OPINIONS

Τα πραγματικά resolutions δεν είναι μόνο για την Πρωτοχρονιά

Γιατί να περιμένεις τρεις μήνες πριν ανεβάσεις το επίπεδο της ζωής σου;

Θυμάστε εκείνη την ιστορική διάσκεψη στη Λωζάνη το μακρινό 1956, στην οποία αποφασίστηκε ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας θα πρέπει να συμβαίνουν ΑΚΡΙΒΩΣ τη στιγμή που μπαίνει το νέο έτος; Όχι; Πολύ λογικό, γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Εντάξει, καταλαβαίνω απόλυτα πως το να θέσεις κάποιο χρονικό ορόσημο στα resolutions που ιεαρχείς ως σημαντικά για την βελτίωση της καθημερινότητάς σου βοηθάει, ιδιαίτερα ψυχολογικά, όμως γιατί να περιμένεις πριν προχωρήσεις σε αλλαγές που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο άνθρωπο; Γιατί δίαιτα από Δευτέρα; Γιατί γυμναστήριο από τον άλλο μήνα; Γιατί να κόψεις το κάπνισμα μόλις μπει το 2019; Όχι, καμία αναβολή, τώρα είναι η ώρα.

Τα resolutions δεν είναι κάποιο έθιμο που οφείλει να επαναλαμβάνεται ευλαβικά κάθε χρόνο, μαζί με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το κόψιμο της γαλοπούλας. Αυτός ακριβώς άλλωστε, είναι κι ο λόγος που ποτέ δεν τηρούνται. Παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις για ριζικές αλλαγές πάνω στη μέθη των εορτών, σχεδόν παβλοφικά, χωρίς να είμαστε καθόλου έτοιμοι, κι όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, τις παραπέμπουμε στις καλένδες.

Τα λεγόμενα ‘New Year Resolutions’ όπως βαφτίστηκαν στην ορεινή Ήπειρο στις αρχές του 19ου αιώνα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα φθηνό τρικ του μάρκετινγκ, όπως ας πούμε η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ένα κενό γράμμα, άνευ ουσίας και χρησιμότητας. Όταν έχεις συνειδητοποιήσει πως χρειάζεσαι μια αλλαγή στη ζωή σου, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να την αναβάλλεις.

Αν δεν αισθάνεσαι ικανοποιημένος με το σώμα σου, αν θέλεις να χάσεις κιλά, να γυμναστείς, να αρχίσεις τρέξιμο ή κάποιο άθλημα, γιατί να περιμένεις άλλους τρεις μήνες; Επειδή κάποιος, κάπου, κάποτε, σκέφτηκε το εύπεπτο κόνσεπτ των resolutions και του ‘παντρέματός’ τους με τη νέα χρονιά;

Δεν μπορώ να δεχτώ μια τέτοια λογική. Δεν γίνεται να θέλεις να διαβάσεις περισσότερα βιβλία και να το αφήνεις για τον Ιανουάριο, αντί να βρίσκεσαι ήδη σε κάποιο βιβλιοπωλείο για να τα προμηθευτείς. Προφανώς, μέσα στο άγχος που μας προκαλούν τα ‘New Year Resolutions’, θέτουμε στόχους τους οποίους δεν θέλουμε πραγματικά, απλά για να πούμε ότι κάναμε το χρέος μας και προφανώς, μόλις η σκόνη κατακάτσει, τους ξεχνάμε και τους παρατάμε.

Έτσι όχι μόνο δεν βελτιώνεις τη ζωή σου, αντίθετα της προσθέτεις άγχος αλλά και απογοήτευση επειδή δεν κατάφερες να εκπληρώσεις τις προσδοκίες που εσύ έθεσες. Το κόλπο, λοιπόν είναι απλό. Εστίασε σε αυτά που πραγματικά θέλεις να αλλάξεις και σιγά-σιγά, ξεκίνα να τα εφαρμόζεις άμεσα, ακόμα και σήμερα.

Αν για παράδειγμα ανήκεις στην μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, είναι απολύτως κατανοητό να δυσκολεύεσαι να το αποχωριστείς από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητεύεσαι, αφού υπάρχει η ελκυστική λύση της αντικατάστασης με κάποιο άλλο προϊόν θέρμανσης καπνού, το οποίο δεν έχει τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και σε βοηθάει να αντικαταστήσεις μια βλαβερή συνήθεια με κάποια άλλη σαφώς πιο υγιεινή.

Στο χέρι σου είναι λοιπόν να κάνεις μότο της ζωής σου το #choosesomethingnew και να διαλέξεις τώρα, το νέο δρόμο που θέλεις να ακολουθήσει η ζωή σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να περιμένεις να έρθει ο νέος χρόνος για να ανεβάσεις το επίπεδο ποιότητας της καθημερινότητάς σου. Ταξίδεψε, διάβασε, άλλαξε δουλειά, κάνε όλα όσα σε ευχαριστούν, όσο πιο γρήγορα μπορείς, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την αφήνεις να περνάει μπροστά από τα μάτια σου.

Επομένως, #choosesomethingnew, φρόντισε αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα μπορείς και άσε τα New Year Resolutions για τις ταινίες.