ORIGINALS

10 πράγματα που πρέπει να βρεις χρόνο να κάνεις τώρα στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι η ζεστή ατμόσφαιρα και οι αγαπημένοι άνθρωποι.

Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μέρες που απολαμβάνουμε πιο πολύ για την cozy ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Το Πάσχα κυνηγάμε τις πρώτες βόλτες κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, τον αθλητισμό και γενικά την ύπαιθρο. Τα Χριστούγεννα αντιθέτως αναζητούμε τα λαμπάκια, τη ζέστη του τζακιού, έναν καναπέ και ένα καλό βιβλίο. Στο σπίτι ή στο καφέ της γειτονιάς. Μόνοι ή με φίλους. Άλλωστε, ταυτόχρονα, τα Χριστούγεννα είναι και οι μέρες που θέλουμε να ξοδέψουμε κάνοντας πράγματα που η καθημερινή μας ρουτίνα δεν μπορεί να μας προσφέρει.

Αυτό το μοίρασμα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους μιας ζεστής, φιλικής ή οικογενειακής ατμόσφαιρας, συνδυάζεται πάρα πολύ αρμονικά, εδώ και πραγματικά πάρα πολλά χρόνια, με ένα ζεστό ρόφημα. Ας δούμε μερικά από τα πράγματα αυτά που τόσο μας έχουν λείψει όλες αυτές τις μέρες.

> Καφές με τους φίλους μας στο κέντρο της πόλης. Ξέρεις αυτή η κλασική χριστουγεννιάτικη βόλτα στη στολισμένη αγορά που γίνεται με την παρέα σου, το έτερον ήμισυ, τους γονείς ή τα παιδιά σου και συμπληρώνεται με τη μεθυστική μυρωδιά ενός ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος την ώρα ακριβώς που νιώθεις τα χαλαρώνεις από την πολυκοσμία και το περπάτημα. Εντάξει, θα πάρεις και ένα γλυκό δίπλα. Γιορτινές μέρες είναι. Επιτρέπεται.

> Να διαβάσεις το βιβλίο σου. Εκείνο το βιβλίο που σου τράβηξε το ενδιαφέρον αλλά το σέρνεις από τον Οκτώβριο γιατί το πιάνεις κουρασμένος από τη δουλειά και μετά από τρεις σελίδες το μάτι είναι αδύνατο να μείνει ανοιχτό. Ξυπνάς για λίγο, όταν το βιβλίο σε χτυπάει στο μέτωπο.  Μετά πάλι τα ίδια. Μήπως διαβάζεις κάτι για τον Σίσυφο;

> Η σειρά που άφησες στη μέση. Όταν είδες το πρώτο επεισόδιο ενθουσιάστηκες αλλά είχε πάει μεσάνυχτα. Κοντοστάθηκες. Σκέφτηκες αν θα βάλεις το 2ο επεισόδιο. Αποφάσισες να μην το κάνεις. Αύριο βρε αδερφέ. Aπό τότε δεν το ξαναματαείδες. Τώρα είναι η ώρα του.

> Εκείνο το Μουσείο που ήθελες να πας. Το ωράριο του όμως έπεφτε ακριβώς πάνω στο ωράριο της δουλειάς σου. Το έφερνες από εδώ, το έφερνες από εκεί. Τώρα επιτέλους θα βρεις την κατάλληλη ώρα να δεις από κοντά τα εκθέματα που σε εντυπωσίασαν, όταν είδες τη διαφήμιση στο Μετρό.

> Να χαζέψεις στο Instagram. Bγαίνεις για ποτό και η παρέα σου αρχίζει να συζητά για τα ποστ του παλιού σας γνωστού. Δεν έχεις προλάβει να δεις τίποτα. Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων είναι η ευκαιρία σου να κάνεις ασταμάτητο σκρολάρισμα στο κινητό σου, μέχρι να σου  βγάλει ειδοποίηση ότι δεν υπάρχουν νεότερες δημοσιεύσεις. Μην το υποτιμάς. Είναι και αυτό μια απόλαυση.

> Να ανακαλύψεις την πόλη σου. Έχεις κανονίσει να πας μια κοντινή εκδρομή μέσα στην πόλη. Είναι τεράστια η Αθήνα, όσα χρόνια και αν ζεις σε αυτή, δεν γίνεται να ξέρεις όλες τις γωνιές της. Ξύπνα λίγο πιο νωρίς και ετοιμάσου να φτάσεις στην άλλη πλευρά της πόλης, και βουνό έχει και θάλασσα,σε μια γειτονιά που δεν έχεις ξαναεπισκεφτεί, για φαγητό, για βόλτα, για καφέ, για ποτό.

> Εκείνο το 5Χ5 με τους παλιούς συμμαθητές. Στο Λύκειο βρίσκατε χρόνο και πηγαίνατε κάθε βδομάδα. Τώρα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Μη χάσεις, λοιπόν, την ευκαιρία. Πάρε τα παλιά σου αθλητικά παπούτσια και ξεκίνα.

> Τα longreads που άφησες στον σελιδοδείκτη. Πρέπει να έχουν μαζευτεί πάνω από 50 άρθρα στους σελιδοδείκτες σου. Άρθρα που σε αφορούν αλλά δεν τα διάβασες γιατί απαιτούσαν χρόνο και συγκέντρωση. Μείνε με τις πιτζάμες όλη μέρα, άνοιξε το λάπτοπ σου και ξεκίνα να καταβροχθίζεις λέξεις. Θα νιώσεις και καλύτερα. Το ίντερνετ δεν είναι μόνο για να χαζεύεις.

> Να μιλήσεις Skype με τον κολλητό σου που είναι Αμερική. Μετά από 28 αποτυχημένες προσπάθειες να βρείτε την ώρα, απογοητευτήκατε. Δεν είναι και εύκολα να τα βρείτε. Άλλα ωράρια. Έκατσε και δουλειά και δεν θα έρθει για τις γιορτές. Βάλε έναν ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος στο μπρίκι, άνοιξε το skype και κάλεσέ τον (κάν’του και μια πλάκα για τη μυρωδιά του ελληνικού που χάνει εκεί στα ξένα). Λογικά θα ξεκινήσετε απόγευμα και θα σας πάει μέχρι χάραμα.

> Να κοιτάξεις τις οικογενειακές φωτογραφίες. Πάνω από όλα τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αναμνήσεων. H γεύση που σου αφήνουν οι στιγμές του παρελθόντος είναι καμιά φορά γλυκόπικρες αλλά, και πάλι, δε γίνεται να τις αφήσεις στη λήθη. Είμαστε και η τελευταία γενιά που τις έχει στο χαρτί. Σε λίγο όλα θα είναι σε ψηφιακά αρχεία.