ORIGINALS

10 καλοκαιρινές στιγμές που φωνάζουν ‘Πάμε για ούζο’

Το ούζο είναι ο πιο πιστός σύμμαχος ενός άντρα για εγγυημένη διασκέδαση. Όταν όλο αυτό συνδυάζεται με το καλοκαίρι, ΟΚ, προφανώς το επίπεδο εκτοξεύεται.

Ελάχιστα πράγματα στο ελληνικό καλοκαίρι, ειδικά αν βγάλουμε τη θάλασσα απ’ την εξίσωση, είναι τόσο χαρακτηριστικά όσο μια παρέα ή δυο φίλοι ή ένα ζευγάρι που αράζουν στη σκιά (ή στον ήλιο), πίνουν το ουζάκι τους και τσιμπολογάνε μεζέδες. Είναι τόσο γραφικό, χαλαρό και ελληνικό όσο ακούγεται.

Από την άλλη, ελάχιστες τοποθεσίες της Ελλάδας μοιάζουν λες και τις έχεις επισκεφτεί χιλιάδες φορές όσο για παράδειγμα το Πλωμάρι, η πατρίδα του ούζου στη Λέσβο. Μπορεί να μην έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου εκεί, αλλά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σου έχει κάνει παρέα σίγουρα περισσότερες φορές απ’ ό,τι θυμάσαι.

Και μιας και η κουβέντα πήγε στο Πλωμάρι, παρακαλούνται θερμά οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν μέχρι τη Λέσβο αυτό το καλοκαίρι να περάσουν μια βόλτα από το Μουσείο ‘Ο Κόσμος του Ούζου’. Το αποστακτήριο βρίσκεται σε έναν φανταστικό ελαιώνα στο Πλωμάρι και άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του για το ευρύ κοινό. Δεν χάνεται αυτή η επίσκεψη.

Επίσκεψη. Ωραία λέξη. Μετά την απαραίτητη εισαγωγή Πλωμαρίου, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις καλοκαιρινές στιγμές που φωνάζουν ότι πρέπει να πας για ούζα. Πρακτικά, κάθε δευτερόλεπτο του καλοκαιριού είναι μια καλή στιγμή για τέτοιες συγκεντρώσεις.

Αλλά αυτές οι δέκα στιγμές είναι αυτές που φωνάζουν ‘ούζο’ πιο δυνατά από τις άλλες.

1. Αμέσως μετά τη θάλασσα

Και ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο με αυτό; Ότι δεν χρειάζεται να πας μακριά, μπορείς να πιεις τα ούζα σου επιτόπου στην παραλία ή στο κλασικό ‘σαν μπιτς μπαρ’ που υπάρχει πίσω απ’ τις ξαπλώστρες. Με το αλάτι πάνω σου, το ούζο είναι ακόμα πιο γλυκό.

2. Όταν πεινάς και θες ‘απλά να τσιμπήσεις’

Πρώτον, δεν έπεισες κανέναν με το ‘απλά θέλω να τσιμπήσω’. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεύτερον, να τσιμπήσεις, εννοείται, αλλά τι θα πιεις; Υπάρχει περίπτωση να μην πιεις ούζο με τους μεζέδες; Δύσκολα. Τυπικά λοιπόν, κάθε στιγμή που σε επισκέπτεται μια μικρή λιγούρα είναι μια αφορμή για ούζα.

3. Όταν θες να χαλαρώσεις με το κορίτσι σου

Δεν ξέρω αν έχεις δει κάτι καλτ μπλουζάκια που πουλάνε στα ελληνικά νησιά και γράφουν “ouzo connecting people”. Δίκιο έχουν, απόλυτο.

4. Όταν θες να αποδράσεις απ’ την Αθήνα, έστω για μισή μέρα

Παίρνεις το αυτοκίνητο και κατευθύνεσαι σε άγνωστο προορισμό. Αλλά με τη γνωστή παρέα, με τους κολλητούς σου και τα κορίτσια σας. (Εντάξει, δεν χωράτε σε ένα αμάξι, πάρ’ τε και δεύτερο). Ο προορισμός είναι πράγματι άγνωστος, αλλά η πρώτη στάση οφείλει να είναι κάπως πιο συγκεκριμένη. Δροσιά, σκιά, ούζα και ξεκούραση. Ή λιώσιμο όπως το λέμε στο χωριό μου.

5. Στα πανηγύρια

Δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για έναν διονυσιακό χαμό. Να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή (δηλαδή στο σωστό πανηγύρι) και να έχεις για καύσιμό σου το ούζο. Δεν πρόκειται ποτέ να μείνεις από βενζίνη.

6. Με τον κολλητό που παντρεύεται σε λίγες ώρες

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, αλλά λίγο πριν πίνουν μερικά ούζα για να επέλθει χαλαρότητα και να φανεί ο γάμος μια πραγματική προμενάδα. Μια άνεση. Μια ευκολία. Και τώρα ξαναγεμίστε τα ποτήρια.

7. Στη βαρκούλα που σε πάει στην ψαγμένη παραλία

Κάτι για τη διαδρομή βρε αδερφέ. Κάτι για να συνδυάσεις με το φρέσκο κύμα που σκάει πάνω σου.

8. Με τον πατέρα σου μια οποιαδήποτε Κυριακή

Τα ρεμπέτικα να παίζουν από πίσω και οι ιστορίες να διηγούνται και εσύ απλά να μη μιλάς πολύ, δηλαδή να μη μιλάς καθόλου και να απολαμβάνεις. Και το ούζο και τις ιστορίες. Και τον πατέρα σου.

9. Πριν το καράβι της επιστροφής

Ένα για το δρόμο. Ένα για την επιστροφή. Ένα για να θυμηθείτε (ή μάλλον να μην ξεχάσετε ποτέ) όσα ζήσατε πίσω στο νησί. Ένα για να τα κυβερνάει όλα.

10. Έτσι, χωρίς λόγο

NE TI.