SOOC Photos
OPINIONS

Το πρόβλημα του Βόλου δεν είναι μόνο ο Αχιλλέας Μπέος

Πρακτικές και συμπεριφορές τύπου Μπέου υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Το βαθύτερο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν.

Αν ζεις στην Ελλάδα του 2023 και περίμενες ότι οι πολίτες του Βόλου θα τιμωρούσαν τον Αχιλλέα Μπέο για τις πρόσφατες ελλείψεις που επέδειξε ο αυτοδιοικητικός μηχανισμός στις κακοκαιρίες που βούλιαξαν την πόλη στις λάσπες ή για την τραμπούκικη συμπεριφορά του που οδήγησε μέχρι και σε δημόσιο χαστούκι προς πλημμυροπαθή δημότη, μάλλον είσαι πολύ προσεκτικά κλεισμένος στο echo chamber σου.

Και πολύ κάνεις ίσως, καμιά φορά η φούσκα που χτίζουμε μάς προστατεύει από τη σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται γύρω μας, όμως ταυτόχρονα μας εμποδίζει να έχουμε σωστή αντίληψη της κοινωνίας.

Λυπάμαι που θα σε δυσαρεστήσω, αλλά κανένας δε θα έπρεπε να αμφιβάλλει για την τρίτη θητεία του Μπέου και μάλιστα με θριαμβευτική επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή. Τα σημάδια άλλωστε ήταν όλα εκεί. Από τη συγγνώμη(!) που του ζήτησε το θύμα του χαστουκιού μόλις λίγη ώρα μετά, μέχρι τα αποθεωτικά προς τον δήμαρχο σχόλια όταν ο τελευταίος έβριζε δημόσια τον Αλκίνοο Ιωαννίδη αποκαλώντας τον «φλώρο».

Το φαινόμενο Μπέος είναι πολύ βαθιά αποτυπωμένο στην τοπική κοινωνία, την ελληνική κοινωνία γενικότερα, διότι πολύ απλά, αποτελεί κομμάτι της, έχει γεννηθεί από αυτήν.

Το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο Αχιλλέας Μπέος, υπό την έννοια ότι δεν αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο, ούτε προέκυψε ξαφνικά στα πράγματα. Πριν από αυτόν άλλωστε, υπήρξαν άλλοι, όπως θα υπάρξουν και μετά από αυτόν. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που επιμένουν να τον θεωρούν ως την ιδανική λύση για τον τόπο τους. Και πολύ φοβάμαι, ότι το έργο του ως δήμαρχος, δεν είναι το κριτήριο που καθορίζει την ψήφο τους.

Είναι ακριβώς οι δηλώσεις ντροπής σαν τις χθεσινές, για τα παιδιά μας που θα γίνουν «πούστηδες», είναι οι τραμπούκικες πρακτικές και τα «σταράτα», «παντελονάτα» λόγια που τον έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του κόσμου και του έχουν δώσει τρεις θητείες στο δημαρχείο, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν και περισσότερες, όσες φυσικές καταστροφές κι αν χτυπήσουν το Βόλο. Μερικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, θα τα καλύψουν όλα, αρκεί ο δήμαρχος να τα λέει όπως είναι και να πολεμάει το σύστημα.

Διαβάζουμε σήμερα για τις τυχόν νομικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν στον Αχιλλέα Μπέο οι ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις του. Καλοδεχούμενες, όμως όποια κι αν είναι η τιμωρία του, το πρόβλημα θα παραμείνει και είναι πολύ βαθύτερο: Τι έχει οδηγήσει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να στηρίζει πρακτικές και συμπεριφορές τύπου Μπέου;

Αν δε δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και δεν προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις, πολύ φοβάμαι πως το έργο που θα ζούμε θα επαναλαμβάνεται συνεχώς σαν τραγωδία ή σαν μια κακόγουστη φάρσα και το μόνο που θα αλλάζει, θα είναι ο αιρετός και αγαπητός στον υπέροχο λαό του πρωταγωνιστής και η ελληνική πόλη που θα κυβερνά.