OPINIONS

Όταν τα πάντα είναι πιο σέξι από τη γυμνή Lady Gaga

Το σαν-να-μην-υπάρχει-αύριο promo του επικείμενου δίσκου της Gaga, εκτός από δυσνόητα εντατικό είναι και το οριστικό τέλος του σέξι.

Αν το διεθνές pop culture μας έχει φυτέψει ένα πράγμα στο μυαλό φέτος το καλοκαίρι, αυτό είναι η είδηση ότι η Lady Gaga βγάζει δίσκο στις 11 Νοεμβρίου. Ο δίσκος θα λέγεται ‘Artpop’ και εδώ και ενάμιση μήνα, η Gaga μας έχει βομβαρδίσει με ένα τόσο εντατικό promotion που συμπεριλαμβάνει ελάχιστη μουσική (μόνο ένα single δηλαδή, το κολλητικό ‘Applause’) και απάλευτα πολλή παράνοια.

Εντός της παράνοιας αυτής, θα βρεις ένα -arty για τους καλοπροαίρετους και ξεκαρδιστικό για τους υπόλοιπους- βίντεο στο οποίο η Gaga παρέα με τη Marina Abramovic προσπαθούν να τελειώσουν μια για πάντα με ποταπές έννοιες όπως η ανθρώπινη λογική και το γούστο. Και τα καταφέρνουν περίφημα.

 

Θα μου πεις, η Gaga δείχνει κομμάτια γυμνής σάρκας καθ’ όλη την καριέρα της. Από το στρινγκ της στο κλιπ του ‘Telephone’ με την Beyonce μέχρι τη μάχη που δίνει με μια τούρτα στο ‘Cake’ δια του αγίου χειρός Terry Richardson. Το θέμα είναι πως σε εμένα και σε όσους άντρες ξέρω, το γυμνό κορμί της Gaga δεν είναι ούτε σταλιά πιο ερεθιστικό από ένα άδειο βάζο ή από μια κρεμάστρα στην ντουλάπα τους.

Η γυμνή Gaga είναι συγκριτικά πιο αδιάφορο θέαμα από την ντυμένη Gaga. Κι ερχόμαστε να το γράψουμε αυτό, μετά από ένα μπαράζ κουλών μεν, αλλά πολύ τίμιων, γυμνών απεικονίσεών της.

Εννοώ ότι δεν ήρθαμε να το γράψουμε μετά από αυτό το ειδεχθές θέαμα.

 

Θα ήταν σαν να κλέβουμε εκκλησία. Τα γράφουμε μετά από μια συλλογή τέτοιων στιγμών.

Μπορείς να βάλεις όλα τα παραπάνω σε εικόνα, βλέποντας και το αφηρημένο έπος με την Abramovic.

 

Εντάξει τώρα; Μπορώ να συνεχίσω;

Το πιο αβίαστο συμπέρασμα για τα χασμουρητά που μας προκαλεί η naked Gaga είναι η υπερπροσφορά. Για να το πούμε πιο εμπεριστατωμένα, η υπερπροσφορά των εικόνων σε συνδυασμό με το οτιδήποτε-εκτός-από-θελκτικό της πρόσωπο και σώμα. Για παράδειγμα, και η Rihanna μας ταΐζει αδιάκοπα με καθόλου διακριτικές ή αισθαντικές φωτογραφίες του κορμιού της, αλλά δεν μας περνά αδιάφορη.

 

Η Gaga, από την άλλη, είναι ένα κορίτσι που ευθαρσώς έχει δηλώσει ότι αν δεν γινόταν ποπ σταρ, θα καθόταν στη βεραντούλα του ψυχιατρείου μαζί με τις άλλες κυρίες και θα έκλαιγε για το σταριλίκι που δεν έζησε ποτέ. Καλά, δεν το ‘χει πει έτσι ακριβώς, αλλά οποιοδήποτε σενάριο πέρα από αυτό με την ίδια σε κατάσταση σούπερ σταρ και με εκατομμύρια πιστούς θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για εκείνη.

