SOOC/Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Θέλουν οι κομματικοί οπαδοί να κρυφτούν κι η χαρά δεν τους αφήνει

Δημιουργοί περιεχομένου και καλλιτέχνες υποδέχονται το εκλογικό αποτέλεσμα με βαθιά σεξιστικά σχόλια, φέρνοντας έναν αέρα οπαδισμού στην πολιτική μας ζωή.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ευρωλίγκας με πολύ σκληρό τρόπο και καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και κάποιοι φίλοι του δικέφαλου, είχαν φέρει μαζί τους σημαίες της ισπανικής ομάδας για να πικάρουν τους ερυθρόλευκους.

Το παραπάνω, είναι ένα παράδειγμα αθώας καζούρας, σε λογικά και αθλητικά πλαίσια, το οποίο κι εμένα σαν φίλο του Ολυμπιακού προφανώς δε με πείραξε καθόλου. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα με τον ελληνικό αθλητισμό.

Την ίδια στιγμή, η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ξύπνησε οπαδικά ένστικτα σε ανθρώπους που έχουν δημόσιο λόγο και θεωρητικά θα έπρεπε να προσέχουν λίγο περισσότερο τι λένε και τι κάνουν. Κι έτσι είχαμε το σχετικά οξύμωρο, τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να επιδεικνύουν σύνεση και μετριοπάθεια (πολύ λογικό με τη δεύτερη κάλπη να είναι μόλις ένα μήνα μακριά), τον κόσμο στα εκλογικά κέντρα και έξω από τα γραφεία του κόμματος να αποφεύγει τις ακραίες εκδηλώσεις και δημοφιλείς περσόνες όπως η Νεφέλη Μεγκ και ο Λάκης Λαζόπουλος να καταφεύγουν σε εμετικά και σεξιστικά σχόλια για να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η podcaster/τηλεοπτική παρουσιάστρια/content creator η οποία σχολιάστηκε πρόσφατα ποικιλοτρόπως για τη συνέντευξη που πήρε στον πρωθυπουργό, αστειεύτηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να περάσει από τον Ευαγγελισμό για να κάνει ράμματα(!) λόγω της έκτασης της ήττας, ενώ ο γνωστός και μη εξαιρετέτος Λάκης Λαζόπουλος, φανατικός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, έκανε λόγο για 20 πόντους που έκατσαν στον λαιμό των ΣΥΡΙΖαίων.

Ακραίος οπαδικός και σεξιστικός λόγος, τοξική συμπεριφορά, φτηνά αστειάκια που δεν τιμάνε σε καμία περίπτωση τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για ένα εκλογικό αποτέλεσμα, λες και μιλάμε για αποτέλεσμα αγώνα και νίκη της ομάδας τους.

Κι αν η Νεφέλη Μεγκ, θεωρητικά έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας και της απειρίας, ένας άνθρωπος με τα χιλιόμετρα και την πείρα του Λάκη Λαζόπουλου, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός και συνετός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Τοποθετήσεις που πολώνουν και διχάζουν, όταν το κλίμα κατά γενική ομολογία έχει παραμείνει σε κόσμια επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης και τις ημέρες μετά τις εκλογές.

Και σε τελική ανάλυση, κάνουν αυτόν που ξεστομίζει τέτοιες χυδαίες ατάκες να μοιάζει απλά γραφικός και εριστικός, λες και έχει προσωπικό συμφέρον από το εκλογικό αποτέλεσμα, απορώντας στη συνέχεια γιατί δέχεται επίθεση στα social media.

Προφανώς, οι εριστικοί και οι γραφικοί εκεί έξω -που χαίρονται σαν οπαδοί με ένα εκλογικό αποτέλεσμα και έχουν δημόσιο λόγο– είναι πολλοί. Καλό θα είναι όμως να έχουν δύο βασικά πράγματα στο μυαλό τους. Πρώτον, ότι έχοντας ένα σημαντικό κοινό, έχουν ταυτόχρονα ευθύνη των λόγων και των πράξεών τους και δεύτερον, ότι μετά από τέτοιες συμπεριφορές, δεν έχουμε καμία υποχρέωση κι εμείς να τους ξαναπάρουμε στα σοβαρά.