OPINIONS

10 τρόποι να γίνει πιο συναρπαστική η Φόρμουλα 1

Η FIA ανακοίνωσε νέους κανονισμούς πριν λίγες μέρες, αλλά πιστεύουμε πως είναι απλά το πρώτο βήμα. Προτείνουμε πιο ακραίες προσεγγίσεις.

Με βαθιά, βροντερά γέλια υποδέχτηκε το σύμπαν ολόκληρο την κωμική απόφαση της FIA για διπλασιασμό των βαθμών στο τελευταίο γκραν πρι της χρονιάς, ώστε να αυξηθεί λίγο ο ανταγωνισμός. Μετά ειδικά την περσινή χρονιά, όπου ο Φέτελ είχε πάρει το πρωτάθλημα περίπου τρεις μέρες πριν αυτό ξεκινήσει, οι άνθρωποι φυσιολογικά ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να κρατήσουν το ενδιαφέρον ψηλά.

Οπότε δεν βρίσκουμε λόγο να σταματήσουν εκεί. Ο διπλασιασμός των πόντων στο τελευταίο γκραν πριν είναι ένα κάπως δειλό βήμα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να γίνουν τόσες πολλές ακόμα εμπνευσμένες κινήσεις που θα έκαναν τα πάντα πιο ενδιαφέροντα.

Το ΟΝΕΜΑΝ, πάντοτε μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις, καταθέτει 10 προτάσεις-τομές για τη βελτίωση της Φόρμουλα 1. Η FIA μπορεί να μας ευχαριστήσει αργότερα, εμείς το κάνουμε επειδή αγαπάμε τον αθλητισμό.

Τζόκερ σαν τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα

Είναι γνωστό πως κάθε ομάδα αποδίδει καλύτερα σε κάποιες πίστες, οπότε αν είχαν ένα Τζόκερ που διπλασιάζει τους βαθμούς ενός προεπιλεγμένου αγώνα, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέροντα. Μπορεί να διπλασιάσεις εκεί που ξέρεις ότι είσαι καλός ή εκεί που ξέρεις ότι ο αντίπαλός σου είναι ιδιαίτερα κακός. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ευνοούσε βέβαια ακόμα περισσότερο τη Red Bull επειδή οι άνθρωποι είναι υπολογιστές και θα το εκμεταλλευόντουσαν τέλεια, ενώ ας πούμε στη Ferrari θα έδιναν το Τζόκερ στην πίστα που τρώνε τα καλύτερα μακαρόνια.

Επιπλέον ζωές σαν coin-up

Βγαίνει ο οδηγός σου από την πίστα λόγω μηχανικού προβλήματος; Κανένα πρόβλημα. Ξεκινάς τη χρονιά με δύο επιπλέον ζωές, τις οποίες μπορείς μάλιστα να αυξάνεις για κάθε 100 πόντους, όπως ο Sonic κέρδιζε μία κάθε 100 δαχτυλίδια. Έτσι, με το που βγαίνει ο οδηγός, μπορεί να τρέξει στα πιτ της ομάδας του, να του αφαιρεθεί μία “ζωή” και να ξαναμπεί στον αγώνα επί τόπου. Αυτό στην πραγματικότητα θα βοηθούσε επειδή οι εξωγήινες μηχανές της Red Bull δεν εγκαταλείπουν ποτέ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι όλο και κανά λαγό θα βγουν να κυνηγήσουν στη Βραζιλιάνικη εξοχή, όλο και σε καμιά στροφή θα πετύχουν τον Perez ξαμολυμένο, κλπ.

Μυστικά περάσματα

Προφανώς! Σκέψου ας πούμε πόσοι θα θέλανε να αποφύγουν το εσάκι στο τέλος του γύρου στο Σπα τρέχοντας στο φουλ από μια ευθεία στην οποία ωστόσο είναι δύσκολο να μπεις με ακρίβεια. Καταρχάς φαντάσου τα άπειρα στουκαρίσματα όταν θα προσπαθούσαν να μπουν από την παράκαμψη πολλοί οδηγοί μαζί. Πότε θα γινόταν πιο συμφέρον το να πας απλά από τον κανονικό δρόμο;

Το μεγάλο κόκκινο κουμπί

Μία φορά στη διάρκεια της σεζόν, κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να ανατινάζει έναν αντίπαλο οδηγό της αρεσκείας της σε οποιαδήποτε στιγμή αυτή επιλέξει. Πετάει προς μια ακόμα νίκη ο Φέτελ; Η Φεράρι πατάει το Μεγάλο Κόκκινο Κουμπί και το αμάξι του “ανατινάζεται” (ακριβής συνθήκη “ανατίναξης” TBD, κάποιοι αντιτίθενται στο να είναι κυριολεκτική η ανατίναξη, γεμίσαμε φλώρους). Κρίμα που σταμάτησε φέτος ο Γουέμπερ γιατί θα ήταν τέλεια η στιγμή που η Red Bull θα χρησιμοποιούσε το κουμπί μετά από γκραν πρι εγκατάλειψης του Φέτελ (ώστε να μην πάρει μεγάλο προβάδισμα ο Αλόνσο) κι ο Αυστραλός διαμαρτυρόταν που η ομάδα δείχνει προτίμηση στον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή αντί σε αυτόν.

