ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Όχι ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’ το βράδυ της Ανάστασης

Ένας συντάκτης πιάνει το τηλεοπτικό κοινό στο φιλότιμο και του ζητά να νηστέψει από τον Σπύρο Παπαδόπουλου το βράδυ της Ανάστασης.

Δηλαδή όλοι εσείς οι «εθνικόφρονες» που φτιάχνατε τις σελίδες στο Facebook ‘Όχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα’ και τις υπόλοιπες ομάδες, πιστεύετε ότι ο Κατσουράνης σε αυτά τα ματς έκανε μεγαλύτερο κακό στον απανταχού ελληνισμό από ότι κάνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος με το ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’ κάθε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα; Ε; Σελίδες, όμως, με τίτλο ‘Όχι στην υγειά μας ρε παιδιά το βράδυ της Ανάστασης’ δεν είδα.

Για να χαλαρώσουν λίγο τα πνεύματα, ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Όταν πήγαινα δημοτικό κάθε φορά που έκλειναν τα σχολεία για τις γιορτές του Πάσχα, στενοχωριόμουν που θα αργούσα να ξαναδώ τους φίλους μου και θα αναγκαζόμουν να περάσω τις γιορτές παρέα με θειάδες και σόγια που εμφανίζονταν από το πουθενά στη ζωή μου μόνο για τις γιορτές. Καθώς μεγάλωνα, το πρόβλημα αυτό λύθηκε μιας και οι γονείς μου τσακώθηκαν ή χάθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος από το σόι μας, οπότε περνούσαμε τις γιορτές μόνοι μας.

Πριν προλάβω, όμως, να χορτάσω τις γιορτές παρέα μόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ, εμφανίστηκε στο σπίτι μας ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν ήρθε μόνος του, αλλά έφερε και όλη την παρέα του μαζί. Και μην νομίζεις ότι είναι κανένας αγενής ο Σπύρος –επιτρέψτε μου την οικειότητα, τόσες γιορτές έχουμε κάνει μαζί- ο οποίος ήρθε ακάλεστος. Ο πατέρας μου κάθε χρόνο τις άγιες μέρες τον καλεί και τις περνάμε όλοι παρέα. Λες και τόσα χρόνια που έλειπε ο Σπύρος από τη ζωή μας, «έκοβε» η μαγειρίτσα ή σφήνωνε ο Άγιος Βασίλης στην καμινάδα.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, μετά το ‘χαμούρεμα’ από το “Χριστός Ανέστη” ή το “Καλή χρονιά”, ο πατέρας μου ανοίγει την τηλεόραση για να το γιορτάσουμε παρέα με τον Σπύρο. Το τι γλέντι κάνουμε δεν περιγράφεται! Ο πατέρας μου με το ένα χέρι κρατάει το τηλεκοντρόλ, μην τυχόν και του το πάρω και με το άλλο κάτι αλκοολούχο. “Στην υγειά μας” ο Σπύρος; “Στην υγειά μας” και ο πατέρας μου σηκώνοντας το ποτήρι στον αέρα. Τραγουδάει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (άνετα στη λίστα με τις περισσότερες εμφανίσεις στην εκπομπή); Σιγοντάρει και ο πατέρας. Αρχίζουν τους μεζέδες οι καλεσμένοι του Σπύρου; Αρπάζει την πιατέλα με τα κοψίδια και την μαγειρίτσα από την κουζίνα ο πατέρας.

 

Η μάνα μου από την πλευρά της απολαμβάνει και εκείνη το ‘δρώμενο’ πατέρα-Σπύρου-καλεσμένων, διακατεχόμενη συνήθως από μια έντονη μελαγχολία και νοσταλγία για το παρελθόν, λόγω των πάντα φρέσκων εώς σχεδόν ακυκλοφόρητων τραγουδιών που ακούγονται στην εκπομπή. Δεν είναι λίγες οι φορές που από τα πρώτα 2-3 τραγούδια της εκπομπής έχει αρχίσει να δακρύζει συγκινημένη, ενώ μέχρι να τελειώσει η εκπομπή και οι μερακλωμένοι καλεσμένοι να ανεβούν στα τραπέζια, το δάκρυ πέφτει ‘κορόμηλο’.

