα για τον Υάκινθο.
 

Άρης ο πολλά βαρύς

Τυπικός άντρας που δεν σηκώνει πολλά στην ασπίδα του. Την μεγαλύτερη περίοδο της ερωτικής του ζωή ασχολήθηκε με τον δεσμό του με την Αφροδίτη. Οι περιπτύξεις του περιγράφονται τόσο από τον Όμηρο όσο και από νεότερους ιστορικούς και συγγραφείς. Λέγεται ότι είχε πολλές ερωμένες, τις οποίες κέρδιζε με το macho προφίλ του. Μόνο που απ’ ότι φαίνεται προτιμούσε να παίζει με τα όπλα του παρά να ασχολείται με γυναίκες.
 

Εστία η αίωνια παρθένα

Κάτι σαν τη Χουάνα την παρθένα. Είχε ορκιστεί λέει να μην δοθεί ποτέ σε άνδρα. Τι ανωμαλία κι αυτή. Καλά έκαναν και την αντικατέστησαν αργότερα με τον Διόνυσο στο δωδεκάθεο. Αρνήθηκε λέει τα καλέσματα του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα. Από την άλλη κάποιος ήταν πιο δραστικός, ο Πρίαπος, ο οποίος προσπάθησε να την βιάσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι το γεγονός ότι η Αφροδίτη δεν είχε επίδραση πάνω της, έπαιξε ρόλο και στην ανυπαρξία της σεξουαλικότητάς της.

Ποσειδώνας ο καρπερός

Μπορεί να το έπαιζε ότι ήταν ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης αλλά δεν είναι αλήθεια. Και πώς γίνεται να είναι απλός οικογενειάρχης ο πατέρας δεκατριών παιδιών, τη στιγμή που μόλις τα δύο από αυτά τα έκανε με την νόμιμη σύζυγό του. Και δεν μας απασχολεί αν η μυθολογία τις αποκαλεί ενώσεις και όχι σεξουαλικές συνευρέσεις. Εγώ ξέρω ότι είχε καβατζωμένη στο παλάτι του στη Ρόδο την Νηρηίδα Αμφιτρίτη και από κει και πέρα κάθε λιμάνι και καημός.
 

Αθηνά η σοφή παρθένα

Η μυθολογία λέει ότι η Αθηνά δεν είχε ποτέ σύντροφο ή εραστή. Τι έκανε αυτό το κορίτσι; Μόνο διάβαζε τα βιβλία της και τσακωνόταν με τον Ποσειδώνα; Η αποστροφή της προς κάθε σαρκική απόλαυση αποδείχθηκε περίτρανα όταν ο Ήφαιστος τής την έπεσε κανονικότατα και εκείνη τον έφτυσε. Ο Θεός επέμεινε και πήγε και χώθηκε στην αγκαλιά της. Στη συνέχεια άφησε το σπέρμα του στο μπούτι της (καλός ανώμαλος κι αυτός) και εκείνη αηδιασμένη το πέταξε στο χώμα. Από αυτή την κίνηση γεννήθηκε λέει ο Εριχθόνιος με τη βοήθεια της Γαίας.

Για να μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις με το Melrose Place.