Ράικονεν 1

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου των τριών πιλότων που ανέβηκαν στο βάθρο, ο Κίμι Ράικονεν θα έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει πόντους από κάποιον εκ των τριών και να τους δώσει σε άλλον αν θεωρεί πως οι δηλώσεις του παραήταν βαρετές ΑΚΟΜΑ και δεδομένου πως πρόκειται για συνέντευξη τύπου βάθρου νικητών.

Ράικονεν 2

Ο Κίμι Ράικονεν θα κερδίζει τρεις επιπλέον πόντους μετά από κάθε του τερματισμό ανεξαρτήτως θέσης. Για κάθε του εγκατάλειψη θα παίρνει αυτομάτως την τρίτη θέση του βάθρου και τη σαμπάνια του νικητή.

Κλήρωση

Τα δοκιμαστικά του Σαββάτου δεν θα δίνουν απευθείας τη σειρά εκκίνησης. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος στην κατάταξη, τόσα περισσότερα χαρτάκια με το όνομά του θα μπαίνουν σε μια μεγάλη κληρωτίδα, από την οποία θα τραβάει μπαλάκια ο Αλέν Προστ φορώντας κουστούμι και γραβάτα και γλυμμένο μαλλί, και έτσι θα βγαίνει η σειρά εκκίνησης κάθε Σάββατο μεσημέρι.

Μανιταράκια

Μια σειρά νέων μέτρων που διχάζουν, τα οποία η FIA εξετάζει επειδή διαπίστωσε πως την ώρα των αγώνων πολλοί θεατές προτιμούσαν να παίζουν Mario Kart στο Wii ακόμα κι αν ο μόνος άνθρωπος που είχαν εκεί τριγύρω για να τους παίξει αντίπαλος ήταν η γιαγιά τους που δεν είναι σίγουρη τι χρονιά έχουμε. Οι αγωνοδίκες λοιπόν θα αποφασίζουν με εντελώς τυχαίο τρόπο (βλ. “Hunger Games”) τι όπλα θα κερδίζει ο κάθε οδηγός ανά πάσα στιγμή της κούρσας, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Τα όπλα θα συμπεριλαμβάνουν:

  • μια επιπλέον ταχύτητα που θα δίνει παραπάνω ώθηση στο όχημα
  • μελάνι που θα μπορείς να πετάς πίσω ώστε να γλιστράνε οι άλλοι
  • τεχνητή βροχή που θα ακολουθεί όποιο όχημα διαλέξεις, συνήθως τον Χάμιλτον
  • να μπορείς να χτυπήσεις το κεφάλι του μπροστινού σου με σφεντόνα ή με τσόφλια φυστικιών αιγίνης
  • τη δυνατότητα να “κλέψεις” ένα γύρο από όποιον αντίπαλό σου επιλέξεις, χωρίς να το καταλάβει
  • εξετάζεται και η προσθήκη μπανανόφλουδας για ντελαπάρισμα του από πίσω αλλά εικάζεται πως πολλοί οδηγοί, όπως πχ ο Ράικονεν ή ο Έντι Ιρβάιν, απλώς θα την τρώνε και μετά θα πετάνε τα σκουπίδια μες στο όχημά τους.

Νέα μοντέλα

Κάποιες ομάδες όπως οι… *προσπαθεί να θυμηθεί, δεν καταφέρνει, βαριέται να γκουγκλάρει* οι 4-5 τελευταίες της βαθμολογίας τελοσπάντων, που δεν έχουν νόημα ύπαρξης, μπορούν για κάποια γκραν πριν της σεζόν να χρησιμοποιούν πειραματικά μοντέλα όπως ας πούμε αυτό που είχε ο Στέιθαμ στο “Death Race” ή τον ΚΙΤΤ ή τα αμάξια από το “Cars” της Pixar.

Οι προτάσεις της Lotus

Η Lotus ανέκαθεν είχε φανταστική αίσθηση του χιούμορ, κάνοντας τέλεια χρήση των social media για να διασκεδάσει τους φανς της (και όχι μόνο). Οπότε δεν είναι έκπληξη που πρώτα εκείνοι σατίρισαν την απόφαση της FIA, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων που θα βελτιώσουν το πρωτάθλημα. Ας εφαρμοστούν όλες.

 

Βέβαια και πάλι ο Φέτελ θα κέρδιζε.