Εγώ, μην μπορώντας να αρπάξω το τηλεκοντρόλ και μην θέλοντας να φύγω, μιας και βλέπω τους γονείς μου πλέον μόνο Κυριακές και γιορτές, παρακολουθώ αποσβολωμένος τον “Στην υγειά μας ρε παιδιά”, ενώ διάφορες σκέψεις μου περνάνε από το μυαλό:

– Έχει δει κανείς την Μελίνα Ασλανίδου σε χώρο πλην του ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’ και του ‘The Voice’; Μέχρι να εμφανιστεί στην εκπομπή του ΑΝΤ-1 νόμιζα η ότι επρόκειτο για δημιούργημα της κρατικής τηλεόρασης που μπορούσε να επιβιώσει μόνο σε συνθήκες στούντιο Σπύρου Παπαδόπουλου.

– Ποιος έχει εμφανιστεί περισσότερες φορές στην εκπομπή; Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ή ο Λευτέρης Παπαδόπουλος;

– Περισσότερα είναι τα αφιερώματα της ελληνικής τηλεόρασης στο ‘έπος του Γουέμπλεϊ’ ή τα αφιερώματα του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Μάνο Λοΐζο;

– Στα πόσα ποτήρια κρασί κάνει «κεφάλι» ο Σπύρος;

– Υπάρχει κάποιος καλεσμένος που δεν έχει νιώσει μεγάλη τιμή που έχει κληθεί σε αυτή την παγκοσμίου βεληνεκούς και φήμης εκπομπή;

– Συγγενείς ο Σπύρος δεν έχει;

– Γιατί η Wikipedia πλάι στα ονόματα των καλεσμένων του ‘Στην Υγειά μας’ δεν βάζει τον αριθμό των φορών που έχει εμφανιστεί ο καθένας στην εκπομπή, όπως συμβαίνει με τις διεθνείς εμφανίσεις των αθλητών;

-Όταν σε ρωτάει κάποιος αν τραγουδάς, εκτός από το ‘μόνο στο μπάνιο’, πιάνεται σαν εναλλακτική απάντηση και το “μόνο στο στην υγειά μας ρε παιδιά”;

-Η εκπομπή παίζει εδώ και χρόνια σε επανάληψη ή είναι κάθε φορά διαφορετική;

-Πώς περνάγαμε τις γιορτές όσο ο Σπύρος παρουσίαζε τον ‘Εκατομμυριούχο’;

-Όταν βλέπουμε μια τσόντα, στην ουσία ερεθιζόμαστε και αυνανιζόμαστε βλέποντας κάποιους άλλους να κάνους σεξ. Είναι λιγότερο ηδονοβλεπτικό να διασκεδάζουμε, βλέποντας άλλους να μπεκροπίνουν, να τραγουδάνε και να χορεύουν;

-Για να επανέλθω στον αφιονισμένο πρόλογο μου. Αν ο Κατσουράνης παίξει άλλο ένα ματς με την Εθνική, το πολύ πολύ να αποκλειστούμε από το επόμενο Euro. Αν συνεχίσουμε, όμως, να παρακολουθούμε το ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’, θα συνεχίσουμε να είμαστε ματάκηδες. Τι είναι χειρότερο;

….

Δεκάδες τα αναπάντητα ερωτήματα, παρόλο που βλέπω την εκπομπή κάθε χρόνο. Σε συζητήσεις, μάλιστα, με φίλους διαπιστώνω πως το δράμα των εορτών, ελέω Σπύρου Παπαδόπουλου, και τις παραπάνω απορίες δεν τις έχω μόνος μου. Έχουμε βάλει εδώ και χρόνια οι περισσότεροι τον Σπύρο στο σπίτι μας και τον αφήνουμε να γιορτάζει με την παρέα του, ενώ εμείς παίρνουμε μάτι.

Για να βάλουμε, λοιπόν, ένα τέλος σε αυτή την μάστιγα, έφτιαξα ο ίδιος την σελίδα ‘Όχι Στην υγειά μας ρε παιδιά το βράδυ της Ανάστασης’. Πού ξέρεις, με ένα like ίσως σώσουμε το φετινό Πάσχα.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.