Julien Mattia/Anadolu Agency via Getty Images
OPINIONS

Χθες το βράδυ στο Παρίσι, είδαμε επιτέλους πώς νικιέται ο ρατσισμός

Οι ποδοσφαιριστές της Μπασακσεχίρ και της Παρί Σεν Ζερμέν έγραψαν ιστορία με την απόφασή τους να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρατιστική φράση του τέταρτου διατητή.

Βλέποντας κάποιος το χθεσινό πρόγραμμα του Champions League πριν την έναρξη των αναμετρήσεων, θα προσπερνούσε με συνοπτικές διαδικασίες τον αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπασακσεχίρ ως αδιάφορο. Κι όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 2020 στο Παρίσι, γράφτηκε ιστορία και όσα εκτυλίχθηκαν στο Παρκ Ντε Πρενς θα μνημονεύονται για χρόνια, όχι για όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για το κοινό μέτωπο των δύο ομάδων κατά του ρατσισμού.

Ήταν το 18ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο τέταρτος διαιτητής Σεμπάστιαν Κολτσέσκου, αποκάλεσε τον βοηθό προπονητή της Μπασάκ, Τόνι Γουεμπό, «νέγρο», χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τη ρουμάνικη φράση «ala negru». Μια φράση την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του αντιρατσιστικού συμβουλίου της χώρας καταδίκασε ως ρατσιστική, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας για τυχόν παρεξήγηση της ρουμανικής γλώσσας. Άλλωστε, ακόμα και το να ξεχωρίζεις έναν άνθρωπο με βάση το χρώμα του, αποτελεί τον ορισμό του ρατσισμού.

Η χθεσινή ρατσιστική επίθεση δεν ήταν δυστυχώς ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που συμβαίνει σε κάποιο γήπεδο. Ήταν όμως η πρώτη, που έφερε μαζική αντίδραση και σχημάτισε ένα κοινό μέτωπο και ήταν αυτό ακριβώς που την καθιστά και ιστορική. Οι ποδοσφαιριστές της τουρκικής ομάδας αποφάσισαν να φύγουν για τα αποδυτήρια και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους, δεν έμειναν πίσω για να διεκδικήσουν τον αγώνα στα χαρτιά, αντίθετα τους ακολούθησαν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως καμία ενέργεια ρατσισμού δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή.

Γιατί πολύ απλά, την επόμενη φορά το θύμα μπορεί να είναι κάποιος ποδοσφαιριστής της γαλλικής ομάδας. Το χθεσινό βράδυ μας δείχνει λοιπόν πως επιτέλους κάτι αλλάζει. Το θύμα του ρατσισμού δεν έμεινε μόνο του να διαμαρτύρεται, δεν αποβλήθηκε επειδή αντέδρασε και οι υπόλοιποι έμειναν παθητικοί θεατές. Δεν είδαμε ακόμα και συμπαίκτες να προσπαθούν να ηρεμήσουν το θύμα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, με τον Μπονούτσι να σπρώχνει τον Κεν(!).

Αυτή τη φορά, άπαντες τα έβαλαν με αυτόν που πρέπει. Με τον απαράδεκτο θύτη μιας ακόμα ρατσιστικής επίθεσης. Οι ποδοσφαιριστές, ενήργησαν σαν συνάδελφοι και σαν άνθρωποι και είπαν ένα κοινό «ως εδώ» που ταρακούνησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο αγώνας αναβλήθηκε για σήμερα με άλλη διαιτητική τετράδα, ο Ρουμάνος διαιτητής αναμφίβολα θα τιμωρηθεί, δεκάδες σύλλογοι και αθλητές έσπευσαν να συμπαρασταθούν δημόσια στην Μπασακσεχίρ, η οποία χθες κέρδισε κάτι πολύ σημαντικότερο από έναν αγώνα Champions League: την παγκόσμια συμπάθεια.

Και το σημαντικότερο όλων, όλος ο πλανήτης είδε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ρατσισμό. Δεν τον ανέχεσαι, δεν στοχοποιείς το θύμα, δεν τον κανονικοποιείς. Αντιδράς, δείχνεις ότι δεν χωράει πουθενά, ούτε στο γήπεδο, ούτε στην κοινωνία.

Επιτέλους, χθες το βράδυ στο Παρίσι έγινε ένα τεράστιο βήμα για να καταλάβουν όλοι οι ρατσιστές πως δεν έχουν θέση σε καμία πτυχή της ζωής μας, πως οι αντιδράσεις θα είναι μαζικές και ενιαίες. Μακάρι τα θύματα του ρατσισμού να μην μείνουν ποτέ ξανά μόνα, μακάρι οι ποδοσφαιριστές να συνειδητοποιήσουν την τεράστια δύναμη που έχουν και να αποχωρούν κάθε φορά που γίνονται επεισόδια, κάθε φορά που ακούγονται αισχρά συνθήματα, κάθε φορά που τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η αξιοπρέπειά τους.

Τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται στις 8 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, θα μας έχει οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Προφανώς, για να μην είμαστε αιθεροβάμονες, όχι χωρίς ρατσισμό, αλλά τουλάχιστον ένα αύριο στο οποίο οι ρατσιστές θα ξέρουν πως δεν θα μένουν ατιμώρητοι και θα το σκεφτούν δεύτερη και τρίτη φορά πριν μιλήσουν.