Eurokinissi
OPINIONS

Το διάγγελμα που άργησε δυο μέρες

Όταν στη μία πλευρά της βίας που θυμίζει οπαδικό ξύλο βρίσκεται η κυβέρνηση, κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Πώς το λέει το κλισέ; «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Εξαιρετικά καλή άποψη, ας ευχηθούμε και παγκόσμια ειρήνη και εξαφάνιση της πείνας, όμως συγγνώμη, αν το μόνο σχόλιο που έχει να κάνει κάποιος μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη είναι το παραπάνω τσιτάτο, δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όσα προηγήθηκαν μέχρι να φτάσουμε ως εδώ.

Προφανώς και η άνανδρη επίθεση στον αστυνομικό είναι αισχρή, σοκαριστική και καταδικαστέα. Αλλά όποιος επιλέγει να μείνει μόνο σε αυτήν, κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος. Το φιτίλι της βίας είχε ανάψει από την Κυριακή, ενώ η πίεση στον κόσμο έχει συσσωρευτεί εδώ και μήνες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η χθεσινή πορεία στην Νέα Σμύρνη, ξεκίνησε με 10.000 απλούς πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για όσα ντροπιαστικά είδαμε το απόγευμα της Κυριακής, με τις απρόκλητες επιθέσεις σε οικογένειες στην πλατεία της περιοχής. Οι οπαδικοί μπαχαλάκηδες που είδαν φως και μπήκαν ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν, όμως απλώς εκμεταλλεύτηκαν το χάος και τον διχασμό που συντηρεί η κυβέρνηση και οξύνθηκε ακόμη περισσότερο δυο μέρες πριν.

Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, εκτός από κενό ουσίας και ενσυναίσθησης, άργησε δύο 24ωρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε -εύλογα- τη βίαιη επίθεση στον αστυνομικό, δεν είπε όμως λέξη για όσα πυροδότησαν την αγανάκτηση του κόσμου. Μίλησε για ενότητα, όταν η ίδια κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να καλλιεργήσει ένα κλίμα διχασμού. Το μήνυμα άλλωστε του πρωθυπουργού μερικές ώρες πριν τα χθεσινά επεισόδια, το οποίο στοχοποιούσε και έριχνε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ προκαταβολικά, ήταν ενδεικτικό της γραμμής που θα ακολουθήσει.

Η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται. Όταν όμως ο πολίτης βλέπει τον πρωθυπουργό της χώρας του να καταδικάζει τη βία μόνο της μίας πλευράς και όχι αυτή του κράτους, σίγουρα αισθάνεται άβολα. Πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη των γεγονότων, αν το ίδιο διάγγελμα το είχε απευθύνει το βράδυ της Κυριακής, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογούσε, καθησυχάζοντας έτσι τους πολίτες που αισθάνονται τα τελευταία 24ωρα όλο και πιο έντονα ότι διαβιούν σε μια χώρα αστυνομοκρατίας;

Οι εικόνες που πλημμύρισαν τα social media χθες βράδυ, με το εκδικητικό ξύλο της αστυνομίας σε όποιον τολμούσε να βρεθεί στο διάβα τους, οι ανατριχιαστικές προτροπές «Πάμε να τους σκοτώσουμε» και τα προτεταμένα όπλα, ρίχνουν κι άλλο νερό στο μύλο της οργής. Πρέπει να πούμε για ακόμη μια φορά το αυτονόητο, ότι το κράτος δεν είναι εδώ για να εκδικείται, δεν πρέπει να επιζητεί τη ρεβάνς. Είναι εδώ για να παρέχει ασφάλεια και ενότητα, σε όλους.

Τη στιγμή αυτή, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν το χρέος να αποκλιμακώσουν την ένταση και όχι να απευθύνουν απειλητικά μηνύματα συνέτισης προς τους πολίτες σε πανελλήνια μετάδοση. Η πίεση που έχει δεχτεί ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο τον έχει φέρει σε οριακό σημείο και το τελευταίο που χρειάζεται είναι ο διχασμός, η πόλωση και λίγο τζάμπα ξύλο στην κυριακάτικη βόλτα του στην πλατεία.

Φτάσαμε κοντά στο να έχουμε νεκρό, έχουμε χορτάσει με βίντεο ξύλου που μοιάζει βγαλμένο από οπαδικές συγκρούσεις, όμως όταν εδώ η μία πλευρά του οπαδισμού είναι το οργανωμένο κράτος, κάτι δεν πάει καλά. Τελευταία φορά που τσέκαρα, την ευθύνη για την επίλυση τέτοιων κρίσεων, δεν την έχουν οι πολίτες, από όπου κι αν προέρχονται αλλά το κράτος. Εκτός κι αν για ακόμη μια φορά η λύση για την έξοδο από το τούνελ είναι η ατομική μας ευθύνη.