Instagram
BUZZ

Στην Ελλάδα του 2023 σε απολύουν επειδή έχεις πλεξουδάκια

Λίγο πριν πατήσουμε στο 2024, μία υπάλληλος έχασε τη δουλειά της επειδή έχει braids. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, είναι βρόμικα.

Η Γη εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, μία ενυδρίδα, κάπου χωμένη στα δάση του Αμαζονίου, φέρνει στον κόσμο το μωράκι της, σε μία γειτονιά του Μπελέμ ένα παιδί κλοτσάει τη μπάλα που πήρε δώρο τα Χριστούγεννα όσο στη νοτιοανατολική Ασία, κουβεντιάζουν για τις τεκτονικές πλάκες. 

Όλα κυλούν -σχεδόν- βαρετά στον πλανήτη Γη μέχρι που μια μικροσκοπική κουκκίδα με το όνομα Ελλάδα, πήρε την απόφαση να διαταράξει τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων με υπερβολικές δόσεις καρενισμού, προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στην ευθεία γραμμή της καθημερινότητας. 

Από τα social media, φυσικά, μάθαμε ότι μία υπάλληλος απολύθηκε διότι τόλμησε να εργαστεί με braids, με πλεξουδάκια δηλαδή, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αφρική. Απαράδεκτη. Όχι η ιδιοκτήτρια, η υπάλληλος, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι είναι βρόμικα και ότι ίσως, λέμε ίσως, χαλάει την αισθητική όσων αψήφησαν τον ήλιο και τις καλές θερμοκρασίες και βγήκαν να ψωνίσουν λίγο μετά το εσπρέσο τους και αφού είχε προηγηθεί καθαρισμός της παλέτας με μεταλλικό νερό. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει!

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η υπάλληλος με τα braids, μαζί με την οικογένειά της, ζήτησε και τα ρέστα αντί να σκύψει το κεφάλι και να αποχωρήσει ηττημένη. Ηττημένη και σοφότερη. Τα μαθήματα για το αν κάτι είναι ρατσιστικό ή όχι θα έπρεπε να χρεώνονται. Αλλά όχι, έτσι έχουμε μάθει εδώ στην Ελλάδα, τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Δεν είναι, κυρίες μου. 

Με ένα θράσος που αν ήταν ποδοσφαιρικό θα έμοιαζε με αυτό του βραχύσωμου Αργεντινού στο ντεμπούτο του, επέμεινε πως το κίνητρο της ιδιοκτήτριας ήταν ρατσιστικό. Αν είναι δυνατόν! Ευτυχώς, η κυρία που είχε δίκιο (πάντα έχουν δίκιο), είχε την συμπαράσταση μιας άλλης υπαλλήλου με υπέροχο μαλλί που -πάλι θα χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους- μοιάζει με πολυεργαλείο στο κέντρο του γηπέδου: κινείται, διπλώνει, σιγοντάρει την ιδιοκτήτρια που, αν παρατηρήσετε καλά, την πνίγει το δίκιο. Λίγο νερό, γρήγορα, αυτό μας έλειπε χρονιάρες μέρες.

Λίγο πριν αφήσουμε πίσω το 2023 και πατήσουμε με τα καθαρά μας sneakers στο λαμπερό 2024, καλό θα ήταν να αλλάξουμε τον τρόπο που δεχόμαστε την πραγματικότητα χωρίς να την διαστρεβλώνουμε ώστε να τη φέρνουμε στα μέτρα μας. Για παράδειγμα, φράσεις όπως «Μην το βλέπετε έτσι», «δεν είναι ρατσισμός, απλώς το θεωρώ πιο βρόμικο», «δε με καταλαβαίνετε», «τι να σου πω, είναι κάλος δικός μου», «δεν είναι ρατσισμός όμως, δεν το θεωρώ ρατσισμό, άκουσε με», «όχι κορίτσια δε με καταλαβαίνετε», αντί να προκαλούν αντιδράσεις, θα έπρεπε να σημειώνονται πρόχειρα σε ένα τετράδιο και να τις μελετάμε με την πρώτη ευκαιρία. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά ως κοινωνία, μόνο έτσι θα μάθουμε τι είναι και τι δεν είναι ρατσισμός.

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ιστορία θα τραβήξει, δηλώνουμε από τώρα την συμπαράστασή μας στην άτυχη ιδιοκτήτρια και την αντίθεσή μας στα braids. Πάντα με τις Κάρεν αυτού του κόσμου, πάντα με τους αδύναμους.