 Συνεπώς, η Germanotta κάνει τα πάντα από το 2008 και εντεύθεν για να προκαλέσει συζήτηση, ντόρο, σχόλια, πωλήσεις, σουξέ. Και πολύ καλά κάνει. Και πολύ καλά τα έχει καταφέρει. Δεν εξετάζουμε την τακτική της ούτε τη μουσική εδώ. Εξετάζουμε τη θηλυκότητα που της έπεσε στο δρόμο. Χρόνια τώρα. Αν κάτι μετά βεβαιότητας δεν υπάρχει στο γνωστό κόσμο, αυτό είναι γυναίκα που να μην την ενδιαφέρει πόσο γυναίκα θα φανεί στον έξω κόσμο.

Φαντάζομαι δηλαδή ότι αν η Gaga ήξερε ελληνικά δεν θα χαιρόταν ιδιαίτερα με αυτό το άρθρο και όσους συμφωνούν μαζί του. Αλλά ας ακούσουμε το ‘Applause’ για να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις.

 

Από την άλλη, δεν γίνεται να μην παραδεχτείς πώς όλο αυτό το μάρκετινγκ και το image making έχουν αναγάγει την Lady Gaga ως κάτι υπεράνω γκομενικής προσέγγισης ή πονηρής ματιάς. Δηλαδή, ΟΚ δεν συμβαίνει τίποτα στον οργανισμό μας όταν τρέχει ολόγυμνη (και δη full frontal ολόγυμνη) στα λιβάδια, αλλά ταυτόχρονα χτίζει όλο και με πιο γερό σκυρόδεμα την εικόνα της εκκεντρικής ποπ σταρ στο κεφάλι μας.

 

Μήπως λοιπόν η Gaga που αναμφισβήτητα το έχει πάρει πολύ σοβαρά όλο αυτό με τη θέση της στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, καταφέρνει όντως να γίνει ένας μικρός Andy Warhol με τον δικό της τρόπο και το δικό της περιεχόμενο; Μήπως γυρνάμε σε 20-30 χρόνια πίσω για να αναλύσουμε τον αβανγκαρντισμό της; Είναι ξεκάθαρο ότι από αυτό που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με το ‘Artpop’ το έχουμε βαφτίσει promo, αλλά είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και μεγαλύτερο από απλά μουσική.

Μουσική ήταν αυτό:

 

Επειδή, βέβαια, ποτέ δεν κρύψαμε ότι μας αρέσει η μουσική της Gaga, στην περίπτωση του ‘Artpop’ κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πριν το ακούσουμε ολόκληρο, το μοναδικό μουσικό hint που έχουμε είναι το ‘Applause’. Το λες από ενδιαφέρον μέχρι κολλητικό. Φέρνει πίσω την Gaga του ‘Just Dance’ και του ‘Pokerface’. Την Gaga του 2008. Αυτό είναι καλό νέο.

Το κακό νέο είναι πως οι πιθανότητες να μπουχτίσουμε από όλο αυτό το σπρώξιμο-δήλωση που επιχειρεί η τραγουδίστρια είναι απείρως πολλές και ο μόνος τρόπος να μειωθούν είναι ελαττωθούν εντυπωσιακά οι ρυθμοί του.

Το διάστημα που μας χωρίζει από την κυκλοφορία του ‘Artpop’ φαντάζει οπωσδήποτε αρκετός χρόνος για να δούμε κι άλλα τολμηρά από την Gaga. Στην περίπτωση που κυκλοφορήσει βίντεο που τη δείχνει να κάνει σεξ (με οποιονδήποτε ή οτιδήποτε), θα ισχύουν επακριβώς όσα διάβασες και παραπάνω. Τα πάντα θα είναι πιο σέξι κι από αυτό.

Προς το παρόν, ευχόμαστε η μουσική του ‘Artpop’ να είναι πιο σέξι από τη δημιουργό της. Αν την ακούσουμε ποτέ. Εξαρτάται πότε θα μας λυγίσει το γυμνό ‘promo’.