Thomas Giotopoulos / SOOC
OPINIONS

Θεσσαλονίκη: Κανένα σοκ, μόνο ντροπή για τον εφηβικό όχλο

Παιδιά που έχουν ποτιστεί με μίσος, παιδιά που δεν γλίτωσαν από μία προβληματική κοινωνία που τα έκανε ίδια με τα μούτρα της.

Σε ποιον έκανε εντύπωση η ομοφοβική επίθεση που δέχθηκαν δύο άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, από τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες η ελληνική κοινωνία δέχεται σε καθημερινή σχεδόν βάση «μαθήματα» του τι είναι σωστό και τι λάθος όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό; Το ερώτημα είναι ρητορικό, άλλωστε δεν είναι η πρώτη ομοφοβική επίθεση, απλώς έτυχε λόγω της τρομακτικής είναι η αλήθεια αντίδρασης του πλήθους που πήρε μέρος σε αυτή, να γίνει ευρύτερα γνωστή στους εξωτερικούς παρατηρητές.

Οι μέχρι τότε εξωτερικοί παρατηρητές, ωστόσο, έκαναν ένα βήμα μπροστά και έδειξαν πως για κάθε ομοφοβικό που δείχνει τη ματσίλα του με επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους που κάνουν τη βόλτα τους, θα υπάρχουν άλλοι τόσοι που υπερασπίζονται τις επιλογές τους. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς σημείο δείχνει και τη διάθεση πολλών να πάνε κόντρα στους λίγους. Το θέμα είναι όμως πόσοι τελικά είναι αυτοί οι «λίγοι» ανάμεσά μας.

Στο βίντεο της ντροπής που έγινε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα viral, υπάρχουν μικρά παιδιά, έφηβοι οι οποίοι έχουν ποτιστεί με μίσος. Και δεν ήταν μόνοι τους, κουβαλούσαν μέσα τους όσους βομβαρδίζουν καθημερινά της συνειδήσεις μας με ρατσιστικούς και ομοφοβικούς λόγους από την τηλεόραση και τα social media.

Οι έφηβοι αυτοί είναι ο καθρέφτης μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Αργά ή γρήγορα θα φτάναμε και εκεί. Οπότε όχι, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα και όχι, για να δώσουμε απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, δεν είναι λίγοι. Αποτελούν πλέον τον πυρήνα των περισσότερων ρατσιστικών επιθέσεων.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή, έχει προηγηθεί άλλωστε και η ιστορία με τη Μακεδονία. Αρκετοί νέοι έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που ήδη είναι τοξικό. Έχουν μάθει διαχωρίζουν και να διαχωρίζονται. Πακέτο πάνε. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, εκτίθενται καθημερινά σε ρατσιστικά παραληρήματα από την Εκκλησία, τους ακροδεξιούς που αλλάζουν κόμμα και όχι συνήθειες, τους δημοσιογράφους και παρουσιαστές που αφήνουν με γελοίο τρόπο να ακουστούν και οι άλλες φωνές, αυτές που είναι αντίθετες σε κάθε τι διαφορετικό. Οι ίδιο θα κάνουν σήμερα κήρυγμα στη νεολαία και θα δηλώσουν αηδιασμένοι από το λιντσάρισμα.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, πολλές τηλεοπτικές εκπομπές τις ημέρες που το ψήφισμα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών βρισκόταν στην τελική ευθεία, φιλοξενούσαν άτομα που γνωρίζαμε πριν καν πάρουν το λόγο ότι θα γίνουν τοξικοί, ειρωνικοί και προσβλητικοί. Κάθε μέρα, σε λούπα, ξανά και ξανά, δεν θέλει και πολύ το ανθρώπινο μυαλό -ειδικά ένας νέος- να απορροφήσει όλο αυτό το δηλητήριο. Φτάνει η στιγμή που θα το ξεράσει όμως, η ποσότητα άλλωστε είναι τεράστια. Και το ξέρασε σε δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 24 προσαγωγές, με τους 11 από τους συλληφθέντες να είναι ανήλικοι. Ο νεότερος είναι 14 ετών. Φέρνεις τις εικόνες του βίντεο στο μυαλό σου, τον όχλο να επιτίθεται σε δύο άτομα και ανατριχιάζεις. Παιδιά που έχουν ποτιστεί με μίσος, παιδιά που δεν γλίτωσαν από μία προβληματική κοινωνία που τα έκανε ίδια με τα μούτρα της.