AP Photo/Alexandros Michailidis
OPINIONS

Σε αυτήν τη νηστεία προσπάθησε να γίνεις άνθρωπος

Νηστεία δεν σημαίνει 'δεν τρώω κρέας τη Σαρακοστή'. Σημαίνει να μην κάνεις πράγματα που αντίκεινται στο ανθρώπινο της ύπαρξης σου.

Θα έλεγες ότι είμαι από τους ανθρώπους που ‘χουν μια κάποια (μεγάλη) εμμονή με τις λέξεις, τη ‘δύναμη’ τους και -τελικά- τον πραγματικό ορισμό τους. Βλέποντας λοιπόν, τα όσα τρελά γίνονται στο ‘μεγαλύτερο θίασο’ του πλανήτη που είναι χώρα και λέγεται ‘Ελλάδα’ θα ήθελα λίγο να ασχοληθούμε με τη νηστεία. Που αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και που αν είσαι στην ηλικία μου (ας πούμε 40) την έχεις κάνει -ήθελες, δεν ήθελες- στα παιδικά σου χρόνια.

Ο ορισμός της λέξης είναι ‘η ακούσια ή εκούσια αποχή από τροφή’. Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για την εκούσια αποχή από συγκεκριμένες τροφές, για θρησκευτικούς λόγους. Στην αρχαία Ελλάδα (ναι, τότε που οι άλλοι ήταν στα δέντρα #not) με τη νηστεία ασχολούνταν λίγοι. Συγκεκριμένα, αυτοί που μετείχαν σε ‘μυστήρια’. Δηλαδή, ιερείς, βασιλείς και στρατηγοί, πριν τις θυσίες. Από καταβολής, εκλαμβανόταν ως δοκιμασία που αφορούσε την προσέγγιση του ανθρώπου στο ‘θείο’. Ας προχωρήσουμε τώρα, στα όσα έχει να πει η Ορθόδοξη Εκκλησία για το θέμα μας.

Νηστείες είναι οι ημέρες κατά τις οποίες οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από τις ηδονές του βίου και ορισμένων τροφών και ποτών”.

Κάνε ένα repeat πριν πάμε στην ιστοσελίδα Mοναστηριακά, όπου μπορείς να διαβάσεις ότι “η νηστεία είναι μέσο και όπλο πνευματικό το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή. Πρέπει όλος ο άνθρωπος ψυχοσωματικά να συμμετέχει”.

Τι θέλω να πω; Δεν γίνεται μάνα μου, να μην τρως κρέας για 40 μέρες (που είναι πάντα περισσότερες, αλλά ας πάει το παλιάμπελο) και την ίδια ώρα να βρίζεις τους πάντες, να σκέφτεσαι ό,τι χειρότερο υπάρχει για συνανθρώπους σου και να συμπεριφέρεσαι κατά τρόπο που προσβάλει τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας. Αν θες να είσαι καλός Χριστιανός (γιατί αυτός είναι ο βασικός λόγος να μπεις στη διαδικασία της νηστείας -εκτός και αν υπάρχει θέμα υγείας, οπότε πάω πάσο και εύχομαι να είναι όλα περαστικά), στην περίοδο ‘κόβεις’ την κακή συνήθεια που ‘χεις.

Να σου μεταφέρω και τι φέρεται να ‘χε πει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (πάντα σύμφωνα με τα Μοναστηριακά):

Νηστεύεις; Απόδειξέ το δια μέσου των ίδιων των έργων.
Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του.
Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις.
Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία.
Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από δρόμους που οδηγούν στην αμαρτία.
Δεν τρως κρέας; Να μη φας και την ακολασία, δια μέσου των ματιών.
Ας νηστεύει και η ακοή. Και η νηστεία της ακοής είναι να μη δέχεσαι κακολογιές και διαβολές.
Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν απέχουμε από πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώγουμε τους αδελφούς μας;”.

Τουτέστιν, την επόμενη φορά που θα δεις ψυχή να διεκδικεί το δικαίωμα της στη ζωή, δείξε κατανόηση και αν το νιώθεις, βοήθησε την. Αν δεν το νιώθεις, μη το κάνεις. Αλλά μην της κάνεις και κακό.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να ξεστομίσεις ατάκα που σε προσβάλει (εκμηδενίζει τον αυτοσεβασμό σου και την ύπαρξη σου), μη μιλήσεις. Δοκίμασε να μείνεις σιωπηλός, αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις. Ομολογώ ότι προσπάθησα να το κάνω για μια μέρα. Δεν ήταν εύκολο. Ήταν ευεργετικό. Και να σου πω και κάτι; Αν γίνεις πιο θετικός άνθρωπος, αν δώσεις την αγάπη που ‘χεις, φάε και κρέας και αυγά, πιες γάλα, βάλε λάδι παντού. Η ψυχή σου θα παραμείνει ‘καθαρή’.