Aris Oikonomou / SOOC
OPINIONS

Στην Ελλάδα του 2023, γυρίζεις από τη δουλειά και κινδυνεύεις να σε κάψουν ζωντανό

Ένα ωραίο και ζεστό βράδυ του Νοεμβρίου, τάγματα εφόδου απείλησαν να κάψουν ζωντανούς ανθρώπους. Ευτυχώς, η αστυνομία ήταν εκεί και επέβλεπε.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media και μάλλον έχετε ήδη δει, δεν «κόπηκαν» από κάποια ταινία βαλκανικής παραγωγής, άλλωστε η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2023 ξεπερνάει κατά πολύ τη φαντασία των σεναριογράφων. Όσα βίντεο πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας, δείχνουν όσα εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, της πρωτεύουσας της χώρας μας ένα ωραίο και ζεστό βράδυ του Νοέμβρη που ακροδεξιοί απείλησαν να κάψουν ζωντανούς ανθρώπους.

Η απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την Τετάρτη (1/11), βέβαια, ήταν συγκεκριμένη: «Aπαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής» και αυτό γιατί υπήρχαν φόβοι για την πιθανή διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, «ιδίως κατά της ζωής». Μαντέψτε τι έγινε!

Το κάλεσμα από τους ακροδεξιούς στο Νέο Ηράκλειο για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη που έχασαν τη ζωή τους, έγινε (στη συνέχεια ακυρώθηκε η συνάντηση) και ως απάντηση, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση. Λίγη ώρα αργότερα, οι διαδηλωτές από τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις επιβιβάστηκαν σε συρμούς του ΗΣΑΠ και στο Μοναστηράκι, έπεσαν σε ενέδρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην πλατεία είμαστε σίγουροι πως έψαξαν για ένα σύννεφο να πέσουν.

 

Μια ομάδα από νεοναζί, με κουκούλες και κράνη, περίμεναν στην αποβάθρα και έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα: συγκρούστηκαν με αντιεξουσιαστές. Μόνο που, μαζί με τους αντιεξουσιαστές, επέβαιναν στα βαγόνια και άνθρωποι που γύριζαν από τη δουλειά τους ή ετοιμάζονταν να κάνουν τη βόλτα τους. Οι δολοφονικές επιθέσεις, βέβαια, παραμένουν δολοφονικές άσχετα με το ποιος τις δέχεται. Δεν έχει σημασία αν είσαι διαδηλωτής ή ένα άτομο από τη γνωστή κατηγορία «εγώ κοιτάζω τη δουλειά μου».

Αντί για τη βόλτα τους ή την επιστροφή στο σπίτι τους, όμως, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές, ήθελαν δεν ήθελαν, είδαν την ακροδεξιά ομάδα Propatria να εισβάλει στο βαγόνι τους με στειλιάρια φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα. Ακολούθησε ωμή βία από άτομα που έχουν μάθει να επιβάλλουν τις απόψεις τους και όταν δεν το καταφέρνουν με τα λόγια, προχωρούν σε πράξεις. Όλα αυτά, στον πιο τουριστικό σταθμό της Ελλάδας.

Σε ένα από τα βίντεο, μάλιστα, ένας 27χρονος κρατά μπιτόνι και ρίχνει βενζίνη στο βαγόνι του ηλεκτρικού ενώ ακούμε και ένα όχι και τόσο ψύχραιμο «καψ’τε τους». Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν αμέτοχες κάνοντας την εμφάνισή τους λίγο αργότερα, όταν οι ακροδεξιοί, άνετοι και χωρίς να ιδρώσουν, χάθηκαν στα στενά του Θησείου. Τελικά, έγινε προσαγωγή τραυματιών. Κάτι είναι και αυτό.

 

Τι είναι αυτό που, για ακόμη μια φορά, προκαλεί υπερβολικά πολλά ερωτήματα; Η όχι και τόσο σοβαρή στάση της αστυνομίας απέναντι στο χάος που δημιουργήθηκε την Τετάρτη. Μπορεί οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε Πευκάκια, Νέο Ηράκλειο και Νέα Ιωνία να πραγματοποιήθηκαν παρά τις απαγορεύσεις, όμως την ίδια στιγμή, τα τάγματα εφόδου έδρασαν ανενόχλητα, με τις αρχές να μη δείχνουν την παραμικρή διάθεση να αποτρέψουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους. Από την άλλη, έγιναν πολλές προσαγωγές ατόμων του αντιφασιστικού κινήματος.

Τελικά, έχουμε συνηθίσει στα δύο μέτρα και δύο σταθμά ή την ανικανότητα των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο μια κατάσταση πριν αυτή ξεφύγει; Εκτός και αν θεωρείται επιτυχία η σύλληψη των Ιταλών ακροδεξιών στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τότε εντάξει, να πούμε και ένα ευχαριστώ. Ποιος ξέρει, αν συμμετείχαν και εκείνοι στα επεισόδια, ίσως θρηνούσαμε θύματα σήμερα.