OPINIONS

Τα παιδικά χωριά SOS είναι ένα σπίτι που το ζεσταίνεις εσύ

Λίγα λόγια για την υπέροχη προσπάθεια που καταβάλουν τόσα χρόνια οι άνθρωποι των Παιδικών Χωριών SOS και μερικές πληροφορίες για το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει.

Θα τον πω Νίκο αν και τον έλεγαν κάπως αλλιώς. Σε ηλικία 15 ετών ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώριζα από το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, το πρώτο παιδί που έβλεπα από εκεί. Ήταν μόλις 9 ετών και ήταν ένα αρκετά ευγενικό όσο και εσωστρεφές παιδί. Θυμάμαι να έχω δεκάδες απορίες. Ποια είναι η μαμά σου; Γιατί είσαι εκεί; Πώς είναι εκεί; Ερωτήσεις που δεν τις έκανα ποτέ γιατί είχα περάσει το ηλικιακό όριο της παιδικής αφέλειας και ήξερα ότι δεν ήταν ανάγκη να ξύνω πληγές.

Η μεγαλύτερή μου απορία όμως ήταν μία. Πώς είναι να ζεις χωρίς οικογένεια; Για να καταλάβω μερικά χρόνια αργότερα ότι η οικογένεια στην οποία ζούσε τότε ο Νίκος, η οικογένεια στην οποία ζουν εκατοντάδες παιδιά όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να μην έχεις τις νόρμες και την παραδοσιακή δομή που έχει η οικογένεια του καθενός από εμάς αλλά είναι το ίδιο ζεστή και κρύβει την ίδια αν όχι περισσότερη αγάπη από τη δική μου και τη δική σου.

Κι όσο κι αν κάποια πράγματα μου έμοιαζαν τότε περιοριστικά για τον Νίκο, από το κατά πόσο μπορούσε να βγει από το Χωριό ή όχι, από το πού πήγαινε σχολείο και με ποιους έκανε παρέα, δέν έπαυα να βλέπω σε εκείνον ένα φανταστικό παιδί, απίστευτα ορεξάτο να γνωρίσει τη ζωή. Έχω ξαναμιλήσει σε άλλο κείμενο για τον Νίκο γι’αυτό και θα σταματήσω εδώ. Εξάλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός του σημερινού κειμένου.

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS συντελλούν ένα σημαντικότατο έργο. Φροντίζουν, μεγαλώνουν και προετοιμάζουν για την ενήλικη ζωή παιδιά σαν τον Νίκο. Προσφέροντάς τους στέγη, περίθαλψη, μία μητέρα αλλά κυριότερα την αγάπη που πρέπει να νιώσει ένα παιδί μεγαλώνοντας. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια μικρή κοινότητα μαθαίνοντας να σέβονται το ένα το άλλο, μαθαίνοντας να δρουν σαν ομάδα, μαθαίνοντας να ανταποδίδουν την αγάπη που εισπράττουν από γυναίκες και άνδρες που τα φροντίζουν σαν να ήταν δικά τους παιδιά. Γιατί ακριβώς έτσι τα νιώθουν. Δικά τους παιδιά.

Κι αυτό το κάνουν με τη βοήθεια όλων μας. Με τις προσφορές και τις δωρεές πολιτών που νοιάζονται για τα Χωριά. Αλλά κυριότερα με τη βοήθεια εταιρειών που δείχνουν το ανθρώπινο και πάρα πολύ ουσιαστικό τους πρόσωπο βοηθώντας εκείνους που το έχουν ανάγκη. Τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν ανάγκη και η Vodafone είναι από εκείνες τις εταιρείες που είναι στο πλευρό των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και Προσφέρει στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS 1€ με κάθε αγορά από τα καταστήματά της.

 

Για κάθε λοιπόν αγορά που κάνεις σε ένα κατάστημα Vodafone ή και στο Vodafone e-shop από τις 15/12 έως τις 10/1, η Vodafone προσφέρει 1 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS και ενισχύει το έργο των 8 Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα, Κομοτηνή και Κρήτη. Συνεχίζοντας το ας το πούμε “έθιμο” το οποίο έχει καθιερώσει, στηρίζοντας το έργο των Παιδικών Χωριών SOS. Εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, η Vodafone στέκεται δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζει με προγράμματα και δράσεις που στόχο έχουν την ουσιαστική στήριξη του κοινωνικού τους έργου. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει και στηρίζει τη λειτουργία των Εργαστηρίων Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια υποστηρίζει τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, που καλύπτουν βασικές ανάγκες 870 οικογενειών σε 7 πόλεις της Ελλάδας, μέσα από προγράμματα και δράσεις εθελοντισμού των εργαζομένων της.

 

Κι είναι ακριβώς αυτές οι ενέργειες που αξίζει να διατυμπανίζουμε, που αξίζει να προωθούμε. Γιατί παίρνουν τον κόσμο από το χέρι και τον βοηθούν να κάνει το αυτονόητο. Να προσφέρει σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί να δώσεις προϊόντα σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό αλλά δεν το έκανες; Πόσες φορές δεν έχεις πει να βοηθήσεις με κάποιο τρόπο και δίστασες; Πόσες φορές δεν ένιωσες άσχημα που δεν τα έκανες όλα αυτά; Τώρα, έχεις ακόμα έναν τρόπο να βοηθήσεις. Και το Oneman σε επόμενο κείμενο θα σε ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να βοηθήσεις κάθε μία φιλανθρωπική οργάνωση στη χώρα.

 

Έχω δει τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS. Έχω πάει στα σπίτια των παιδιών, έχω μιλήσει με “μητέρες”, έχω ακούσει τις ανάγκες τους και έχω αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να βοηθήσει. Και μόνο εκεί, μόνο αν γνωρίσεις το έργο αυτό από κοντά, αντιλαμβάνεσαι ότι κάθε μικρή κίνηση, κάθε μικρή βοήθεια έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους εκεί. Έχει ρεαλιστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και στην κοινωνική τους διάπλαση ώστε να βγουν στον “έξω” κόσμο με όλα εκείνα τα εφόδια τα οποία χρειάζονται και ενδεχομένως είχα στερηθεί.

Αν περάσεις μία ημέρα στα Παιδικά Χωριά SOS, θα καταλάβεις ότι το να κάνεις ακόμα και κάτι μικρό για εσένα, όπως το να προσφέρεις 1 ευρώ μέσα από την ενέργεια της Vodafone, είναι τρομερά σημαντικό για την βιωσιμότητα αυτής της υπέροχης μικρής κοινωνίας.