ORIGINALS

10 σούπερ καλτ στιγμές της σουρεάλ ταινίας του ελληνικού στρατού ‘Ο Νικητής’

Ένας δημοσιογράφος του Oneman ξεχωρίζει 10 διαμάντια από την παραγωγή του ΓΕΣ κατά των ναρκωτικών με πρωταγωνιστές Ευθυμιάδη, Σεφερλή, Μαζωνάκη και Κανάκη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αύριο και οι εκστρατείες κατά της χρήσης των φονικών ουσιών κορυφώνονται. Και πολύ καλά κάνουν. Ο λόγος οφείλει να περάσει στους ειδικούς, σε πρώην και νυν χρήστες και συγγενείς τους και σε όποιον μπορεί να ενημερώσει επαρκώς τον κόσμο για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Κάτι αντίστοιχο άλλωστε θα δεις αύριο κι εδώ, στο Oneman. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έκανε τη δική του προσπάθεια να ενημερώσει τους φαντάρους για τους κινδύνους και τις απειλές των ναρκωτικών. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η επικά καλτ ταινία “Ο Νικητής”, με πρωταγωνιστές τους Θανάση Ευθυμιάδη, Μάρκο Σεφερλή, Νίκο Ψάρρα, Αντώνη Κανάκη και Γιώργο Μαζωνάκη.

Οι προθέσεις τίμιες, όμως η τελική εικόνα είναι από ξεκαρδιστική μέχρι γραφική, με τα μηνύματα κατά των ναρκωτικών να μπλέκονται γλυκά με προπαγάνδα υπέρ του στρατού και αμήχανες κλισέ ατάκες μπολιασμένες με βαριεστημένες ερμηνείες.

Εμείς ξεχωρίσαμε τις 10 πιο καλτ στιγμές του “Νικητή” και τις παρουσιάζουμε. Πίστεψέ με, είναι τζαμάουα, που θα έλεγε κι ο Ψάρρας στον Εθυμιάδη.

ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΑΣ Ο ΠΥΡΡΟΣ

Ο Πύρρος Δήμας στα ντουζένια του, μιλάει τη γλώσσα της νεολαίας εμφανιζόμενος αρχικά ως αξιωματικός, στη συνέχεια ως αθλητής και μετά ξανά ως αξιωματικός, αφού με τη στολή της προπόνησης είχε αγκαλιάσει τόσο σφιχτά τα βάρη που ήταν πια άβολο. Απ’ το χορταράκι εξηγεί πως φτάνεις χωρίς καμία αμφιβολία στην ταφόπλακα και η εμφάνισή του κλείνει με μουσική κηδείας και το πρόσωπο του Ευθυμιάδη (στο ρόλο του Βασίλη) στην οθόνη.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟ ΠΑΤΕΡΑ

Ο Βασίλης παίρνει την Αμαλία και πηγαίνουν να επισκεφτούν τον άρρωστο πατέρα του στο νοσοκομείο. Ο αυστηρός αλλά ευγενικός πατέρας τους υποδέχεται παίζοντας σταυρόλεξο και τους προσφέρει πορτοκαλάδα, κάνοντας και διαφήμιση στο ΕΣΥ. Η συζήτηση γρήγορα παίρνει δυσάρεστη τροπή, για τη μητέρα του Βασίλη που ψάχνει για δουλειά, την αδερφή του την Νταίζη που δουλεύει σε μπαρ (ή κλαμπ) και την πρώτη αναφορά του στρατού, με τον πατέρα να απορεί που ο γιος του δεν θέλει να μπει φαντάρος. Η Αμαλία τον υπερασπίζεται κι ο πατέρας χάνει πάσα ιδέα, βάζοντας και τους δυο στη θέση τους, με ένα λογύδριο υπέρ της θητείας. “Μπράβο Αμαλίτσα, προχωρημένη” και σκληρή επίθεση εναντίον της μικρής που πέταξε κοτσάνα. Απόλαυση (και λίγος σεξισμούλης).

Ο ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟΣ ΕΦΗΒΟΣ

Το πρώτο ιντερμέντζο της ταινίας έρχεται για να προοικονομήσει το χαρτί που θα φτάσει στον Βασίλη, σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες ήδη απ’ την κουβέντα με τον πατέρα του. Ή το γεγονός ότι η ταινία είναι παραγωγής του ΓΕΣ και απευθύνεται σε φαντάρους. Ένα παιδάκι που αμφιβάλλω αν είναι πάνω από 12 χρονών, ενημερώνει τον πατέρα του (που αν κρίνω απ’ τη φωνή βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο) ότι θα υπηρετήσει σε αλεξίπτωτα και ΟΥΚ (μαζί λογικά), μια αναμφίβολα “ωραία επιλογή”. Στο βίντεο εμφανίζονται τυχαία πλάνα καταδρομέων κι ο μικρός παίζει και στέλνει φιλιά(!) στο παιχνίδι-αλεξιπτωτιστή του, υπό τους ήχους house μουσικής. Γλυκός σουρεαλισμός.

ΛΙΓΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΑΜΨΗ

Κι απ’ το σουρεαλισμό στη Λάμψη, με το ίδιο soundtrack. Ο Βασίλης μπαίνει φαντάρος κι η Νταίζη χτενίζεται, αφού πρώτα έλειπε 4 μέρες. Το χαστούκι του Βασίλη στην αδερφή του συνοδεύεται από μουσική ασπρόμαυρης ταινίας κι ο διάλογός τους προκαλεί μελαγχολία. Πόρνη την αποκαλούν στη γειτονιά, με την ατάκα “Καλός πολίτης αγόρι μου, αλλά δεν το βλέπω” να τσούζει. Το καλό είναι ότι βρήκε δουλειά η μάνα τους, η οποία όπως μαθαίνουμε ξενοπλένει.

Ο ΣΟΦΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ

Η πρώτη κορύφωση του “Νικητή” έρχεται, όταν εμφανίζεται ο μοναδικός Μάρκος Σεφερλής στο μπαρ, με φόρμα. Αφού πρώτα τσεκάρει γκομενάκια που τη βρίσκουν, την πέφτει στη Νόνη και περιμένει τον δικό του με την Αμαλία. Εκεί, τον προετοιμάζει για τον στρατό, απ’ όπου απολύθηκε πριν 2 εβδομάδες, φέρνοντας στις οθόνες μας μια συγκινητική ιστορία με Σεφερλή στη βροχή να μετανιώνει μια αποτυχημένη μαντραπήδα. Αν δεν έχεις δει Σεφερλή να έρπεται στο χώμα, δεν έχεις δει τίποτα. Επίσης, πολλά νεύρα η Αμαλία.

Η ΠΡΩΤΗ ΡΟΥΦΗΞΙΑ

Ε, τα έλεγα εγώ. Πολλά νεύρα η Αμαλία και για να ξεσκάσει στρίβει ένα χορταράκι. Ο Βασίλης δεν αντιστέκεται και τραβάει μία ρουφηξιά. Τα έλεγε κι ο πατέρας, κακή επιρροή η Αμαλίτσα.

Ο ΜΑΖΩ

Ο Βασίλης μπαίνει στρατό και -ω τι σύμπτωση- βρίσκεται στον ίδιο θάλαμο με το Γιώργο Μαζωνάκη, ο οποίος με τη κιθάρα στο χέρι προκαλεί κατάθλιψη στους φαντάρους, κερδίζοντας πάντως το χειροκρότημα αλλά και το “thumbs up” του Βασίλη.

ΤΖΑΜΑΟΥΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΚΗΣ

Ο Ψάρρας συνεχίζει τη δουλειά της Αμαλίτσας, οι φαντάροι κάνουν ζωάρα παίζοντας τάβλι, ο Μαζωνάκης παίζει στο background κι ο Κανάκης είναι λοχίας. Η κακή επιρροή Ψάρρας πίνει μπυρόνια, φέρνει πιπίνια στο καρνάγιο, κάνει και το χασίσι και την κάνει τζαμάουα. Τζαμάουα ε; Η γάτα ο Κανάκης πάντως τα πιάνει όλα και ζητάει εξηγήσεις. “Σαββατοκύριακο θα κάνει μεροκάματο, στο καρνάγιο, που είναι κλειστά;”.

Η ΦΥΛΑΚΗ

Η Αμαλία στήνει τον ερωτιάρη Βασίλη, ο οποίος ανησυχεί μήπως έμπλεξε στη γωνία. Οι γωνίες ως γνωστόν εγκυμονούν πολλούς κινδύνους άλλωστε. Τελικά στη γωνία ήταν και το μπαρ με τον Σεφερλή, ο οποίος ενημερώνει το Βασίλη ότι η Αμαλία μπήκε φυλακή. Το “Αμαλίααααα” με το οποίο κλείνει η σκηνή, σου σπαράζει την καρδιά.

ΚΑΡΝΑΓΙΟ-ΒΑΣΙΛΗΣ 0-1

Ο Βασίλης πέφτει στα σκληρά, Ο Κανάκης φυσικά και πάλι τα καταλαβαίνει όλα, ο Ψάρρας πιάνεται στη φάκα, ο Βασίλης βλέπει ένα όνειρο ότι πεθαίνει από τη δόση και σώζεται. Είναι Νικητής. Χαρές, πανηγύρια, μάθημα για όλους.