Eurokinissi
OPINIONS

Σε ένα Κράτος Δικαίου ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρέπει να μείνει ζωντανός

Η κοινωνία που ζούμε οφείλει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κρατουμένου χωρίς να κοιτά την ιδεολογική του ταυτότητα.

Σε ένα Κράτος Δικαίου η κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι και οι κρατικοί παράγοντες είναι υπόλογοι σύμφωνα με τον νόμο.

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι νόμοι είναι σαφείς, δημοσιοποιούνται και εφαρμόζονται ομοιόμορφα και προστατεύουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ασφάλεια των ατόμων και των αγαθών.

Σε ένα Κράτος Δικαίου η διαδικασία με την οποία θεσπίζονται και επιβάλλονται οι νόμοι είναι προσβάσιμη, δίκαιη και αποτελεσματική.

Σε ένα Κράτος Δικαίου η δικαιοσύνη αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς, ηθικούς, και ανεξάρτητους εκπροσώπους σε ικανό αριθμό, οι οποίοι διαθέτουν επαρκείς πόρους και αντικατοπτρίζουν την κοινότητα που υπηρετούν.

Σε ένα Κράτος Δικαίου κάθε κρατούμενος έχει τα δικαιώματά του και ο φιλελεύθερος κοινωνικά άνθρωπος οφείλει να τα υπερασπίζεται χωρίς να κοιτά την ιδεολογική ταυτότητα του κρατουμένου. Γι’ αυτό εξάλλου -την τελευταία φορά που κοίταξα- δε ζούμε στον μεσαίωνα, γι’ αυτό το νομικό πλαίσιο δε συγκροτείται από τις οικογένειες των θυμάτων ή τους θύτες αλλά από τον νομοθέτη.

Σε ένα Κράτος Δικαίου και σε μία δημοκρατία ακόμα και οι τρομοκράτες έχουν δικαιώματα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν τρομοκράτης μέχρι τη στιγμή που καταδικάστηκε. Από εκείνη τη στιγμή είναι κρατούμενος που οφείλει να έχει μεταχείριση κρατουμένου ίση με των υπολοίπων. Τα δικαιώματα του κρατουμένου είναι θεσμοθετημένα. Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετάνιωσε για τα καταδικαστέα εγκλήματά του. Προσωπικά απεχθάνομαι το ένοπλο αντάρτικό του, και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει. Θεωρώ ότι σε ένα Κράτος Δικαίου είναι λάθος, επικίνδυνο, ανέντιμο, άδικο να πεθαίνει ένας άνθρωπος από απεργία πείνας. Το να μη θες να πεθάνει δε σε κάνει αυτόματα υποστηρικτή του. Ωστόσο, και μόνο από το γεγονός που του δίνει το κράτος να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του, αυτό το κράτος που πολέμησε δείχνει ότι η δημοκρατία έχει νικήσει, ότι το Κράτος Δικαίου είναι για όλους.

Στο Κράτος Δικαίου που ζούμε ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο. Βρίσκεται στην 46η ημέρα απεργίας πείνας και δίψας πλέον, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου που λέει ότι ως κρατούμενος θα έπρεπε να βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εκτίει την ποινή του τα τελευταία 16 χρόνια, καταδικασμένος για τα εγκλήματά του σύμφωνα με την ποινή που του επιβλήθηκε από αυτό το Κράτος Δικαίου.

Στο πνεύμα της δημοκρατίας, υπέρ του έχουν ταχτεί ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και μέλος της επιτροπής του «Ελλάδα 2021», ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στις Φυλακές Κορυδαλλού και η Ντόρα Μπακογιάννη που είδε τον άντρα της να πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της 17Ν.

«Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει για όλους. Και όταν λέμε για όλους εννοούμε όλους. Αυτό γίνεται σήμερα στην ελληνική πολιτεία και αυτό εύχομαι να συνεχίσει να γίνεται», λέει χαρακτηριστικά τη στιγμή που ο δολοφόνος του άντρα της κάνει απεργία πείνας. Το Κράτος Δικαίου οφείλει να είναι ίσο απέναντι σε όλους.

Και σε μία δημοκρατία, όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν μπορεί να αφήνεις έναν άνθρωπο να πεθαίνει. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, να μετατρέψει τον Κουφοντίνα από δολοφόνο και τρομοκράτη σε ήρωα.